A szabadság és a borostyán városa

Gdansk Lengyelország emblematikus városa, Günter Grass, Artur Schopenhauer, Daniel Gabriel Fahrenheit, Lech Walesa és Donald Tusk szülőhelye. Itt dördült el a II. világháború első lövése, és az itteni hajógyárból indult a Szolidaritás mozgalom. A tengerparton vihar után borostyánra is bukkanhatunk.

Aki kedveli Lübicket, Hamburgot és a többi tipikus Hanza-várost, nem fog csalódni Gdanskban sem. Az ezeréves Gdansk Lengyelország hatodik legnagyobb városa, egyben legfontosabb kikötője és Pomeránia székhelye. A város a Balti-tenger részét képező Gdanski-öböl déli partján helyezkedik el, és Sopottal, valamint Gdyniával együtt alkotják a Hármasvárost. Gdansk közel félmillió lakosával a legnépesebb közülük, amely a Hanzaszövetség tagjaként évszázadokon át szabad városi köztársaság volt. Megtehette, mivel az adózásból hatalmas jövedelemre tett szert. Az itt élők szabadság és függetlenség utáni vágya az ország legújabb kori történelmén is végigkövethető. 1939. szeptember 1-jén 4 óra 40 perckor itt dördült el az első háborús lövés, és Hitler Lengyelországtól nem meglepő módon éppen Gdansk és a „korridor” átadását követelte. Ugorva az időben az ország legutóbbi szabadságharca is Lech Walesa vezetésével a gdanski hajógyárban kezdődött, amely később Kelet-Európa teljes felszabadulásával végződött.

Gdansk központját nagyrészt lebombázták, de építészek szorgos keze nyomán ma mégis az eredeti pompájukban visszaépített épületek mellett sétálhatunk. Óvárosi sétánkat az Aranykapunál célszerű elkezdeni, végighaladva a Dluga (Hosszú), majd folytatva a Dlugi Targ (Hosszú Piac) utcán, amelynek végén található az úgynevezett Zöldkapu. Ezt az útvonalat Királyi útnak is nevezik, mivel hajdanán az előkelőségek kedvenc vonulási útvonalaként szolgált. A XV–XIX. századi patríciusházak mentén haladva jutunk el a barokk Városházáig, illetve a rokokó Neptun-kútig, amely a város fő találkahelye. Az Artus palota, a Városháza és az Aranyház a három legfontosabb épület, de az utcában található Fahrenheit emlékműve is. A feltaláló azt szerette volna, hogy a skálában ne legyen negatív érték, ezért a skála nulla pontját szülővárosa, Gdansk 1708-as, legkeményebb teléhez viszonyította. A közeli Mária utca lépcsős, teraszos házaival önmagában is attrakció, emellett ez a város szabadtéri borostyánpiaca. A lépcsőkre kitelepült galériák és üzletek a borostyánból készült ékszerek mellett kézműves termékek és iparművész készítette ruhák széles választékát is kínálják. Az utca végén található a Szent Mária-templom, amely korának legnagyobb téglatemploma volt. Belsejében olyan ritkaságok lelhetők fel, mint a XV. századi tízparancsolat-tábla, a csillagászati óra, valamint a XVII. századi jótékonysági fatábla.

