A vendég észrevételezi, hogy dugós a bor. Mit tesz ilyenkor a jó sommelier?

Egyebek mellett a címben felvetett problémát kellett orvosolniuk Az Év Sommelierje 2016 verseny résztvevőinek. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Február 13-án eldőlt, hogy ki Az Év Sommelierje Magyarországon. A verseny döntőjén Angerman László (Onyx étterem, Budapest) bizonyult a legjobbnak, ő fogja képviselni hazánkat a 2016. évi Sommelier Világ Bajnokságon Argentínában ("Contest of the Best Sommelier of The World 2016") áprilisban, Mendozában - tájékoztatotta lapunkat a Magyar Sommelier Club.

A második helyen Sutus Attila (Costes Ráday étterem), míg a harmadik helyen Mester Annamária (Araz étterem) végzett.

„Az Év Sommelierje 2016” versenyzői: Almási Ádám, Angerman László, Hegyi Csaba, Kiss Ferenc, Mester Annamária, Rózsa Viktória, Sutus Attila, Szegedi Zsuzsa, Varga-Gozsin András.

A Magyar Sommelier Club versenykiírásának eredményeképpen az idén először rendezték „Az Év Sommelierje 2016” versenyt a Continental Budapest Hotelben.

A sommelier az a szakember, aki az étteremben a bor-étel társításokat végzi, meghatározva az ideális párosításokat, ami a gasztronómiai élményt teljessé és felejthetetlenné teszi.

A sommeliernek nemcsak a borok és a konyha világát kell ismernie, hanem járatosnak kell lennie a párlatok, az ásványvizek, sörök, sajtok, kakaók, teák és kávék sőt, néha még a szivarok világában is. Személyes kapcsolatot tart a pincészetekkel, értenie kell a szőlőhöz, a fűszerekhez, az ételekhez, a borlap és itallap szerkesztéséhez, illetve a készletgazdálkodáshoz.

A honi gasztronómiában közel egy évtizede zajló, rendkívül progresszív folyamatok felértékelték a sommelier szerepét is a hazai éttermekben. A megmérettetésen induló versenyzőknek komoly, nemzetközi szintű, a Nemzetközi Sommelier Szövetség (A.S.I.), követelményeknek kellett megfelelniük.

Az „Első korty” elődöntőben 80 perc alatt előbb egy 35 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, a második részben megadott ételekhez kell megfelelő italokat ajánlani írásban, majd két bort kellett felismerni.

A „Második korty” feladata két feladatcsoportból állt. Az első feladat egy 35 kérdésből álló, nemzetközi borvilágra is vonatkozó tesztet kellett kitölteni, az írásbeli tesztben többek között önológiai tudásból, szőlészeti és borászati kérdésekből, a sommelier mindennapi munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra írott és íratlan szabályaira vonatkozó kérdések szerepeltek. Továbbá 3 párlatot kell felismerni (származási hely, fajta, márka) és elhelyezni megfelelően egy ételsorban, valamint 3 bort írásban részletesen leírni, ételajánlattal. Minderre 90 perc állt rendelkezésre.

A második részben dekantálás, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven leírni, ételajánlatokkal kiegészítve. A választható nyelvek: angol, francia, spanyol volt, az ASI szabályainak megfelelően. Mindezt 15 perc alatt!

A „Harmadik korty” a napi éttermi munkákból vett feladatok voltak, úgymint: · Terítsen meg egy hat fogásos vacsorára az átadott menükártya alapján. · Szolgáljon fel egy habzóbort. · Mi a szerepe a dugónak és mit tesz vele a szerviz alatt? · A vendég észrevételezi, hogy dugós a bor. Mit tesz? Mutassa be élőben a megoldást.

Közben a „vendégek kérésére” három bort kellett felismerni, fajta, borvidék, évjárat és termelő megnevezésével! Ezt követően négy megtálalt ételt kellett társítani a poharakba töltött öt bor valamelyikével! Az egyik bor nem volt társítható egyik étellel sem! Az előző „három korty” értékelése után a három legmagasabb pontszámot elért versenyző küzdött meg a „Telepohár” döntőben!

Az első részben a versenyzőnek, mint az étterem munkatársa, fogadnia kellett a vendégeket, akik először járnak Magyarországon, majd, az elvárható értékesítési szempontok figyelembe vétele mellett, vacsora ajánlatot tett részükre, a vendégek által elfogadott idegen nyelven. A második részben adott ételsorhoz italsort ajánlott (szerepelnie kell az italok között külföldi italnak is), végül pezsgőt kellett felszolgálnia. A harmadik részben egy borajánlat szóbeli értékelése volt a feladat.

Rögtön utána következett a negyedik feladat, ami 5 ital felismerése illetve azok leírása, és 5 párlat felismerése volt a vendégek asztalánál. Ezzel még nem volt vége a „Telepohár” feladatoknak, zárásként egy kézhez kapott borlistát kellett borsorrá alakítani, majd ételsort társítani hozzá!

A fenti feladatokat a versenyzők egymást követve, a verseny elején húzott sorszám alapján, egyesével léptek a helyszínen kialakított „étterembe” és mutatták meg felkészültségüket.

A zsűri elnöke Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke volt,

tagjai: Németh Ágnes főszerkesztő, VinCe Magazin

Jakabffy László Gundel Károly díjas vendéglátó szakember

Varga Gábor Éttermi Mesterek Klubja alapító tag, MSC tag

Szikszai István Beverage Manager Budapest Hilton, MSC tag

Tamás Zsolt Banquet Service Manager Budapest Hilton MSC tag

Ténai Zoltán Banquet Service Manager Budapest Hilton MSC tag

Szűcs Pál Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok MSC tag

Cseke Gábor Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok MSC tag

Kovács Antal Háromszoros/Örökös Magyar Sommelier Bajnok MSC tag

Barka Áron Chef de Cuisine, Mesterszakács Continental Hotel Budapest MSC tag

Kovács Ákos Éttermi Mester, Éttermi Igazgató Continental Hotel Budapest MSC tag

Az Év Sommelierje 2016 verseny moderátora és versenybírája Kovács Antal örökös sommelier magyar bajnok volt.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.