A vár, a barlanglakások és a motorostalálkozók kis faluja

Sirok neve szorosan összekapcsolódott a várral – mondta lapunknak Tuza Gábor, a mátrai falu polgármestere. A történelmi hely részleges felújítása két éve fejeződött be az alsó várban. Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban tovább nőtt a turisták érdeklődése a település iránt.

Tavaly például az eddigi legtöbb vendéget fogadták a faluban: 50 ezren látogattak Sirokba. A turisták nagy része azonban csak egynapos kirándulásra érkezett a településre, kisebb részük foglalt csak szállást, így hatezer vendégéjszakát számláltak 2014-ben. Idegenforgalmi adót 4400-an fizettek, mintegy másfél millió forint értékben.

Közkedvelt település a Mátrában

A település komfortos, fejlett infrastruktúrával rendelkezik és korszerű, szilárd burkolatú az úthálózat. Amellett, hogy a falu gazdaságában a fémmegmunkáló-ipar a meghatározó, a turizmus éppoly fontos, hiszen Sirok közkedvelt hely a Mátrában, ahová szívesen jönnek a vendégek. Az önkormányzat tulajdonában levő motel, továbbá a várpanzió és étterem elsődleges szerepet játszik az érkezők elhelyezésében. Ezek mellett a magánszálláshelyek is működnek, így jelenleg összesen 130 turistának biztosítanak férőhelyet.

Az önkormányzat irányításával nemrég elkészítették Sirok idei turisztikai programajánlatát. Ebben a vár továbbra is meghatározó szerepet kap. Május 1-jén a faluhoz tartozó Kőkútpusztán tartják a majálist, ahol lesz főzőverseny finom falatokkal és népdalos találkozó is. A hagyományoknak megfelelően június 6-7-én rendezik az immár 19. Várnapokat. Ezek keretében újdonságként főzőversenyt is tartanak, de várhatóan lesz hőlégballonos bemutató, valamint jelmezes haditorna is. A programban a helyi civilszervezetek is közreműködnek.

A motorosok nemzetközi találkozója lesz

Július 6-9. között újra megszervezik Sirokban a művésztanárok hagyományos alkotótáborát. Erre szobrászokat, festőket, grafikusokat várnak a helyi általános iskolába. A múlt évben elmaradt, de idén július 23-26. között ismét megtartják a nemzetközi motorostalálkozót a mátrai településen. Ettől a vendégéjszakák számának további gyarapodását várják. Az ősz elejére is tartogatnak programot az érdeklődőknek. A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület október 4-én tartja sorrendben a negyedik várnapot, látványosságokkal.

Ezek mellett folyamatosan várják a vendégeket a műemléki védelem alatt álló Palóc Tájházba, ahol – egyebek között – szekrénygalériában is gyönyörködhetnek. A bakancsos turistáknak pedig a Sirok-Recsk között, a 24-es főközlekedési útnál, az erdőben található tanösvényt ajánlják, amelyen keresztül a Nyírjes-tavat érhetik el. Ez egy különleges természeti látványosság, különleges növényekkel, Európában csak Itáliában találni hasonlót. Az ösvényen a turisták tájékoztatására táblákat helyeztek el, tavaly kívülről felújították a műemlék katolikus templomot is, amely a falu egyik különlegessége.

Rendezvényteret alakítanak ki

Sirokban egykori barlanglakásokat is találhatnak a turisták, melyek közül néhányat hamarosan szeretnének látogathatóvá tenni. Emellett az egykori kőbányát szintén turisztikai attrakcióvá fejlesztik. Ezekhez támogatásért pályáznak. Tuza Gábor azt is elmondta: tervezik, hogy a könyvtár hangulatos, régi épületét és az előtte levő teret korszerű rendezvénytérre alakítják. Az elképzelések között szerepel az is, hogy olyan komplett túraútvonalat építenek, amely összekötné egymással Sirok fontosabb nevezetességeit. Ezt a következő három esztendőben szeretnék megvalósítani. A parkok számát is tovább gyarapítják a faluban, különösen a vár közeli területeken. Az említett fejlesztésekkel a jövőben szeretnének még jobban hozzájárulni a siroki várnapok sikeréhez, mindezekkel pedig még több érdeklődő turistára számítanak a településen.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?