A változásért mindannyiunknak tenni kell

A környezettudatos életmód egyre hangsúlyosabb szerepet kap életünk minden területén, nincs ez másképp a turizmussal és a fesztiválozással sem. A Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központja négy másik terület (megújuló energiák, hulladékgazdálkodás, víztechnológiák és fenntartható városfejlesztés) mellett kiemelt figyelmet szentel a fenntartható turizmussal kapcsolatos fejlesztési lehetőségeknek is annak érdekében, hogy új, hosszú távon is működő utakat találjunk az élményteli kikapcsolódáshoz. Dr. Lőrincz Katalinnal, a Fenntartható turizmus elnevezésű kutatási főirány vezetőjével, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar docensével beszélgettünk arról, milyen egy fenntartható fesztivál a látogatók és a szervezők szemszögéből, hogyan gondolkodnak a fiatalok a klímapozitív turizmusról és arról, hogy miként tud a turizmus fejlesztése segíteni abban, hogy Magyarország is teljesítse a zöld megállapodást 2050-re.  (X)

A fenntartható fesztiválozás ma már nem álom

A koronavírus-járvány nehéz helyzet elé állította a turizmust és a fesztiválokat az elmúlt két évben, de akadt néhány olyan fenntarthatósági törekvés, aminek kifejezetten kedvezett. Sokkal többen választottak hazai úticélokat, balatoni pihenést, aktív időtöltést vagy a rendezvények kapcsán az újratölthető palackokat, a digitalizált programfüzeteket a hagyományos alternatívák helyett. A szelektív hulladékgyűjtés ma már nem újdonság egy fesztiválon, és megfigyelhető az egyre változatosabb, „mentes” és vegán ételeket is felsorakoztató ételkínálat. Mindemellett van még hova fejlődni a fenntartható fesztiválozás terén. “A teljes hulladékmentesség a mai urbánus életvitelünkbe nagyon nehezen lenne beépíthető, de mégis folyamatosan törekednünk kell a hulladék mennyiségének csökkentésére, a tudatos fogyasztásra. Nagy előrelépést jelenthet ebben a megosztáson alapuló közösségi gazdaság, a digitalizáció, az energiatakarékos megoldások használata vagy épp az ivóvíz szerepének újragondolása. A fesztiválok és közösségi rendezvények a jövőben sem veszítenek fontosságukból, hiszen látjuk, hogy a járványhelyzet után most mennyire vágyunk a személyes találkozásra. Sokkal, inkább a fesztiválok szervezési módját, léptékét kell újragondolni.” - mondta el Dr. Lőrincz Katalin. A turizmus és a fesztiválszervezés kapcsán a szomszédos országok is pozitív például szolgálnak: Szlovénia és Ausztria a helyi közösségek és helyi termelők igényeire is figyel, a kizárólagosan gazdasági mutatók, például a GDP növekedése mellett pedig a minőségi időtöltésre, a turisták és a helyi lakosság elégedettségére, a jóllétre helyezi a hangsúlyt.



A fiatal felnőttek már tudatosabbak

“Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalabb generáció tagjai egyre tudatosabbak: az élmények minőségét fontosabbnaktartják, mintsem a mennyiségét; utazásaik során több időt fordítanak a helyi közösségek, szokások és hétköznapok felfedezésére, sok esetben tágítva a turisztikai tér fogalmát. Egyre több fiatal szán időt a hazai nevezetességek és természeti kincsek megismerésére is, mi pedig sokat fejlődtünk a Balaton térség attrakcióinak bemutatása terén.” - mondta el a kutatási terület vezetője. Persze még vannak kiaknázatlan lehetőségek, ilyen például a mobilitás, a közösségi közlekedés fejlesztése, az egyszer használatos műanyagok használatának csökkentése, a felelős látogatói magatartás kialakítása és népszerűsítése.


Kompetencia Központ a változásért

A Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ koordinálásában megvalósuló projekt aktívan közreműködik a fenntartható turizmus kialakításában. Fesztiválszervezői kézikönyvet alkottak meg, amelyben tippeket és tanácsokat adnak a fenntarthatóbb alternatívákhoz, közel egy éve készítik a GreenLike podcastet, ahol valós turisztikai szolgáltatókon keresztül mutatják be a pozitív példákat, emellett pedig mindenki számára könnyen alkalmazható zöld praktikákat is megosztanak. Középiskolások és egyetemi hallgatók részére szerveznek versenyeket, ahol kiváló fenntartható start-up ötletek születnek, valamint létrehozták a https://negyevszakbalaton.hu honlapot, ahol az év minden szakaszára izgalmas túraútvonalakat és programkínálatot találunk a kirándulásaink megtervezéséhez. A Kompetencia Központ céljainak elérésében közreműködő szakemberek számára a legfontosabb az, hogy a szemléletformálásban, az edukációban szintet lépjenek. Küldetésük, hogy élvezetes, interaktív formában a lehető legtöbb emberben tudatosítsák a felelős fogyasztást, a fenntartható, aktív kikapcsolódás fontosságát.

“A fenntartható turizmus gyakorlati megvalósítása egy közös erőfeszítés, aminek a helyi közösség, a turisztikai szolgáltatók és a politikai szereplők ugyanúgy részesei, mint az utazó vagy a fesztivállátogató. A maga lehetőségei szerint mindenkinek, így a Pannon Egyetemnek is meg kell tennie, amit lehet, ha szeretnénk még sokáig élvezni Földünk csodás természeti és kulturális kincseit.” - tette hozzá Dr. Lőrincz Katalin.



A 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen" című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósul meg a Pannon Egyetem, a MOL Nyrt., a Hidrofilt Kft., Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Nagykanizsai Városfejlesztő Kft., Netta-Pannonia Kft. együttműködésében.

Bővebb információ: https://korforgas.uni-pannon.hu/


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?