A város, ahol az Amerikába kivándorolt magyaroknak állítottak emléket

Az Aggteleki-karszt és a Cserhát között, ahol a Bódva folyó völgye terül el, számos bakancsos turista megfordul. Egyik célpontjuk a több mint négyezer lakosú Szendrő, amely idén húsz éve, hogy visszakapta városi rangját.

Szendrő régi település, erre utalnak azok az 1300-as évek első feléből fennmaradt írások, amelyek először említik a nevét. A dombokkal és erdőkkel körülvett kisvárosra napjainkban az átmenő turizmus jellemző - tudtuk meg Jósvay István helyi önkormányzati képviselőtől, a Szendrői Várbarátok Egyesületének elnökétől. Innen indulva több célpontja lehet a vendégeknek. A legtöbben az Aggteleki Nemzeti Parkot és annak barlangjait választják. Ugyanakkor Szendrőtől mindössze hét kilométerre találják a rakacai-víztárolót, amely Észak-Magyarországon a legnagyobb ilyen létesítmény. Ezt főleg a vizet kedvelő, a kenuzni vágyó turisták keresik fel szívesen.

Tornakápolna, Varbóc és Teresztenye példája

A Szendrőre érkezők egyébként több vendégházból válogathatnak. Ezek családi, önkormányzati és a református egyház által működtetett szálláshelyek. A város közelében viszont olyan apró településeket találhatnak, amelyek az utóbbi években üdülőfalvakként újultak meg. Ilyen például Tornakápolna, Varbóc vagy Teresztenye, ahol megőrizték a régi hagyományokat, és rendbehozták a hagyományos épületeket.

Jósvay István azt is elmondta, hogy ezek mellett Szendrő nevezetességeit is szívesen meglátogatják a vendégek, különösen a város centrumában levő műemlék református templomot és a tornyos haranglábat keresik fel. Ez egykor őrtoronyként szolgált, ma viszont a település legrégibb épületeként tartják nyilván. Emellett a barokk stílusú, műemlék katolikus templom szintén a látványosságok közé tartozik. Ennek az altemplomát évtizedekkel ezelőtt temetkezési helyként használták. A közelben találni a Kékfestő Házat, amely ma múzeumként funkcionál. Ebben az egykor Szendrőn dolgozott mesterek életét és a kékfestő munka folyamatát kísérhetik végig az érdeklődők.

Az alsó vár romjai megmaradtak

Az idegenvezetők érdekességként említik, hogy a katolikus templom környékén az 1570-es években vízi vár emelkedett. Ennek mai egyetlen fennmaradt része a Kékfestő Ház. Egyébként ez a vár a felvidék védelmét látta el egykoron. Tíz évvel később építették fel az úgynevezett felső várat, amelynek egyetlen, napjainkra megmaradt bástyáját felújították. Ez is műemlék, és évente sokan látogatják a gyalogtúrák során, miután a város központjából kiépített út vezet oda. A várban, a valamikori központi torony helyén egy faszerkezetes kilátótornyot építettek, ahonnan szép panoráma tárul a látogatók elé. Tiszta időben Szendrő és környéke, továbbá a Bükk és a Gömör-Szepesi Érchegység vonulatai is láthatók.

A városban egy évtizeddel ezelőtt alakult meg a Szendrői Várbarátok Egyesülete, amely a helyi épített örökséget vette a védőszárnyai alá. Emellett a település múltjának történetét is folyamatosan kutatják. Időközben tagjai lettek a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének is, együttműködésük eredményeként közös túrákat szerveznek. Egyébként Szendrő központjához kapcsolódik az úgynevezett alsó vár, ennek romjai kívülről láthatók. Az egykori Fő utcán pedig a híres Csáky-kastélyt látni, amelyet felújítottak. Ma ebben az épületegyüttesben találni Szendrő közművelődési központját és könyvtárát is.

A városnak három újkori múzeuma van. Az egyik a Torna Múzeum, amelyben sportrelikviákat helyeztek el. Ezeket dr. Urváry Sándor, Szendrő díszpolgára, egykori diplomata ajándékozta a településnek. A másik az úgynevezett Amerikás Ház, amely egy régi, újjávarázsolt tornácos parasztház. Az ebben kiállított tárgyakkal a XX. század elején az Egyesült Államokba kivándorolt Bódva-völgyi embereknek állítanak emléket. A harmadik pedig egy XX. századi Bódva-völgyi iskolatörténeti gyűjtemény, amely egyedülálló a berendezéseivel.

Különleges látványt nyújtanak

A szendrőiek arra is büszkék, hogy immár több mint egy évtizede eredményesen működik a helyi sportegyesület természetjáró szakosztálya. Ennek a tagjai rendszeresen szerveznek túrákat. Az utóbbi években például kétszáz kilométer hosszú, a városból kiinduló, illetve a várost érintő túraútvonalakat festettek fel, tavaly pedig újabbakat is kijelöltek. Így például ma már könnyen elérhető a Telekes-patak szurdokvölgye, benne az Ördög-gáttal, amely különleges, vízesésszerű természeti látványt nyújt. Ezt hat és fél kilométeres túrát megtéve láthatják az érdeklődők. Emellett Szendrőről eljuthatnak a Martonyi mellett található, hazánk legrégebbről fennmaradt Pálos-kolostorához is, melynek felújítását az Aggteleki Nemzeti Park illetékesei megkezdték.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.