A szépség és az anyagi görgeteg

Egy hónapon belül két Business Klub rendezvény? Igen, így tartottuk helyesnek, hiszen decemberben nem várható el, hogy a vendéglátós bármire a munkáján kívül ráér. Évbúcsúztató partik, gálavacsorák, találkozók, rendezvények egymás után, a hotelekben is év végén, a téli szünet idején szerencsére sok a vendég. November végi, a 2010-es esztendőt búcsúztató rendezvényünkön először a pénzről, vagyis az üzletet meghatározó anyagaikról volt szó, utána pedig rögtön a szépség következett.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A helyszín ugyanaz november 29-én, akárcsak a hónap elején: Budapest egyik legújabb tophelye, a 100 éves neoromán stílusban, Schulek Frigyes tervei alapján felhúzott, teljesen újjáalakított épület, a ma fine dining gasztronómiát képviselő Halászbástya Étterem Budán, a Várban.

Irány Amerika!

Első előadónk, dr. Schmidt János adószakértő, egyéni ügyvéd mindenkit érintő, érdeklő témáról beszél: az adóoptimalizálást, a gondos adótervezést, az offshore-cégek alapításának lehetőségeit veszi górcső alá. A teremben pisszenés se hallatszik, viszont többen is lázasan jegyzetelnek, miközben az APEH jogi főosztályának korábbi vezetője, Schmidt úr beszél. Nem kér projektort, nem mélyed jegyzetekbe, fejből sorolja a szabályokat, ismerteti a számokat, idézi a legújabb, vagy az épp elavulásra váró jogszabályokat, sőt, azokat a kiskapukat is sorra veszi, amelyek a vendéglátósokat igencsak érdeklik az adóügyek tengerében. Nem ígérhetjük, hogy nagyon érdekes és informatív előadását szóról-szóra módunk lenne megismételni, azonban néhány érdekes elemét kiemelnénk.

Lényeges, hogy az adóoptimalizálást időben kell elkezdeni, a határidőkre figyelni kell. Év vége előtt „ketyeg” a cégeknél a feltöltési kötelezettség, az adóalapot, ahol előírják, kedvezőbbé kell tenni. Három jó tanács a szakértőtől, amelyet hasznos megszívlelni. Egy: fejlesztési tartalékot, beruházást érdemes kezdeményezni (ne feledjük: ezt hat évre „félre is lehet tenni”). Kettő: ha a cég művészeti támogatást nyújt – ez teljes összegében elszámolható, leírható az adóból (ám a jegybevételeket mindenkor meg kell őrizni). Három: vannak behajthatatlan követelések, ezek szintén jelenthetnek kibúvókat. Arra figyelmeztet még a szakember, hogy a bújtatott munkaviszony mennyire veszélyes, az APEH erre kiemelt módon figyel. Majd a fehér és a szürke offshore cégek kapcsán offshore államok felsorolása következik (Andorra, Jersey-szigetek, Ciprus stb.), azaz olyan adóparadicsomok, ahová az adószakértő szerint soha ne menekítsük a magyar adóhatóság szeme elől a pénzt! Hiszen a következőkre is figyelni kell: mennyibe kerül az adott helyen a cégalapítás? Mennyibe a cég fenntartása? És mi célból alakul épp ott egy cég? Lichtenstein és Szlovákia is szóba kerül, mint lehetséges adózó helyek – ez utóbbi két ország egyébként nem rossz megoldás. Svájc azonban, az anyagi biztonság szimbóluma csak egy svájcinak lehet jó kibúvó, hiszen ha valaki máshonnét érkezik, csak akkor vágjon bele, ha nagyon sokat tud költeni pénze átmenekítésére. Jó megoldás lehet viszont Amerika, ahol ugyan magas az adó, ám kellemes a jogi háttér, ezért ez ma az offshore cégek igazi paradicsoma.

