A történelem és a modern technika bűvöletében

A kereszt jegyében az oszmán hódítók ellen harcoló nemes lovagok hatalmas vallettai erőd-kikötője, templomai és palotái ideális díszletek filmforgatáshoz és vállalati incentive túrához egyaránt. Spielberg és más világhírű rendezők után legutóbb magyar utaztatóknak mutatták meg helyi rendezvényszervezők, mi mindenre lehet alkalmas a csodálatos máltai történelmi háttér.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

Máltának nincs más természeti kincse, mint a helyben bányászott, szaténfényű, halványsárga mészkő. Ebből építenek utcát, teret, járdát, s így született meg a sziget mesterséges „domborzata”: egységes, világos színű palotákból, erődökből, templomokból, manapság szálloda- és lakóháztömbökkel kiegészülve. Ezt a kellemes, világos, mediterrán hátteret sehol sem csúfítja el falfirka, kiváló díszlet lehet bármilyen rendezvényhez. A falak díszítésében az erősen vallásos lakosság is lelkes partner, amúgy is ritkán van olyan nap a szigeten, hogy ne borítana be mindent a jellegzetes, „nyolcfülű” máltai keresztes zászló, a valamelyik helyi szent tiszteletére kifüggesztett villanyégő és virágfüzér. A rendezvényszervezők erre rátesznek még egy lapáttal, kilométer hosszan vörös kókuszszőnyeget borítva az utcára vagy több ezer gyertyát letűzve a járda mentén. Az egykor pusztító robbanószerek csodálatos, a tengerben tükröződő tűzijátékká szelídültek.

Színház az egész sziget!

Korunk turistáit egyre kevésbé érdekli a múzeumok, gyűjtemények passzív megtekintése. Élményszerűség, mozgás, interaktivitás az új jelszó. A máltai rendezvényszervezők a hatáskeltés valamennyi elemét művészi fokon alkalmazzák, legfőképpen ami a látványosságot, az élményszerűséget és a vendégek programba való bevonását illeti. Az Upper Baracca Gardensből nyílik a legszebb kilátás Valletta nagy kikötőjére. Pár lépcsővel lejjebb, a teraszon felállított muzeális ágyúkból minden délben díszlövésekkel emlékeznek az erőd harcias múltjára. Ám ha megrendelik, a csoport tagjai nemcsak nézhetik, de maguk tömhetik lőporral és süthetik el gyújtókanóccal a díszes ágyúkat. A Fort St. Elmo a helyszíne a 90 fős, kosztümös, páncélos katonai parádénak (In Guardia, illetve Alarme!), amelyre az eseménynaptárban kijelölt napokon jegyet válthatunk. A híres máltai kenyérről, az egyszerű, de ízes helyi ételekről is érdekfeszítő műsor keretében kaptunk tájékoztatást. Málta egész történetét elbeszélte nekünk az ételnevek etimológiájával együtt a Ir-Razzett L-Antik tradicionális étterem vezetője. Ragyogó ötlet - kár, hogy Magyarországon erre eddig senki sem jött rá –, hogy Málta történelmét egyórás, korhű jelmezben és díszletek között megrendezett audio-vizuális show (Malta Experience Show) keretében jelenítik meg. Ez és ennek különféle, magas technikai szinten megvalósított változatai (The Great Siege of Malta, The Sacred Island) is naponta többször, belépőjegy ellenében, garantált programként tekinthetők meg.

Lovagi helyszínek

A templomos lovagok amellett, hogy harcoltak az oszmán hódítókkal, koruk legmagasabb szintű építészeti, művészeti, logisztikai, sőt egészségügyi vívmányait is alkalmazták. Megváltozott funkcióban, csodálatos rendezvényhelyszínként működik manapság a lovagok egykori többszintes, 120 méter hosszú, boltíves középkori ispotálya. A hatalmas épülettömböt modern kiegészítésekkel Mediterranean Conference Centerként hasznosítják manapság. A nagymesterek egykori palotája ma elnöki rezidencia, mégis nyitva áll a turisták előtt. Érdemes is felkeresni, hiszen gazdag díszítése, műkincsei, építészeti szépsége lenyűgöző. A legszebb szabadtéri színtér Máltán a lovagok egykori fővárosa, Mdina, a „Csendes város”. Ez egy elvarázsolt középkori városka, szűk utcáit normann paloták, barokk püspöki székhelyek, templomok, katedrálisok szegélyezik. A városkapunál középkori ruhás vezető köszönti a vendégeket: a városfalról csodálatos a kilátás, és az élményt csak fokozza, ha közben pezsgőspoharakkal a kezünkben élvezhetjük a naplementét. Az úgynevezett három város, a nehezen megjegyezhető Cospicua, Seglea és Vittoriosa megtekintése arra is alkalmat ad, hogy a máltai színekben pompázó, a föníciai időket idéző, Horus szemével díszített motoros gondolákról (dghajsas) lenyűgöző benyomást kapjunk az óriási vallettai kikötőről.

