A turisták nem törődnek a politikával

Észak- vagy török Ciprus a mai napig vitatott politikai egység, ellenben ott van a turizmus világtérképén. A kettéosztott sziget mindkét fele páratlan látnivalókat kínál, de míg a déli feléről viszonylag sokat tudunk, addig a másikról – legalábbis Magyarországon – alig hallunk valamit. A Turkish Airlines őszi tanulmányútján Észak-Cipruson néztünk körül.

Roppant hegylánc tör az égnek északra, a török partok felé szinte átmenet nélkül a tengerből. A repülőgép áthúz fölötte, majd egy bal fordulóval rááll végsiklásra Ercan repülőtere felé. A kis terminál előtti forgalmi előtéren csupa török lajstromú gép áll. Ercan a kettéosztott Nicosia rég bezárt és az ENSZ által felügyelt repülőtere helyett bonyolítja le a török Ciprus forgalmát, de gép ide csak úgy szállhat le, ha előtte Törökország területén már török földet érintett, mivel a reptér a nemzetközi szabályozás szerint belföldinek minősül. Ennek ellenére charterek is járnak ide szép számmal Hollandiából, Nagy-Britanniából, Németországból. De számunkra tanulságosabb: Lengyelországból, Csehországból és még Szlovákiából is rendszeresen repülnek a kizárólag török légitársaságok által üzemeltetett járatok. Utóbbi országok turistái a helyi turisztikai hivatal elmondása szerint az utóbbi szezonban fedezték fel őket. A járatokat, legyen az menetrend szerinti vagy charter, viszont csak török légitársaságok bonyolítják. Észak-Ciprus turisztikai hivatala három törökországi irodáján kívül Frankfurtban és Londonban is rendelkezik képviselettel.

Ódon kikötő a hegyek előterében

„Boldog, aki török” – hirdeti egy gigantikus felirat a kopár, déli hegyoldalon, amely Nicosia felé néz büszkén. A felirat alatt a török és ciprusi török zászló, utóbbi napnyugtától napkeltéig kivilágítva. Az út is arrafelé megy, hogy átkeljünk a gépről már megcsodált Bespermak-hegység több száz méter magasan haladó hágóján Kyrenia felé. A Nicosia környéki kopár vidékről egyszer csak buján zöldellő tájra érünk. Az ezer méter fölé nyúló hegylánc és a tenger együttese a nyári hőséget is kellemessé enyhíti. A ma 60 ezres várossá és Észak-Ciprus első számú tengerparti üdülőhelyévé nőtt Kyrenia, avagy törökül Girne ódon kikötőjében ülve, a tengerparton évszázadok óta figyelő roppant erőd szomszédságában az ember eltűnődik azon, hányféle nép élt Cipruson az évezredek során. Ókori görögök, rómaiak, bizánciak, keresztes lovagok, velenceiek, genovaiak, oszmánok, britek. Hátrahagyott építészeti emlékeik pedig ott sorakoznak a parton és a hegyeken. Szent Hilarion vára 700 méteres magasságból uralja a tájat. A parkolóból még majd száz méter szintkülönbséget kell leküzdeni gyilokjárókon és sziklába vájt lépcsőkön, hogy a legfelső toronyban akadjon el a lélegzet attól, amit látunk; keletre és nyugatra a Bespermak csúcsai, északra a tenger, amelynek túlpartján, alig nyolcvan kilométerre Törökország partjai látszanak halványan. A több mint 800 éves, romként is igen impozáns vár állítólag Walt Disney-t is megihlette, aki használta kiegészített, megrajzolt változatát több mesefilmjében. Ismét alászállva a part felé vezető kisfalvakban számos házat bérelnek hosszú távú szerződéssel északés nyugat-európai polgárok, sokan idős éveiket „tengetik” itt: teraszukról reggelente egy gránátalmafa árnyékából a Földközi-tengert csodálhatják. A part menti út mellett, Girne környékén és kilométerekkel távolabb is számos szálloda kínál szállást változatos kategóriákban. Hangulatos kis garniszállótól az olyan tekintélyes, a török riviérát idéző üdülőközpontokig, mint a Cratos Hotel, széles a skála. Több szálloda halljában szerepelnek programkínálatok csehül, lengyelül, a mára már itt is elmaradhatatlan orosz mellett.

Ortodox monostor és teknősbékales

A Besparmak-hegység egészen Ciprus szigetének elkeskenyedő „nyeléig”, a Karpaz-félszigetig terjed. Innentől dimbes-dombossá és néptelenebbé válik a táj, majd az ember eléri a szige tnek szinte a végét, ahol a görög ortodox Szent András- monostor figyeli a messzeséget. A monostor és csodatévő kútja zarándokhely; görög ciprióták ezrei keresik fel minden évben a helyszínt.

