A szívférgesség napja és Kutyabarát Balaton Élménykalauz

Kiemelten fontos az állatvédelem témája, ezért törekszünk arra, hogy munkánkkal, szakmai tapasztalatainkkal segítséget nyújtsunk az állattartóknak, valamint a témát felkaroló szakmai és civil szervezeteknek, de mi magunk is számítunk tanácsaikra, javaslataikra – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyet május 12-én, pénteken a fővárosban rendeztek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az államtitkár az általános állatvédelemmel kapcsolatos kormányzati intézkedéseket vázolva elmondta, hogy a 2017-es költségvetésben az állatvédelemre 40 millió forinttal több forrás áll rendelkezésre, mint a korábbi esztendőben.

Harminc millió forint keretösszeget különítenek el arra a pályázatra, amelynek keretében civil szervezetek, valamint ebrendészeti telepek nevezhetnek korszerűsítésre és fejlesztésre. Öt millió forint van a Szabad a gazdi elnevezésű, a felelős állattartást népszerűsítő kampányra és szintén öt millió forint jut a 2013-ban elkezdett menhelyi ivartalanítási programra.

Ezen az eseményen jelentették be, hogy ezentúl minden évben május 10-e lesz a szívférgesség napja Magyarországon. Ennek aktualitását az adja, hogy több éve megjelent már a kutyákat halálos veszéllyel fenyegető megbetegedés, a szívférgesség. A fertőzés kórokozója szúnyogok által terjed, így tavasszal és nyáron kiemelten oda kell figyelni a megelőzésre, főleg a vízpartokon, és az itt élő vérszívók csípéseik megbetegedéseket okozhatnak: ezek közül az egyik legveszélyesebb a szívférgesség, amely a kutyákat halálos veszéllyel fenyegeti!

A becsült adatok szerint 2 millió felelős kutyatartó él Magyarországon, ami azt jelenti, hogy minden 4. ember megosztja az életét egy négylábúval.

Dr. Aladics Balázs, a Bayer Hungária Kft. értékesítési és marketing igazgatója, állategészségügyi szakember, aki magáról a szívférgességről is fontos információkat osztott meg elmondta, hogy azt szeretnék, hogy május 10-e az állatorvosi társadalom támogatásával a szívférgesség elleni küzdelem napjaként kerülhessen be a felelős állattartók és az állatorvosok kalendáriumába. Mivel ez a dátum erősen köthető a balatoni kutyás szezon kezdetéhez is, amelyet a gazdik nagy lelkesedéssel várnak, ezért ez a kezdeményezés a felelős és kulturált állattartást is szolgálja.

Dr. Fekete Mónika állatorvos szerint a megelőzés mellett nagyon fontos az is, hogy évente szívférgesség szűrésre vigyük kutyánkat az állatorvoshoz, ahol megelőző kezelést is kap. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a vízpartokon a szúnyogok előfordulása gyakoribb, így például Szegeden vagy a Balaton partján is fokozottabb a veszély. A Balatonon a szúnyoglárvákat már egy hónapja irtják – hangzott el a tájékoztatón.

Akinek kutyája van, és a Balatonra jár nyaralni, az tudja csak igazán, milyen nehéz is a kutyás nyaralás vízparton. A vízbe nem mehet, egyedül nem hagyhatja a dögmelegben bezárva, ha kiengedi a partra, ahol ő is napozik, elzavarják. Ezen segít az a kezdeményezés, amiről Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke és a Kutyabarát Balaton projekt alapítója, és a Kutyabarát Balaton Élménykalauz felelős szerkesztője Sziládi-Kovács Tibor adott tájékoztatást.

Szerintük hazánkban is egyre inkább ráébrednek a kutyatulajdonosok arra, hogy a békés együttélés titka a felelős és kulturált kutyás viselkedés, és hogy egyre több bolt, munkahely és szolgáltató lát potenciált abban, ha célközönségébe bevonja a kutyások hatalmas közösségét.

Bemutatták a Kutyabarát Balaton Élménykalauzt és a hozzá tartozó honlapot, amelynek május végi elindításával a kutyások megtalálhatják azokat a helyeket, ahova szabadon mehetnek kedvenceikkel. A 20 ezer példányban megjelenő térképen olyan műemlékek, várak, szállások, éttermek, kávézók, cukrászdák, borászatok, strandok, látnivalók (múzeumok, kirándulóhelyek), állatorvosok és chip-leolvasó helyek lelhetők fel, ahová kutyát is lehet vinni.

A papíralapú térképen kívül a kutyabaratbalaton.hu oldalon ugyanúgy minden információ megtalálható, sőt, a későbbiekben egy folyamatosan bővülő adatbázis lesz, de akár kutyaelsősegély-kisokos vagy program- és rendezvény-ajánló is.

A rendezvény fontosságát átérezve Tolvai Reni, Varga Győző és Cseh Laci kutyájukkal együtt érkeznek.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.