A teltkarcsúak élnek a legtovább

Egy sok országra kiterjedő metaanalízisben nemcsak az elhízottak, hanem a normális testtömegindexűek halálozási kockázata is nagyobbnak bizonyult a némi túlsúllyal élőkénél.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A múlt év végén nyilvánosságra került hazai statisztika szerint a magyar felnőtt lakosság fele súlytöbblettel él, egyötöde pedig jelentős túlsúlyt cipel magán. Az Egyesült Államokban még súlyosabb a helyzet: a JAMA adatai szerint az amerikai felnőttek 68%-a elhízott. A mi földrészünk sem büszkélkedhet: az Európai Unió tagországaiban az elhízottak aránya az utolsó két évtizedben duplájára nőtt.

A legújabb túlélési adatok viszont érdekesen alakultak. Katherine M. Flegal az USA National Center of Health Statistics munkacsoportjával 97 nemzetközi tanulmány metaanalízisét közölte. Az eredeti vizsgálatok eredményeit megfelelően összesíthető módon foglalták össze, így a legkülönbözőbb földrészeken élők adatait együttesen értékelhették. Ezzel a technikával 2,88 millió ember testtömegindexét és túlélését sikerült összemérni, és a normál testtömeghez viszonyítva meghatározhatták a súly változásához tartozó mortalitás kockázatát.

Az egyes statisztikai adatok az Egyesült Államok, az Európai Unió, India, Mexikó, Brazília, Izrael, Japán, Tajvan, Kína és Ausztrália lakosaira vonatkoztak. Normális testtömegindexnek (TTI) a nemzetközileg elfogadott, 18,5 és 24,99 kg/m2 közötti értéket vették. Túlsúlynak a 25 kg/m2-t elérő, de 30 kg/m2-nél kisebb TTI számított. A TTI a testsúlynak és a testmagasság négyzetének a hányadosaként könnyen kiszámítható, de a legkülönbözőbb könyvekből és ábrákból egyetlen pillantással is megállapítható.

Az I. fokú elhízás a TTI 30-as, a II.-III. fokú elhízás pedig a TTI 35-ös értékénél kezdődik. A csaknem hárommilliónyi vizsgálati alany adatai szerint az elhízás valamennyi foka együtt a normál testtömegindexhez képest a halálozási kockázat 18%-os növekedését jelenti. Minden elhízási fok 1–5%-kal növeli a korábbi elhalálozás esélyét, kiváltképp a II-III. fokú kövérség, mely a mortalitás kockázatának 2–29%-os növekedésével jár.

Az igazi meglepetést az enyhe súlytöbblet kategóriájában kapták. A világszerte normálisnak vett, 18,5 és 24,99 kg/m2 közötti TTI-értékhez képest a teltkarcsúak (TTI: 25–29,99 m2) mortalitása 6%-kal alacsonyabbnak bizonyult. Arra már régóta sok megfigyelés utalt, hogy a nagyon kövér, erősen elhízott emberek különböző, súlyos kísérő betegségek – cukorbaj, magas vérnyomás, szélütés – következtében rövidebb ideig élnek, mint a normál testsúlyúak általában, de arra nem volt megbízható adat, hogy az eddig normálisnak vett TTI-értékűek nagyobb kockázatúak lennének, mint a kissé gömbölydedebb alakúak.

Steven B. Heymsfield és William T. Cefalu azt írja szerkesztőségi közleményében, hogy krónikus betegség hiányában ez az obezitási paradoxon több tényezővel magyarázható. Már kevés többlet zsírszövet is hasznos tartalékot jelenthet bármilyen hirtelen érkező, katabolizáló betegséggel szemben, védőpárna lehet többféle traumás helyzetben, és ez a jövőben sok további vizsgálatot igényel.

„Nem minden felnőttet kell fogyasztókúrára fognunk, akit eddig súlytöbblettel élőnek vagy I. fázisú elhízottnak minősítettünk, kiváltképp akkor, ha valamilyen krónikus betegsége is van. A testtömegindex meghatározása csupán az első lépés az eddiginél alaposabb kockázatfeltáró szűrővizsgálatok elvégzése felé” – olvasható a szerkesztőségi közleményben.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.