Néptelen aranyszínű homok, a sötétkék tenger fölül pedig a hegyek méregzöld növényzetének trikolorja fut kilométereken át; az aranypart. Ember sehol, csak a félsziget jellegzetes állatai, a vadszamarak legelésznek békésen. A part hátterében, a dombok és hegyek közt megbújva a félsziget ökoturisztikai kínálatát gazdagító szálláshelyek bújnak meg. Ezek kocsival megközelíthetők, de a partra, fürdőzni már csak gyalog juthatunk el. A tenger kellemesen langyos ezen a november végi napon. A szezon már véget ért, de nyáron azért sokan fürdőznek itt és végig a félsziget körüli homokos strandokon. Ahol pedig fürdőzni nem lehet, annak nyomós oka van: a félsziget számos kisebb, védett fövenyén költenek tengeri teknősök. De meg lehet őket lesni; több helyszínen szerveznek akár éjszakai teknőslest is. Nem mellesleg Észak-Ciprust mintegy 600 kilométernyi túraösvény hálózza be, javarészt a Besparmak mészkő ormain. Az ösvényeket bejárva számos endemikus növényt és állatot figyelhet meg a kíváncsi fürkész.

Török Ciprus adja magát az olyan aktív turizmusra is, mint a szörfözés, búvárkodás, sziklamászás vagy siklóernyőzés. Újdonság azonban a vitorlásturizmus, olyannyira, hogy komolyabb fejlesztés csak mostanság zajlik az északi parton. Szintén nemrég léptek a golfturizmus fejlesztésének útjára egy 18 lyukas pályával, Girnétől nem messze. A nemzetközi versenyeket is lebonyolítani képes létesítménynek alig néhány év alatt a helyiek mellett svéd, német, brit és észt visszatérő vendégei lettek.

Katedrálisból mecset

A Karpaz időtlen békéjének tökéletes ellentéte Famagusta zsongása. Az egyetemeiről is híres városba érve nagy nyüzsgés fogad; fiatalok mindenfelé, nagy forgalom az utakon, egészen addig, míg el nem érjük az óvárost, az egykori 365 templom városát. 1298 óta áll itt az eredetileg Szent Miklós katedrálisaként épített, az oszmán megszállás óta Lala Musztafa pasa mecsetjeként égbe meredő templom. Még a Ciprust évszázadokig uraló, francia származású Lusignan-dinasztia sarjai kezdték építeni. Előtte ősöreg fügefa, mely még ma is terem. Felharsan a hangszórókból a müezzin imára hívó szava. Este van, de nem sokan veszik az irányt a mecset felé; Észak-Ciprus világi állam, jóllehet a lakosság 98 százaléka muzulmán. A valaha a kereskedelemből és kikötőjéből tekintélyes jómódra szert tett városban a középkorban – mesélik – minden napra jutott egy templom. A sziget kettészakadásáig a kikötő komoly forgalmat bonyolított le, ma zárva, csupán a szíriai Latakiába és Törökországba közlekednek hajók. Famagusta valaha Ciprus idegenforgalmi központja volt, a hetvenes évekig közepéig a kereskedelmi szálláshelyek több mint fele koncentrálódott a svéd Jan-Olof Bengtsson 1977-es cikke óta szellemvárosként elhíresült Varosha kerületbe. A török–görög konfliktus kirobbanása óta le van zárva a terület, de egészen a kerítésig lehet menni és onnan elmélkedni, hogy a politika milyen rövid idő alatt és látványosan tudja gallyra vágni a béke iparágát, a turizmust.

A kettéosztott város

Európa utolsó fallal kettéhasított városa Nicosia/ Lefkosa. Ciprus fővárosában a határon ma már átjárnak a két városrész polgárai egymáshoz. A fal néhány méter magas, nagyjából derékban szeli ketté a majdnem szabályos kört formáló, középkori fallal körülvett óvárost. Az óváros utcáin üzlet üzlet hátán, köztük javarészt keresztény katedrálisokból kialakított mecsetek és szerájok, mint a valóban méretes Büyük Khan. Hatalmas területet foglal el Nicosiától északra a Közel-keleti Egyetem.

Közepén hatalmas tömb fehérlik, az egyetem kórháza, Yakın Dogu Üniversitesi Hastanesi, amellyel Észak-Ciprus igyekszik az egészségturizmusból is kivenni a részét. A kórház igazgatójától megtudjuk: a 2010-ben épült, magánkézben lévő intézmény 34 osztályán a ciprusiak mellett az Egyesült Államokból, Dániából és Németországból érkezett orvosok számos ország betegeit gyógyítják itt egészségbiztosításuk terhére. Igen fontos küldőpiacuk a hazánk számára is áhított Perzsaöböl térsége. De itt teszik helyre azt az utazót is, aki – mondjuk – a Besparmak meredélyein kitörte a lábát; csak legyen megfelelő utasbiztosítása.

Köszönjük a Turkish Airlines és a Simply North Cyprus észak-ciprusi turisztikai hivatal meghívását.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.