hirdetés
hirdetés

A tél berúgta az ajtót a stájereknél

Hull a hó és hózik - nyílnak is már sorban a stájer sípályák.

hirdetés

Impozáns számokkal kápráztatja el a meghívottakat már az első percekben Erich Neuhold, a Stájer Turisztikai Hivatal vezetője a november 12-i, téli tartományi programjaikat bemutató, budapesti rendezvényük alkalmával.

123RF
123RF

Ütős számok, növekvő vendégéjszakák

Tavaly, mint mondja a szakember, enyhe növekedést tudtak elérni a vendégérkezések terén: 2018. novemberétől 2019 áprlisáig 1,7 millió érkezést, 5,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A tavalyi síszezonban 98 ezer honfitársunk érkezett hozzájuk, ez mintegy 400 ezer vendégéjszakát jelent, az átlagos tartózkodási idő 4 nap, és vendégéjszakák tekintetében az előző évhez képest 5,4 százalék volt a növekedés.

Mega méretű felvonóberuházás, hotelnyitások, hóemberes szelfik

A tájékozatón jelen lévő stájer turisztikai szakértő csapat most debütáló újdonságokról, új beruházásokról számolt még be. Többek közt elmondták, a planai felvonót teljes egészében felújították (26,5 millió eurós beruházásról van szó), valamint a Riesneralmon 5 millió euró értékben teljes egészében átalakították és bővítették a hóágyúrendszert. Az idei szezonra pedig már várja vendégeit az a két új hotel - Lachtalban és Grazban -, amelyeket kimondottan a téli időszakban érkező vendégek fogadására alakítottak ki. Kiderült még, az idei szezon nagy sztárja maga a tél egyik ikonikus alakja, a hóember lesz - aki épít egyet és le is fotózza, majd elküldi a megfelelő helyre, értékes nyereményeket nyerhet. Ja, és megdőlhet az idei szezonban a hóember világcsúcs: az eddig nyilvántartott legnagyobb hóember 31 méteres, a stájerek viszont 40 méter magas építését tervezik.

Klímaváltozás, vonattal inkább autó helyett

Lapunk kérdésére, miszerint a felmelegedés és a kisebb ökológiai lábnyom érdekében mit tesznek a közismerten környezetvédő stájerek, Erich Neuhold azt válaszolta, a svéd példát alapul véve (ahol kimutathatóan az emberek inkább vonatra szállnak repülő helyett, ha elérik úticéljukat úgy is) ők is vonatozás-pártiak, hiszen sokkal környzettudatosabb közlekedési eszköz, mint például személyautóval megközelíteni az adott helyet. De ehhez, tette hozzá a turisztikai szakember, alap, hogy nekik, a vendégfogadóknak is fel kell készülni, azaz biztosítani kell a hozzájuk érkező turistáknak, hogy a vonatállomásokról eljussanak a vendégek a kiválasztott síterepre, illetve szálláshelyükre. Sőt, ha más nevezetességet is szeretnének felkeresni a pihenésük alkalmával - az is megoldható legyen. Eddig, mint hallhattuk, vendégeik 8-10 százaléka érkezik a síterepekhez vonattal, a vendégek többsége még mindig gépkocsival jön. Valamint, tette hozzá Neuhold, mivel a jelek alapján ugyanolyan hógazdag télre számítanak, amilyen az előző volt, így a klímaváltozás melegítő hatása egyelőre még nem érinti őket. 

x x x

Végül pedig azt is elárulták a családias hangulatú szakmai találkozó alkalmával, hogy szűkebb hazájukban, a stájer hegyekben -  Planai-on például - már napok óta havazik, a hőmérséklet is megfelelő, így e hét végén már sorban nyitják a sípályákat, és bárki indulhat, hogy akár már november közepén kiválassza a tudásának megfelelő pályát.

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai