hirdetés
hirdetés

A fénykort idézi meg a Siroki vár napja

Október 8-án első alkalommal rendezik meg a Siroki vár napját.

hirdetés

A rendezvény a vár 365 millió forintos EU felújításának részét képezi. A rendező Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a vár utolsó fénykorába, az 1550-60-as évekbe repíti a látogatót. Ennek jegyében török kori hagyományőrző csoportokat hívtak meg, így a Szigetvári Zrínyi Miklós hagyományőrzők mellett ott lesznek Tatáról Gölbasi vitézei és a Pálffy kompánia. A török kori tábori életet vezéri sátorban elevenítik meg, de lesz itt csata is a török és a magyar tábor között. A Nánai Sólymos Vitézek kincskereséssel várják a gyerekeket, hölgyeknek pedig boszorkányversenyt rendeznek. A Mare Temporis Alapítvány apródoskolával és vívóbemutatóval várja a kisebbeket. Az egész napos programot a Bandiera zászlóforgatók menete nyitja meg a várig. A Siroki vár történetéről és a felújításról vetítéssel egybekötött előadásokat hallgathatnak az érdeklődők.

A várnyeregben zajló színes forgatag mellett a vár alatti parkolóban kézművesfoglalkozások várják a gyerekeket, így a Siroki várat lehet mézeskalácson díszíteni, vagy a kosárfonással ismerkedni. A gasztronómiát kedvelőknek Magos Zoltán séf mutatja be saját készítésű csirke- és mangalica rilettjét (húspástétom), illetve hagymalekvárját, melyet természetesen kóstolni is lehet. A siroki programok elmaradhatatlan kelléke a macok (tócsni), amit ez alkalommal is a siroki asszonyok készítenek a várban. Mindehhez mátrai borokat kóstolhatnak a felnőttek, míg a gyerekekre gondolva bodza és csipkebogyószörpökkel is készülnek a rendezők.
A programot kora este a Blackrose' Night reneszánsz rockzenekar koncertje zárja.
Ezen a napon újfajta fizetőeszközt vezetnek be Sirokban, a helyszínen váltott Sirok tallérral lehet fizetni a termékekért és kóstolókért.

A program az Új Széchenyi Terv támogatásával zajlik, rendezője a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai