A történelem nyomában Morvaországban

Aki ellátogat Morvaországba, úgy érezheti, hogy visszarepült az idoben. Csehország magával ragadó régiója azonban több mint egy élo történelemóra.

Csehország említésekor hajlamosak vagyunk csupán Prágára gondolni – ami részben értheto, hiszen az ország fo turisztikai célpontját még mindig a fováros jelenti. Azonban ma már egyre több turista szeretné megismerni Csehország más részeit is. Mi Olmützöt és környékét fedeztük fel, és nem csalódtunk: hamisítatlan morva hangulatba csöppentünk, és lépten-nyomon érdekes látnivalókba botlottunk.

Morva história

A kultúra és a régi korok szerelmesei biztosan megtalálják számításukat a morvaországi Olmützben – Olomoucban – és vidékén: ha az oda utazó csupán három-négy napot szán a térségre, már akkor is gazdag élményekkel távozhat. Olmütz romantikus milioje és látványosságai már a városközpontban elkápráztatják a látogatót: aki szívesen barangol macskaköves tereken és kis utcákban, a stukkós, színes épületek között, az biztosan értékelni fogja a város báját. A Felso téren körbejárhatjuk Csehország legmagasabb szoborcsoportját, az 1700-as években épült Szentháromság-oszlopot, amelyet 2000-ben az UNESCO-világörökség részévé nyilvánítottak, és megtekinthetjük a Városháza oldalán lévo Orlojt, amely egy 15. századi, díszes csillagászati óra. Innen egy rövid sétát követoen betérhetünk a barokk stílusú Szent Mihály-templomba, amelynek gyönyöru kupolái alatt idozhetünk.

A városban, egymás közelében helyezkedik el három olyan épület, amelyek mind más módon szemléltetik a régmúltat. Az Egyházmegyei Múzeum különlegességei – leglátványosabb eleme kétségkívül Ferdinand Julius Troyer olmützi püspök 18. századi kocsija –, a modern és olykor interaktív kiállításmód még élvezhetobbé teszik ismereteink bovítését. Közvetlenül a múzeum mellett található a Szent Vencel- katedrális, amelyet Morvaország legmagasabb, 102 méteres templomtornya ékesít, illetve az Érseki Palota, amelynek barokk díszítése és berendezése szintén szemet gyönyörködteto látvány.

Oldtimerek és virágözön

A történelmi emlékek iránt érdeklodoknek nem szabad kihagyniuk az Olmütz szélén, Chválkovicén található Veterán Arénát sem, ahol többek kö zött a Tatrák, a Wikovok, a Pragák és a Skodák old timer jeiben gyönyörködhetünk, de láthatjuk a volt Csehszlovák Kommunista Párt fotitkárának, Clement Gottwaldnak négytonnás, páncélozott óriásjármuvét és az egykori cseh színész, Hugo Haas Tatra 75 Sport típusú autóját is.

A történelmi érdekességeken túl Olmütz egyik legnagyobb vonzerovel rendelkezo eseménye a látványos virágkiállítás, a Flora Olomouc, amely évente háromszor kerül megrendezésre: 2012-ben a tavaszi expó április 19–22-ig tart, a nyári verzió augusztus 16–19-ig, az oszi pedig október 11–14-ig kap helyet a városban. Azonban a télen érkezok sem maradnak program nélkül: az adventi vásár idején fényárban úszik a város, és ebben az idoszakban is számtalan turista látogat ide.

Olmütz egyébként szinte sosem ürül ki: egyetemi város lévén tanulók nyüzsgo színtere, ahol a cserediákprogramoknak köszönhetoen számos külföldi fiatal is megfordul.

