hirdetés
hirdetés

A turizmus lehet a jövő a szőlőoltványok fővárosában

A következő évek minden bizonnyal a turizmusról szólnak majd Abasáron – mondta lapunknak Misi Norbert, a község önkormányzatának településfejlesztési referense. A több mint kétezer éves múltra visszatekintő faluban fontos fejlesztéseket valósítanak meg.

hirdetés

A Mátraalján, a Sárhegy és a Bene-patak völgyében található Abasár elsősorban a szőlőiről, a borairól és a szőlőoltványairól híres. A családok nagy része ma is ezekből talál jövedelmet. A falut sokan a szőlőoltványok fővárosaként is emlegetik, mert évente több tízezer szaporítóanyagot készítenek és értékesítenek. Az önkormányzat nemrég a Leader-program keretében pályázati támogatást nyert el az oltványtermelés történetét technikáját feldolgozó és bemutató könyv elkészítésére. Bíznak abban, hogy ez a reprezentatív kiadvány még inkább elviszi majd az abasáriak hírét.

A Kapás Ház és a díjazott borászok

Ehhez az alapokat dr. Hanák Kolos jogász teremtette meg, aki egykor Abasáron lakott, és a Mátra turizmusa mellett az oltványtermelés elindítása is a nevéhez fűződik. A községházán emléktábla hirdeti a munkásságát. Az abasári látványosságok közül kiemelkedik a műemlék jellegű Kapás Ház, amelyben helytörténeti múzeum működik. A falu Fő terén pedig harmadik királyunk, a névadó Aba Sámuel szobra emelkedik.

A Kapás Ház Abasáron (Fotó: Mentusz Károly)
A Kapás Ház Abasáron (Fotó: Mentusz Károly)


Aba Sámuel szobra az abasári díszparkban (Fotó: Mentusz Károly)
Aba Sámuel szobra az abasári díszparkban (Fotó: Mentusz Károly)

A vendéglátó abasáriak a jó borokban és a gasztronómiában is élen járnak. Hosszú ideje már, hogy a falu zászlósbora az olaszrizling. A helyi termelők – más fajtákkal együtt – az elmúlt években hazai és nemzetközi versenyeken szereztek díjakat. A legjobb termelők hozták létre az Abasári Olaszrizling Borbaráti Egyletet, melynek tagjai kiváló minőséget garantálnak.

A turisták érdeklődését több rendezvénnyel igyekeznek felkelteni. Április utolsó szombatján tartották a Szőlő rügyfakadás ünnepét, amikor kinyitották a történelmi pincéket és a pályázati támogatásból vásárolt kemencében túrós rétest sütöttek a helybéli háziasszonyok. Ezt meg is kóstolták a vendégek, melyhez borokat szolgáltak fel.

Május közepén csaknem háromezer vendég volt kíváncsi az idén immár 20. alkalommal megrendezett, országhírű katona- és bordal fesztivált. A programban százan léptek fel, miközben borokat kínáltak a vendégeknek és kézműves vásárt is tartottak.

A történelmi pincesor egy része (Fotó: Mentusz Károly)
A történelmi pincesor egy része (Fotó: Mentusz Károly)

Feltárják Aba Sámuel palotáját

Misi Norbert arról is tájékoztatott, hogy Gyöngyöstől Pásztóig a mátrai településeken tevékenykedő önkormányzatok szövetséget hoztak létre – melynek elnöke dr. Lénártné Benei Anikó, Abasár polgármestere –, és elhatározták, hogy közösen pályáznak uniós támogatásért a turisztikai együttműködésre, a közös stratégia kidolgozására. Egyébként Abasáron jelenleg két vendégház működik, és csaknem tíz magánszálláshelyen is fogadják a vendégeket. Ezek számát tovább szeretnék növelni.

A faluban a szőlő-, az oltvány- és a borkultúra mellett a turizmusban látják a jövőt. A következő években az ágazat fejlesztésére több elképzelést valósítanak meg. Abasáron, az úgynevezett bolttetőn jelenleg is folytatnak régészeti munkákat, és a néhai Aba Sámuel palotáját tárják fel. Az eddigi eredmények biztatóak, hiszen az egykori épület másfél méter magas oszlopai épségben maradtak meg. Emellett csontvázakat és érméket is találtak. A feltárásra félmilliárd forint értékű pályázatot nyújtottak be.

Szőlőmotívumokkal díszített kapu (Fotó: Mentusz Károly)
Szőlőmotívumokkal díszített kapu (Fotó: Mentusz Károly)

Látogató- és konferenciaközpontot építenek

A jelzett területen fedett romkerttel turisztikai látogatóközpontot hoznak létre. A palota alatti pincerendszerben pedig konferenciaközpontot létesítenek. Céljuk, hogy ezzel a látványossággal még több vendéget csalogassanak a faluba. Olyanokat, akik a környező települések nevezetességeit, így például a kisnánai várat, a detki falumúzeumot vagy a gyöngyösi Ferences műemlék könyvtárat is szívesen meglátogatják.

Emellett a fejlesztés mellett várhatóan 2020-ig – ugyancsak pályázati támogatással – kívánják megteremteni annak a feltételeit, hogy bemutathassák Abasár középkori emlékeit. Ezeket részben a falu határában, Pálosvörösmart előtt található Petermál-kápolna közelében feltárt sírok, használati eszközök, érmék jelentik. Ugyanakkor a település katolikus templomának altemplomában talált sírokat is láthatóvá teszik. A felsorolt fejlesztésekkel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a következő években még több abasári vendéglátó juthasson bevételhez. Az önkormányzatnak jelenleg tizenöt benyújtott pályázata van, és az azokban szereplő várható támogatásokkal igyekeznek elősegíteni Abasár további fejlődését.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai