hirdetés
hirdetés

A Sevillai Nagy Kaland

1992-ben 92 diákból és 42 szakemberből álló csapat indult Sevillába, ahol hat hónapon át sikerrel képviselték hazánkat a világkiállításon. Most, 20 év elteltével újra találkozott a csapat, akik az emlékeket a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi kar épületében elevenítették fel. A sajtóbeszélgetésen szó esett az iskola mai helyzetéről is.

hirdetés

Dr. Csizmadia László
Dr. Csizmadia László
Dr. Csizmadia László, az akkori csoport felelős tanára mesélte el, hogy a Makovecz tervezte magyar pavilon előtt hosszú sorok várakoztak, az étterem mindig zsúfolt volt. Életre szóló élményt, és tapasztalatot szereztek a diákok ez alatt a gyakorlati idő alatt.

Dr. Szalók Csilla, intézeti tanszékvezető, főiskolai docens a kiutazás előtti időszakot idézte fel, a sikeres szereplést másfél éves tervszerű felkészülés, spanyol nyelvtanulás és tréningek előzték meg.

- Ma is megmaradt a spanyol nyelvoktatás az intézetben, az idegennyelvi szakképzést itt, a főiskolán vezettük be elsőként az országban 1992-ben - tette hozzá.

Volt diákok is megszólaltak, többek között Krizsó Szilvia is, aki elmondta, hogy szakmai gyakorlatát töltötte ott, és úgy emlékszik vissza, hogy vagy felszolgált, vagy mosogatott, de nagy élmény volt ez az időszak.

Kovács László, az akkori Mathias Rex koncessziós étterem igazgatója arról mesélt, hogy ott tanulta meg fiatal szakemberként, hogy bízni kell a diákokban, hegyeket lehet megmozgatni velük, akik a napi 10-12 órát zokszó nélkül dolgozták végig. Éttermük a nemzeti pavilonok éttermei rangsorában harmadik lett.

Dr. Szalók Csilla
Dr. Szalók Csilla
Dr. Szalók Csilla, intézeti tanszékvezető, főiskolai docens arról is beszélt, hogy mit terveznek annak érdekében, hogy ne veszítsék el diákjaikat.

- Tavaly még a 351 diák 80 százaléka államilag finanszírozott  képzésben vett részt, mára nincs egy sem, akit támogatna az állam. A 150 idegen nyelvi tanulónak 60-70 százaléka vett részt támogatott képzésben, ma senki sem kapott erre lehetőséget – mondta.

- A világ megváltozott, ehhez kell nekünk is változnunk. Új helyzet van a piacon, meg kell magunkat mérettetni, ez helyes. De két hét alatt kellett szembesülnie a szülőnek, hogy fizetnie kell, 216 ezer forint nálunk egy féléves képzés, ez nehéz helyzetbe hozta őket, az idegen nyelvi képzés ennél sokkal többe kerül, félévenként 350 ezer forint – tette hozzá.

Úgy látja, hogy a BGF diákjait több éve már a nemzetközi piacra készítik fel, az itt végzettek mindenhol megállják a helyüket.

A BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGF KVIK) több mint négy évtizedes múltra tekint vissza, és a munkaadók, a munkaközvetítők értékelése szerint, (valamint az összes felsőoktatási rangsorban) az első helyen áll.

A főiskola gyakorlatorientált szemléletű, az oktatók között számos neves gyakorló szakember is van, az épületben pedig oktató kabinet, gyakorló üzem és laboratóriumok is vannak. A hallgatók 20 százaléka külföldön tölti el szakmai gyakorlatát, itthon is biztosítva van a gyakorlat helye, 180 vállalattal és vállalkozással van a főiskolának kapcsolata.

2011-ben a Neckermann Utazási Irodával közösen utazási tanirodát hoztak létre, BGF Students’ Wordl Travel néven, amelyben a gyakornokok a standard utazási ajánlatok mellett speciális fiataloknak szóló, idegenforgalmi szolgáltatásokat is értékesítenek.

A tanszékvezető kitért arra is, hogy a főiskolán egyedül az országban idegen nyelven (angol és német) is folyik turizmus-vendéglátás szakos képzés. A munkáltatók egyöntetű véleménye, hogy az itt végzettek átlagon felüli üzleti kommunikációs képzéssel rendelkeznek és nemzetközi megmérettetésben is maximálisan megállják a helyüket.

A Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi karon lehetőség van állami ösztöndíjasként vendéglátó, idegenforgalmi és kereskedelmi szakmenedzser felsőfokú szakképzésben részt venni, a képzési paletta csúcsán pedig a mesterképzés található.

A BGF támogatja a hallgatókat, hogy fizetni tudják a tandíjat – mondta Szalók Csilla. Létrehozták a Biztos Jövő ösztöndíjprogramot, és az itt végzett hallgatók gyermekei a teljes alapképzés során 10 százalékos kedvezményt kapnak. 

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai