hirdetés
hirdetés

A szívférgesség napja és Kutyabarát Balaton Élménykalauz

Kiemelten fontos az állatvédelem témája, ezért törekszünk arra, hogy munkánkkal, szakmai tapasztalatainkkal segítséget nyújtsunk az állattartóknak, valamint a témát felkaroló szakmai és civil szervezeteknek, de mi magunk is számítunk tanácsaikra, javaslataikra – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyet május 12-én, pénteken a fővárosban rendeztek.

hirdetés

Az államtitkár az általános állatvédelemmel kapcsolatos kormányzati intézkedéseket vázolva elmondta, hogy a 2017-es költségvetésben az állatvédelemre 40 millió forinttal több forrás áll rendelkezésre, mint a korábbi esztendőben.

Harminc millió forint keretösszeget különítenek el arra a pályázatra, amelynek keretében civil szervezetek, valamint ebrendészeti telepek nevezhetnek korszerűsítésre és fejlesztésre. Öt millió forint van a Szabad a gazdi elnevezésű, a felelős állattartást népszerűsítő kampányra és szintén öt millió forint jut a 2013-ban elkezdett menhelyi ivartalanítási programra.

Cseh László kutyájával / Fotó: Bódi Ágnes
Cseh László kutyájával / Fotó: Bódi Ágnes

Ezen az eseményen jelentették be, hogy ezentúl minden évben május 10-e lesz a szívférgesség napja Magyarországon. Ennek aktualitását az adja, hogy több éve megjelent már a kutyákat halálos veszéllyel fenyegető megbetegedés, a szívférgesség. A fertőzés kórokozója szúnyogok által terjed, így tavasszal és nyáron kiemelten oda kell figyelni a megelőzésre, főleg a vízpartokon, és az itt élő vérszívók csípéseik megbetegedéseket okozhatnak: ezek közül az egyik legveszélyesebb a szívférgesség, amely a kutyákat halálos veszéllyel fenyegeti!

A becsült adatok szerint 2 millió felelős kutyatartó él Magyarországon, ami azt jelenti, hogy minden 4. ember megosztja az életét egy négylábúval.

Dr. Aladics Balázs, a Bayer Hungária Kft. értékesítési és marketing igazgatója, állategészségügyi szakember, aki magáról a szívférgességről is fontos információkat osztott meg elmondta, hogy azt szeretnék, hogy május 10-e az állatorvosi társadalom támogatásával a szívférgesség elleni küzdelem napjaként kerülhessen be a felelős állattartók és az állatorvosok kalendáriumába. Mivel ez a dátum erősen köthető a balatoni kutyás szezon kezdetéhez is, amelyet a gazdik nagy lelkesedéssel várnak, ezért ez a kezdeményezés a felelős és kulturált állattartást is szolgálja.

Az elóadók Varga Győző és Cseh László kutyusával / Fotó: Bódi Ágnes
Az elóadók Varga Győző és Cseh László kutyusával / Fotó: Bódi Ágnes

Dr. Fekete Mónika állatorvos szerint a megelőzés mellett nagyon fontos az is, hogy évente szívférgesség szűrésre vigyük kutyánkat az állatorvoshoz, ahol megelőző kezelést is kap. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a vízpartokon a szúnyogok előfordulása gyakoribb, így például Szegeden vagy a Balaton partján is fokozottabb a veszély. A Balatonon a szúnyoglárvákat már egy hónapja irtják – hangzott el a tájékoztatón.

Akinek kutyája van, és a Balatonra jár nyaralni, az tudja csak igazán, milyen nehéz is a kutyás nyaralás vízparton. A vízbe nem mehet, egyedül nem hagyhatja a dögmelegben bezárva, ha kiengedi a partra, ahol ő is napozik, elzavarják. Ezen segít az a kezdeményezés, amiről Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke és a Kutyabarát Balaton projekt alapítója, és a Kutyabarát Balaton Élménykalauz felelős szerkesztője Sziládi-Kovács Tibor adott tájékoztatást.

Szerintük hazánkban is egyre inkább ráébrednek a kutyatulajdonosok arra, hogy a békés együttélés titka a felelős és kulturált kutyás viselkedés, és hogy egyre több bolt, munkahely és szolgáltató lát potenciált abban, ha célközönségébe bevonja a kutyások hatalmas közösségét.

Bemutatták a Kutyabarát Balaton Élménykalauzt és a hozzá tartozó honlapot, amelynek május végi elindításával a kutyások megtalálhatják azokat a helyeket, ahova szabadon mehetnek kedvenceikkel. A 20 ezer példányban megjelenő térképen olyan műemlékek, várak, szállások, éttermek, kávézók, cukrászdák, borászatok, strandok, látnivalók (múzeumok, kirándulóhelyek), állatorvosok és chip-leolvasó helyek lelhetők fel, ahová kutyát is lehet vinni.

A papíralapú térképen kívül a kutyabaratbalaton.hu oldalon ugyanúgy minden információ megtalálható, sőt, a későbbiekben egy folyamatosan bővülő adatbázis lesz, de akár kutyaelsősegély-kisokos vagy program- és rendezvény-ajánló is.

A rendezvény fontosságát átérezve Tolvai Reni, Varga Győző és Cseh Laci kutyájukkal együtt érkeznek.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: TurizmusOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai