A szemét és kosz tetején kell élnünk

Az Élhető Erzsébetváros civil csoport nyílt levélben fordult Tarlós Istvánhoz, a Bulinegyedben uralkodó elviselhetetlen helyzet miatt. 

Ahogy mi is beszámoltunk róla, október 3-án a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a Bulinegyedet (Belső-Erzsébetváros) érintő kérdésekről tárgyalt.

A testületi ülésen több döntés is született, de a civilek legfőbb követelésének ügyében, mely szerint a szórakozóhelyek maximum éjfélig lehessenek nyitva, nem hoztak érdemi döntést. Abban állapodtak meg, hogy a kérdésről népszavazás fog majd dönteni.

Az Élhető Erzsébetváros civil csoport szerkesztőségünk megkeresésére kifejtette, hogy egyáltalán nem elégedettek a döntéssel, mert szerintük a népszavazás csak elodázása a dolgoknak.

A lakosság most nyílt levélben fordul Tarlós István főpolgármesterhez:

"Tisztelt Főpolgármester úr!

Belső Erzsébetváros lakóiként és az Élhető Erzsébetváros csoport tagjainak képviseletében kétségbeesésünkben, a választott képviselőink által magunkra hagyva fordulunk Önhöz. Mélységesen csalódtunk a helyi önkormányzatban, belefáradtunk annak évek óta tartó tehetetlenségébe.

Becsapva, egy élhető környezet lehetőségétől megfosztva egyik utolsó reményünkként fordulunk a főpolgármesterhez és kérjük Önt foglalkozzon a problémánkkal, amit a lakókörnyezetünkbe betelepített abnormális mennyiségű kocsma (400-500 db 0,5 km2 területen), illetve a többezres közönséget befogadó szórakozóhelyek által az utcára termelt kosz, ürülék, szemét, garázdaság, a lakótereinkbe betörő zaj hoz létre.

Önnek sem ismeretlen a helyzet, amelytől szenvedünk. Azon kívül, hogy bizonyára ismeri a konkrét szituációt, szembesült már ezzel a jelenséggel a Sziget Fesztivál kapcsán. Nálunk az év 365 napján van fesztivál. Belső-Erzsébetvárosban a társasházakban, a házak között, az utcáinkon, az ablakaink alatt zajlik az, ami az óbudai, újpesti lakókat több száz méterről az őrületbe kergette.

Óbudán a tűrhetetlen zaj, a konfliktusok, némi szemét jutott el a lakosságig egy hét alatt. Mi a szemét, a kosz, az ürülék "tetején" vagyunk kénytelenek élni, napi konfliktusok között, pokoli zajban, elviselni a részeg garázdák járműveinken, ingatlanjainkban okozott rongálásait, gyakorlatilag egész évben.

Tisztelt Főpolgármester Úr! Ön, aki megélte és a mi önkormányzatunkkal ellentétben sikeresen kezelte anno a hasonló lakossági problémákat a Szigettel kapcsolatban bizonyára megérti helyzetünket, együtt tud érezni velünk. Kérjük, segítsen! Nem értjük hogyan lehetett Budapest bulinegyedét egy lakókerületbe telepíteni. Hogyan gondolták ilyen mennyiségben, ekkora vendégkörrel működtetni? Hol maradt a lakosság emberszámba vétele ennek a helyzetnek a kialakításakor? Azt tudjuk, hogy ezt mi nem bírjuk már tovább, ez elviselhetetlen, de nem hagyjuk magunkat elüldözni sem.

A VII. kerületi önkormányzat a lakosság megkérdezése nélkül rendeletbe iktatott (9/2013) egy csak Belső Erzsébetvárosra vonatkozó, ezáltal a kerületen belül jogegyenlőtlenséget előidéző, minket egy lakóövezetben megillető alkotmányos pihenéshez való jogunkban sértő nyitvatartási szabályozást.

Célunk a 9/2013-as önkormányzati rendelet 2. sz. mellékletének hatályon kívül helyezése, a 24 órai egységes zárás visszaállítása. Sajnos eddig az önkormányzat süket volt a kérésünket illetően, időhúzás zajlik, ennek legújabb fejleménye egy jogilag és morálisan erősen kétséges népszavazás kiírása, melyben a teljes kerület szavazhatna arról, hogy a kerület egyharmadának sérüljenek-e az alkotmányos jogai.

Nagyon fontos, hogy mi nem a bulinegyed, mint jelenség ellen vagyunk. Megértjük az idők szavát, tudjuk, hogy egy, a turizmus területén is rendkívül dinamikusan fejlődő világvárosban szükség van ilyesmire. De az tarthatatlan állapot, hogy ez a terület városunk történelmi központjában, a város szövetén lassan gyógyíthatatlan sebet ejtve létezzen.

Ne felejtsük el, hogy a 7. kerületi bulinegyed létrejötte nem egy organikus, természetes folyamat volt. Ehhez rengeteg kerületvezetési döntés kellett, Belső-Erzsébetváros és a bulinegyed tehát nem elválaszthatatlan fogalmak. Kérjük ezért Főpolgármester urat, hogy központi szinten kezdeményezzen szakmai és társadalmi vitát arról, hogy Budapest mely kihasználatlan területén lehetne kijelölni egy új, valódi bulinegyedet.

Amely megfelelhet a szórakozni vágyók és a vállalkozók igényeinek is, de nem okoz visszafordíthatatlan károkat fővárosunk épített környezetében, nem teszi tönkre emberek ezreinek életét, üldözi el őket otthonaikból. Nem kényszerít gyerekeket arra, hogy miután nem tudtak aludni az éjszakai zajtól, hányáson és üvegszilánkokon keresztül kelljen óvodába vagy iskolába menniük.

Mi bízunk Önben, ahogy bíztak az óbudaiak is. Budapest lakói vagyunk, kérjük, segítsen!"

Tisztelettel:
Belső Erzsébetváros lakói képviseletében az Élhető Erzsébetváros civil csoport


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.