A sikeres TDM-rendszer közös érdek – reagált a TDM Szövetség

Levélben reagált a Magyar TDM Szövetség korábbi cikkünkre, melyben Nagy Júlia, a miskolci TDM szervezet vezetője elemzi, mi lenne szükséges ahhoz, hogy a hazai desztinációmenedzsment szervezetek a jelenleginél jóval sikeresebbek tudjanak lenni. A TDM Szövetség szerint a sikeres TDM-rendszer a turizmusban érintettek közös érdeke.

A Magyar TDM Szövetség üdvözli, hogy szalagcímet is kiérdemlő fontos témává vált a hazai turizmus sikerének egyik legfontosabb kérdése, az egyes desztinációk, térségek és régiók turisztikai menedzselésének jelene és jövője. A Napi Turizmus pénteki számában érdekes cikkben világította meg a még kialakulóban lévő, alig nyolc éves múltra visszatekintő TDM rendszer alapját jelentő, helyi szinten működő szervezetek problémáit Nagy Júlia, a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője. A Magyar TDM Szövetség elnöksége és tagsága elkötelezett az erről folyó párbeszédben és ugyanezen problémák rendszerszinten történő kezelésében, melynek érdekében a közelmúltban – mint arról már többször értesülhetett a szakma a szaksajtónak is köszönhetően – számos eredményes lépés történt.

Az elsősorban a KKV szektorhoz tartozó turisztikai vállalkozások jövedelmezősége és munkahelyteremtő képességének erősödése elképzelhetetlen anélkül, hogy működési területük vonzó és nemzetközi szinten is versenyképes desztinációként jelenjen meg a potenciális turisták számára. Ezen versenyképesség megteremtése mára oly összetett feladattá vált, mely megkívánja az adott fogadóterület vállalkozói szemléletű, eredményorientált és stratégiai, azaz professzionális menedzselését. A kifejezetten erre szakosodott TDM szervezeteket viszont nem mindegy, milyen szakembergárda vezeti, a munkatársak mennyire rendelkeznek naprakész tudással és a gyors döntésekhez szükséges készségekkel. Ebben egyetértés alakult ki a közelmúltban az MTDM Szövetség és az MTÜ vezetése között, melynek köszönhetően – többek közt – decemberben egy olyan új továbbképzési lehetőség alapjait sikerül letenni, melyen keresztül biztosítható a desztinációk irányítását végző, nemzetközi szinten is versenyképes topmenedzserek táborának megteremtése. Arról, hogy a topmenedzserekre milyen égető szükség lenne a helyi szervezeteknél, hosszasan írt Nagy Júlia a korábbi cikkében, mely ide kattintva olvasható.

A 21. századra már mindenki által megtapasztalt változások okozta kihívásokra nem lehet 20. századi válaszokat adni a turizmus piacán sem. A rendszereken belüli struktúrák mára megváltoztak, mára a rendszerek szilárdságát a hálózatok szabják meg. A piramisok, a hierarchikusan felépülő szervezetek helyét átveszik – átvették – a hálózatok, ezért lett mára a siker alapja a hálózat és az lehet sikeres, aki ebben a rendszerben tud gondolkozni, működni, versenyezni. Az ezredforduló környékén indult el a turizmusban a desztináción belüli és a desztinációk közötti hálózatok intenzív kiépülése, Magyarország is jó ütemben emelte stratégiai szintre a TDM rendszer kiépítésének átfogó célját tíz évvel ezelőtt.

A professzionális desztinációmenedzsment hálózatos kiépítésének jövőbeni erősítése az az út, mely a sikeres és versenyképes turizmus megteremtése irányába visz, még akkor is, ha a fiatalkori gyerekbetegségeken nincs még túl minden fogadóterület. A rendszer stabil működésének feltételeit garantáló jogi és gazdasági – pénzügyi – környezet megteremtése a Magyar TDM Szövetség legfontosabb célja, melynek érdekében továbbra is partnerségben működik a többi turisztikai szakmai szervezettel és az ágazati irányítással. Hiszen a rendszer zökkenőmentes működése az ország turisztikai sikerének kulcsa, azaz közérdek.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?