Paloták és kertek

A lovagok szokását – egyszerű külső, ragyogó belső – a későbbi gazdag urak és nemesek is követték. Máltán mini Versailles-nak nevezik a Palazzo Parisót, amelynek pompás kertje, terasza és belső termei rendezvényekhez kibérelhetőek. A Palazzo Capuát különleges kisrendezvények, esküvők céljára kínálják, kisebb létszámra egyedi lakosztályokat is kialakítottak benne. A konferenciaterem nagy, ovális asztalánál felszolgált tradicionális helyi menüt megilletődve fogyasztottuk: a damasztszalvétát ceremoniális mozdulattal, egyenként terítette ölünkbe a komornyik. A konferenciaterem faláról valamelyik, több száz éve elhunyt máltai nagymester portréja tekintett le ránk.

MICE Nagymesterek

Incentive, kongresszusi rendezvények és csapatépítő aktivitások szervezésében a máltaiak nem ismernek lehetetlent. Előgördülnek a limuzinok, a régi idők járművei, a helikopterek, készen állnak a hajók, indításra vár a tűzijáték. Megnyílnak a palazzók, damaszt-, kristály-, virágdíszítést kapnak az asztalok erkélyen, kertben, erődudvaron. Kosztümös statiszták állnak sorfalat. Nekem úgy tűnik, minden szigetlakó rendelkezik legalább egy, bársonyból-selyemből készített középkori kosztümmel, a nagymestereket ábrázoló festményekről másolt ruhákkal, a páncél-sisaktól a csatos középkori cipőkig minden részletre ügyelve. A szállodai háttér kiváló, a hatalmas, négy-öt csillagos szállodakomplexumok egymást érik a parton. Ha csapatépítés van soron, minden elképzelhető: az biztos, hogy mászni kell, mert az erődök és a történelem előtti megalitikus kultikus helyek is a csúcsokon találhatóak. De megeshet, hogy az incentive túra résztvevőjének a kezébe nyomják egy dzsip kormányát egy meredek, kavicsos ösvényen, vagy egy középkori íjjal céltáblára kell lődöznie, esetleg versenyt evezhet a hullámzó tengeren a Kék-barlanghoz, akár le is kell ereszkednie egy erőd szédítően meredek falán. Gozo szép, homokos strandján a hajóépítésben lehet vetélkedni: Az alapanyag papírkarton, a szegecselést szigetelőszalag pótolja, a fazon intuíció dolga, fő dolog, hogy a „vízi jármű” tovább szelje a hullámokat, mint a másik csapaté. Az incentive vagy kongresszusi rendezvényről a helyszínen videó, CD készül, elutazáskor emlékbe kapják a résztvevők.

Máltai profizmus

A Máltai Turisztikai Hivatal a sziget „high tech templomában”, a Studio Sevenben rendezte meg a workshopot. A helyi szolgáltatók a tanulmányút során gyakorlatban mutatták be termékeiket. E pár nap alatt Glorinne Mizzi szakértő kalauzolásával a csoport élményeinek nemcsak napi fokozására, de a tanulmányút indító és záró pillanatának hatásosságára is gondot fordítottak. Érkezésünkkor hófehér limuzin várt, és szállított el bennünket a Corinthia San Gorg szállóba, ahol a késői időpont ellenére a szálló egyik menedzsere fogadott. A repülőtéren, elutazáskor, pedig „véletlenül” megjelent az A+DMC rendezvényszervező cég menedzsere, hogy emlékül átnyújtsa mindegyikünknek az útról készített emlék CD-t. Az „A+DMC” cég közel 30 éve a M.I.C.E üzletágra szakosodott, és a Máltai Turisztikai Hivatal által elismert szolgáltatók közé tartozik. A mintegy 60 speciális szakembert foglalkoztató cég elég nagy ahhoz, hogy minden igényt ki tudjon szolgálni, ugyanakkor mentes a nagy cégek merevségétől. A megrendelő igényéhez igazodó, testreszabott szolgáltatásokat teljesítenek. A máltai kedvességet az angol szervezési képességgel elegyítve magas szintű, reális árú szolgáltatásokat nyújtanak. (Gondoskodnak a csoportok szállásáról, közlekedéséről, kongresszusok és vállalati megbeszélések bonyolításáról. Bankettek, csapatépítő programok, pre és post túrák szervezését, emlék CD-k, egyéb ajándéktárgyak készítését vállalják.)

Munkatársunk a Máltai Idegenforgalmi Hivatal meghívására látogatott a szigetre.
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.