Az oroszlán ugrani készül

Novemberi Vendég & Hotel Business Klub szakmai rendezvényeink mindkét helyszíne ugyanaz. Az étterem tervezője, belső tereinek megálmodója pedig Bálint Ágnes, neves okleveles építészmérnök, építész és díjazott belső designer. Munkái közül csak ízelítőként néhány: a Hauer Cukrászda rekonstrukciója, a HVG-székház megalkotása, a Kárpátia Étterem rekonstrukciója, a Kempinski Hotel Corvinus teljes, 17 éve zajló átalakítási munkái, a Halászbástya Étterem tulajdonosi körével való több éve tartó együttműködés, és ezen belül többek közt a szarvasi Liget Wellness Hotel teljes átépítése. Először ez utóbbiról mesél, miközben láthatjuk a szálloda teljes átépítési munkálatait képeken is: gyönyörű épület született a Kőrös partján. Egy minden részletében különleges, színben tökéletesen egységes és harmóniát sugalló fekete, fehér, piros és narancs összeállítású kis családias hotel. Indonéz rattan bútorokkal rendezte be a tervező, és sok-sok összenyitható teret alkotott. Végül e munkája alapján azt is elárulja, hogy tovább folytatják a tulajdonosokkal hamarosan a közös munkát, hiszen újabb pénzt nyertek el pályázaton az építkezések folytatásához. Majd Szarvasról Budapestre érkezünk képzeletbeli utazásunk során. Arra a helyre, ahol a 40 főt befogadó lovagteremben ülünk, és a belső építész épp arról beszél, hogy ennyi lépcsőt még soha nem látott munkái során, a baj csak az, hogy tériszonyos lévén elég nagy kihívás volt számára a folytonos lépcsőmászás. Látványos bejárati ajtó, különleges borszekrény, oroszlán mintát rejtő szőnyeg, egyedi székek, asztalok és álomcsillár – csak néhány elem azok közül, amelyek e nem mindennapi feladatát jellemzik egy olyan helyen, ahol három hosszú évig tartott a teljes átalakítás. Érdekes momentumot is megtudunk: amikor már a belső terek elkészültek, próbabútorokkal rendezte be Bálint Ágnes az éttermet, és a tulajdonosokkal közösen döntöttek arról, melyik lenne a legmegfelelőbb változat. Hallhatunk még pincéről, házkupoláról, gépészeti megoldásokról, légfűtésről, és természetesnek „született” gyönyörű felületekről a lélegzetelállító panorámával rendelkező kupolás házban. Hatalmas tapsot kap előadása végén a tervezőnő – munkájának elismeréseként.

Ház a hóban és Mathiasz bora

Van egy 45 szobás ház a szilvásváradi pisztrángos közelében, ahol semmit nem bíznak a véletlenre. Hiszen lehullhat a hó (ez télen gyakran előfordul), ám a befoglalt szobákba a vendég akkor is megérkezik, és nem mondhatják azt neki, miközben átadják a La Contessa kastélyszálló egyik szobájának kulcsát, hogy bocsánat, de tiszta ágyat viszont nem tudtunk húzni, mert elakadt a hóban a kimosott ágyneműt szállító kocsi. Ezért tehát körülnéztek a mosatással foglalkozók piacán, ajánlatokat kértek be, osztottak, szoroztak majd döntöttek és léptek: megbízták a Miele Professionalt, hogy a kétszintes ház tetőrészén rendezzenek be egy kis helyi mosodát (minderről részletek lapunk 29. oldalán részletesen is olvashatnak – a szerk.). Mint arról Kardos György, a tisztításokkal foglalkozó nemzetközi cég szakértője is beszámol a Halászbástyában az egybegyűlteknek, az együttműködés annyira jól sikerült, hogy a szilvásváradi ház további fejlesztése során már kizárólag a Mielét bízták meg a további mosási megoldások kidolgozásával.

Az előadások után következő háromfogásos menühöz (articsóka és zellerkrém leves, szarvasgombás füstölt borjúnyelvvel, majd zöld pisztáciával töltött jércemell, bodza gyöngyökkel és madársalátával, végül somlói újragondolva, mazsolamártással) a Mathiasz Pincészet borait kínálják: 2008-as Zirfandlit, 2009-es Irsait és 2008-as édes Pécsi Zenithet. Mint a villányi pincészet jelen lévő főborászától, Kiss Gábortól megtudjuk, az első borra hordós érlelés miatt ízei okán, a főétel mellé a reduktív eljárás során szerzett ízek és harmóniák, a desszerthez pedig a 40 gr. cukortartalommal rendelkező édes íz miatt esett a választás. A kis családias pincészet különben Matyi Dezső (Alexandra Kiadó) tulajdona, alapvetően reduktív érlelésű fehér borokkal foglalkozik, esetükben a hordós érlelést mindig fekete címkével jelzik. Fehér, vörös és rosé boraik számos hazai és nemzetközi versenyen megmérettetett és rangos díjat nyert, 100 hektárnyi területük Villány, Pécs, Szekszárd, Badacsony és Tokaj borvidékein helyezkedik el.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.