Emléket állítottak a múló idonek

Olmütz látványosságai kétségkívül magával ragadóak, ám egy néhány napos kiruccanás alatt a város határain kívül is lehetoségünk nyílik kulturális idoutazásra – akár szó szerint is, hiszen az Olomouctól húsz kilométerre fekvo Šternberk az ido múzeumával csalogatja a vendégeket. A kiállított idoméro eszközök többsége inkább mualkotás, mint óra, ráadásul a múzeum az idot több szemszögbol is bemutatja: szemügyre vehetjük például az univerzum kialakulását, a legrégebbi naptárakat, az emberiség változását, és megismerhetjük a legnagyobb tudósok felfedezéseit is. Csodás panorámában lehet részünk az Olmütztol húszpercnyi autóútra lévo Svatý Kopecek, vagyis a Szent Halom tetején állva, ahol egy hatalmas, barokk zarándoktemplomba, a Sarlós Boldogasszony templomába látogathatunk el, amelynek belsejét lélegzetelállító részletességgel dolgozták ki. Ha már itt vagyunk, akkor pedig térjünk be az olmützi állatkertbe, amely az itt elterülo erdo 24,5 hektárnyi területén fekszik, és több mint háromszáz állatfajnak ad otthont. A látogatás után megpihenve pedig elkölthetünk egy ízletes ebédet vagy vacsorát a hangulatos enteriorrel rendelkezo Archa étteremben.

A kvarglitól a lovagok világáig

Ha ínycsiklandó kalandra vágyunk, érdemes betekinteni a Lošticében található Sajtmúzeumba, az olmützi kerület ugyanis méltán híres karakteres ízu sajtjáról, a kvargliról, amelyet a múzeum melletti épületben gyártanak. A kvargligyártás kedves történetének meghallgatását követoen pedig lehetoségünk van vásárlásra is: sok más sajtféle között a kvarglit különbözo formában, kiszerelésben és fuszerezéssel kóstolhatjuk meg, és jellegzetes szuvenírnek sem utolsó.

Miután elmerültünk a sajtkészítés világában, rövid, hét kilométeres utazással Bouzov várába érkezhetünk. A középkori, eredetileg gótikus stílusban épült vár morva tulajdonosok után a Német Lovagrend kezébe került, a 20. század elején pedig romantikus stílusban alakították át. A tekintélyes épület korhu berendezése, a gyönyöru fafaragások, díszes kályhák, hosszú csigalépcsok és a káprázatos kilátás nem csupán történelmi betekintést, de felejthetetlen esztétikai élményt is nyújt.

Ha a rengeteg látnivaló mellett egy kis sportolás is belefér az idonkbe – és az energiánkba –, akkor Olmützol csupán egyórányira, a Jeseníky hegységben lévo sípályákon felpattanhatunk a lécre vagy a deszkára, hiszen számos kiváló síterep várja a hósportok szerelmeseit. Útközben pedig beugorhatunk a Velké Losinyban 1596 óta muködo papírgyártó üzembe és múzeumba, ahol megismerkedhetünk a papírkészítés történelmével, a gyárban pedig meg is tekinthetjük a híres, kézzel készített cseh merített papír eloállításának folyamatát.

Kulináris élvezetek

Morvaország felfedezésének kihagyhatatlan része a nemzeti ételekkel való ismerkedés. Akik szeretik a hasukat, és nincsenek ellenükre a néha nehéz, ám annál ízletesebb húsételek, azok bizonyára élvezni fogják a nagy adagokban érkezo fogásokat. Természetesen a knédlit és a párolt káposztát legalább egyszer érdemes megkóstolni valamelyik tradicionális étteremben, de a morva almás rétes is utánozhatatlan. Ha Csehország, akkor pedig sör: az Olmützben található Moritz étterem egy sörgyár fölé épült, ahol természetesen megkóstolhatjuk a helyi „folyékony kenyeret” is. Az éttermeken kívül a hangulatos kávézók is arra csábítják a turistákat, hogy megpihenjenek egy ital társaságában, miközben a városban nyüzsgo embereket figyelik.

Köszönjük a Cseh Idegenforgalmi Hivatal meghívását!


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.