Múzeumok, mementók

A város múzeumai különleges gyűjteményeknek adnak otthont. A Tengerészeti Múzeum a kikötő sétányán található, és a sétány fölé emelkedő középkori daruról könnyen felismerhető. Az ipari emlék korának legnagyobbja volt egész Európában. A Borostyán Múzeumnak a volt börtön épülete ad otthont. A többszintes múzeum alsó szintjén a nyers borostyánok találhatók, amelyeknek a lengyel tengerparti részen közel 200 fajtája lelhető fel. Vihar után a sasszeműek akár még találhatnak is néhány partra vetett követ. Azonban hogy mennyire értékes a zsákmány, az csak a külső réteg lefejtése után derül ki. A borostyán gyakran tartalmaz zárványokat, amelyek fosszilis állat- és növénymaradványok. Az alsó szint legkülönlegesebb darabja egy ilyen zárvány, amelyben egy ép kígyó látható. A legfelső szinten modern ékszerek vannak kiállítva, különlegességük a szokatlan anyagtársítás és forma. A Szolidaritás Múzeumot egyelőre egy ideiglenes alagsori épületben láthatjuk. A kiállításhoz az aszfaltra több tucat nyelven felfestett „Út a szabadsághoz” felirat vezet. A kiállítás kronológiai sorrendben mutatja be az ország legújabb történelmét a szocialista jegyrendszer időszakától kezdve. A termeken keresztül számos esemény történései ismerősen csengnek, mint például a gdanski Lenin Hajógyár munkásainak 1980-as sztrájkja. Az előzmények azonban, például az 1970-es sztrájk már sokkal kevésbé, holott 1980-ban az egyik követelés az előző sztrájk áldozatainak emlékműve volt. Az 1970-es sztrájk közvetlen kiváltó oka a 20%-os áremelés bejelentése volt, aminek következtében sztrájkba lépett a teljes gdanski hajógyár. A véres decemberi leszámolások több tucat áldozatot követeltek. A turbulens 1989-es év pedig már a térség közös történelme. Az események közelsége folytán számos relikvia maradt meg, többek között az a toll is, amellyel Walesa még a szocialista rezsimmel aláírta az első megállapodást. A kiállítás egy rövidfilmmel zárul, amely összefoglalja a többi országban végbement demokratikus folyamatot.

Sopot és Gdynia

Sopot annyira közel van Gdanskhoz, hogy jó időben érdemes hajóval átruccanni egy néhány órás fürdőzésre. A várost a XIX. század közepén alapították, és sós-jódos tengeri levegője áldás a légúti betegségekben szenvedőknek. Útközben érdemes megállni a XIII. században épült Oliwa székesegyháznál, amelynek orgonáján nyáron naponta többször is ingyenes koncerteket hallgathat a közönség. Sopot legpatinásabb szállodája, a Sofitel márkához tartozó Grand hotel már nem egyedül uralja többé a partot, vetélytársa a közelben fekvő szintén luxusszálloda, a Sheraton. A város a tengerbe 511 méter hosszan benyúló mólójáról is nevezetes, amelynek végében egy nemrég átadott jachtkikötő is épült. Gdynia sokkal modernebb szomszédjainál, és az 1926-ban létrehozott város ma is fontos lengyel tengeri kereskedelmi központ. A Kosciuszko sétány és a déli móló mellett a múzeumhajók – a Blyskawica hadihajó, amely a világ legrégibb torpedórombolója, valamint a Dar Pomorza vitorlás – felkeresése még rossz időben is élvezetes program. Többnapos tartózkodás esetén az Oceanográfiai Múzeum és a Tengeri Akvárium is kellemes időtöltést nyújthat.

Sport és turizmus

Mivel Lengyelország rendezi a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot, a városban már érzékelhető némi futball-láz, de az ország éppen a férfi röplabda-világliga döntőjére készült az új Ergo arénában. A röplabda Lengyelországban nemzeti sport. A szünetekben nemzetközi és lengyel sportvezetőkkel beszélgetve kiderült, hogy az évtizedek alatt tudatosan felépített röplabdasport, valamint az arra ráépülő nemzetközi sportversenyek Lengyelországot mára röplabda- nagyhatalommá emelték, ami az országot rendszeres turisztikai bevételhez is juttatja. Jelenleg a lengyel férfi-, női és strandröplabda marketingértéke meghaladja a labdarúgásét. A lengyelek harmadszor lettek világliga házigazdái, és a 2014-es férfi röplabda-világbajnokságnak is az ország adhat majd otthont. Az összecsapásokra Varsóban, Gdanskban, Wroclawban, Katowicében és Lódzban kerül majd sor.

Köszönjük a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi képviselet meghívását.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.