A tengeri múlt kőbe faragott emlékei Belémben

A portugál fővárosban és környékén télen is kellemes meleg, 15-19 fokos hőmérséklet és verőfényes napsütés fogadja a látogatókat.

A rendelkezésünkre álló viszonylag rövid idő alatt minél többet szerettünk volna megismerni a portugál metropoliszról. A Tajo folyó mentén épült város ugyanis egyedi és különös hangulatú hely, miután az Atlanti-óceán legnagyobb természetes kikötője és a különleges fekvése pazar látványt nyújt. Felújított, színesre festett házak, pezsgő, élettel teli belváros pompás üzletekkel, éttermekkel és szórakozóhelyekkel igazi bohém hangulatot varázsolnak.

A kőcsipkés kolostor a világörökség része

Lisszabonnak mindössze alig több mint félmillió lakója van, de az elővárosaiban legalább ugyanennyien élnek. Az utakon a nap minden időszakában csúcsforgalommal találkozhatunk.

Sok turista első útja nem a nyüzsgő belvárosba, hanem a tágas, parkosított övezetben található Tajo folyó menti Belémbe vezet, ami Lisszabon egyik kerülete. Vonattal érkeztünk oda és alig húsz perc alatt elértük a portugál tengeri múlt kőbe faragott emlékhelyét – ahogy helyiek mondják. Mint kiderült, Belém a Betlehem szóból származik, amely a néhai keresztes hadjáratok egyik fő célpontja volt.

Világörökségi területre érkeztünk, hiszen itt áll a Szent Jeromos-kolostor, amely azért épült, hogy méltó módon emlékezzenek a nagy portugál hajós és felfedező, Vasco da Gama 1498-as indiai útjára. A kőcsipkékkel dúsan díszített mészkőépület a gótikus stílus kiemelkedő alkotása, amelyet hetven évig építettek és ma az UNESCO Világörökség részét képezi. A felújítását 2016-ban fejezték be. Érdekességnek számít, hogy a település első polgármestere Alexandre Herculano (1810-1877) portugál író-történész volt. Az akkori község pedig 1885-ben egyesült Lisszabonnal.

A kolostort a XIX. században új szárnnyal toldották meg, ahol több múzeum is otthonra talált. A templomában temették el Vasco da Gamát, akinek a szarkofágját a turisták is láthatják. A híres épület előtti úton lovas fiákerek hívják fel magukra a vendégek figyelmét, sokan ezekkel indulnak városnézésre.

Tisztelet a nagy hajós emlékének

Az Indiában elhunyt portugál tengerész, Vasco da Gama (1460-1524) ifjúkoráról nem sokat jegyeztek fel a krónikások. Valószínűleg a kor igényeinek megfelelően matematikát és hajózást tanult. Miután 1492-ben Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát, öt évvel később indult el az első portugál flotta új felfedezésre, amelynek élére a fiatal Vasco da Gamát nevezték ki vezetőnek. Ő pedig olyan navigátort talált, aki az óceánon vezette el a portugálokat Indiába.

Ennek hatására a flottát vezető tengerészt igazi hősként ünnepelték hazájában, miután valóra váltotta a herceg Tengerész Henrik nagy álmát és bebizonyította, hogy a tengeren is eljuthatnak az ázsiai országba. Vasco da Gama nem sokkal később – 1502-ben – újra elindult Indiába, majd alig több mint két évtizeddel később az ország alkirályává nevezte ki III. János portugál uralkodó. röviddel ezután azonban meghalt, hamvait viszont csak 14 évvel később szállították el szülőhazájába.

A Golden Gate-híd mintájára építettek hidat

A kolostorral szemben, 1966-ban építették fel a Tajo folyón átívelő, több mint két kilométer hosszú impozáns hidat, amelyet az 1974-es legendás szegfűs forradalom emlékére Április 25. hídnak neveztek el. Ezt a csodás létesítményt a San Francisco-i Golden Gate mintájára tervezték. Jelenleg a világ 21. leghosszabb függőhídja, amely hetven méterrel a víz fölött húzódik. Hatsávos autóút és kétvágányú vasúti pálya is fut rajta. Becslések szerint a hídon naponta 150 ezer autó, valamint több mint 150 vonat halad keresztül.

Később, az 1998-as lisszaboni expóra építették fel a főváros másik, 17 kilométer hosszú és 150 méter magas, Vasco da Gamáról elnevezett hidat. Ez építészetileg és műszakilag napjainkban Európa egyik legnagyszerűbb alkotása. Nagy előnye, hogy tehermentesíti a város forgalmát.

Ahol Lisszabon jelképe emelkedik

Szintén a Tajo folyó partján magasodik a Belém-torony, ez Lisszabon egyik leghíresebb épülete és jelképe is, melynek igazi szépségét külső díszítése adja. Míves munkával létrehozott nyitott erkélyeit és a mór stílusú őrtornyokat I. Manuel király – a róla elnevezett késő gótikus és kora reneszánsz stílusban – Vasco da Gama felfedezőútjának emlékére építtette, ma pedig az UNESCO Világörökség része.

A jelkép közelében emelték 1960-ban a Felfedezők emlékművét, amelyen Tengerész Henrik fürkészi a vizet a kor többi alakjával együtt. Az emlékmű szobrait mostanában újítják fel. A kompozíció előterében alakították ki a Felfedezések terét, ahol egy hatalmas méretű világtérkép látható, melyen évszámokkal mutatják be, hogy mikor és milyen részeket fedeztek fel a portugál hajósok.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.