A TOKAJI BORVIDÉK TURISZTIKAI VONZEREJÉNEK FEJLESZTÉSE

A Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjait gyorsítandó, PEA – ra (Pályázat Előkészítő Alap) is lehetett ötleteket benyújtani. A határidő lejártáig összesen 1209, ezen belül a turisztikai vonzerők fejlesztésére 291 projektet terjesztettek be. A kevés sikeres pályázó egyike a Tokaj Mikrorégióért Alapítvány, amely a térséget a világörökségi logó zászlója alatt, közös stratégia alapján kívánja vonzóbbá tenni a turisták és a befektetők számára. Klabán Zoltán Sándor projektmenedzsert kérdeztük a részletekről.

2hT: Mennyi a beruházások összértéke? Ebből mennyi támogatásra pályáznak?

K. Z. S.: A teljes fejlesztés összköltsége 2,2 milliárd Ft lett volna, ám a nemrégiben megjelent pályázati útmutató szerint a támogatás felső határa 1,5 milliárd. Ha beszámítjuk a kötelező 10 százalékos önrészt, akkor is tovább kell karcsúsítani elképzeléseinket. Jelenleg egy nemzetközi konzorcium szakértőinek segítségével átdolgozzuk a pályázat tartalmát.

2hT: Tokaj-Hegyalja az ország egyik legszebb vidéke. Sok tervük éppen a természeti szépségek bemutatását célozza.

K. Z. S.: A pályázat célja, hogy olyan turisztikai kínálatot hozzunk létre, amely többnapos programot biztosít a turisták részére. Ezen belül a térség természeti szépségeinek bemutathatóságát szeretnénk növelni. Bodrogkeresztúron az Ősfenyves és a Csoda rabbi sírja mellett rekreációs pihenőparkot, Legyesbényén pihenőparkot tervezünk. Mádon a létező Szilvásfürdő pihenőpark infrastruktúrájának fejlesztése mellett a meglévő, állandó vízhozamú forrásra alapozva fürdő létrehozása is szerepel a terveink között. Két kilátó építése is bekerült a pályázatba: Sátoraljaújhelyen a „Magas” hegyen az omladozó helyett újat, Szegilongnál egy Tokajtól Sárospatakig körpanorámát nyújtó létesítményt szeretnénk megvalósítani. Tarcalon a táj jelképének számító Kopasz hegy oldalán felfutó libegő készülhet el a projekt részeként.

2hT: Természetesen adtak be a térség világhírű termékével, a borral kapcsolatos ötleteket is.

K. Z. S.: Tokajban egy már meglévő épületet tervezünk felújítani, ebben kapna helyet a hegyaljai Borok Háza, amely alkalmas lesz a Hegyaljai borok vásárlására, kóstoltatására. Tolcsván Bormúzeum lesz, kiállításon mutatjuk be a szőlőművelés és borkészítés technológiáját, fejlődését, muzeális munkaeszközeit.

2hT: Építészeti és kulturális emlékekben is gazdag vidék ez.

K. Z. S.: A térségben található a magyar nyelv egyik legfontosabb kegyhelye, a Sátoraljaújhely közeli Kazinczy Mauzóleum Széphalmon. A terveink közt szerepel az emlékkertben egy Magyar Nyelvtörténeti Múzeum létesítése, ahol állandó kiállításon mutatnánk be a magyar nyelvtörténet tárgyi emlékeit, ill. legjelentősebb íróink eredeti kéziratait, levelezéseit. Sárospatakon „Zempléni Történelmi Panoptikum” megvalósítását tervezzük. Ebben a vidék nevezetes alakjait és történelmi eseményeit kívánjuk megjeleníteni, viaszbábuk, ruhák, korabeli fegyverek által. Monokon a 14 stációt bemutató Kálvária búcsújáróhely kiépítése, Kossuth emlékhely, erdei iskola, élménypark kialakítása a cél. Baskón 20-30 ezer négyzetméteres rendezvényteret építenénk, nézőtérrel, fedett színpaddal, kiszolgáló létesítményekkel, ahol koncertek, színházi estek számára tudnánk helyszínt teremteni.

2hT: Sárospatakot nem hiába nevezik Bodrog-parti Athénnek. A Bodrog folyóhoz kötődő víziturisztikai lehetőségeket hogyan akarják fejleszteni?

K. Z. S.: Sárospataknál fürdőzésre, vízi sportolásra alkalmas létesítményeket terveztünk. Lesz szabadtéri vízi színpad mobil ülőhelyekkel. A Bodrogzug tájvédelmi körzet Európa egyik leggazdagabb madár élőhelye. Bodrogkeresztúrnál létesítenénk egy gyaloghidat a gyalogos- és kerékpárosforgalom számára, továbbá egy kajak- kenu kikötőt és megőrzőt is. Szeginél található a Bodrog-part egyik legszebb, öreg fűzfákkal szegélyezett tisztása. Itt kis sétahajók számára alakítunk ki kikötőt, infrastruktúrát, kajak- kenu megőrzőt. A beruházások között szerepelnek még a Hegyalja nevezetességeit népszerűsítő projektelemek is, mint Bodrogkisfaludnál a Várhegy oldalában egy éjjel megvilágítható óriási „Tokaj Borvidék Világörökség” felirat, vagy Szerencsnél, a 37. sz. főközlekedési út fölött hídszerűen átívelő, információs pontként szolgáló világörökségi kapuzat. Mellette autóparkoló épülne, illetve vállalkozások betelepülésére alkalmas helyiségek kialakítására is gondoltunk. Hozzá kell fűznöm azonban, hogy a már említett forráscsökkenés és a projekt folyamatban lévő átdolgozása miatt a pályázat tartalma valószínűleg változni fog, valahol meg kell spórolnunk félmilliárd Ft-ot. Ez nem megy majd egyszerűen, több helyen a forráscsökkentés a tervek kivitelezhetőségét veszélyezteti. Néhány egyeztetés szükséges még ahhoz, hogy a projekt végleges formája kialakuljon, de a részt vevő települések polgármesterei eddig is példát mutattak kompromisszumkészségből, ezúttal is meg fogjuk találni a megoldást.

2hT: A térség Tourinform irodáit, a megyei idegenforgalmi hivatalt és az Észak-magyarországi RIB és RMI munkatársait mennyire vonták be a tervezésbe?

K. Z. S.: A pályázat lehetőséget ad marketingeszközök, kiadványok készítésére is, ezek elkészítésében, terjesztésében, a térség népszerűsítésében feltétlenül számítunk a Tourinform irodák, a megyei idegenforgalmi hivatal segítségére. A ZRFT elnöke a RIB tagja, így rendszeres kapcsolatban vagyunk a regionális szervezettel is.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.