„A vendég öröme egyben a szakácsé is”

A „haute cuisine” atyja, Georges Auguste Escoffier bizonyára elégedetten tekint le föntről, és nagy nyugalommal nyugtázza, hogy a németországi Saarbrückenben is van egy elkötelezett követője Klaus Erfort személyében. Ő ugyanúgy a kiegyensúlyozott ízeket, a magas szintű tradicionális konyhát előtérbe helyező gasztronómia híve – akárcsak világhíres elődje.

Pedig Erfort korántsem a könnyű utat választotta: „Ez a módszer sokkal nehezebb, hiszen csupán néhány alapanyagot helyezünk egy edénybe, és úgy csalogatjuk elő az ízeket. Ez sokkal nagyobb kihívás, mint ha sokféle összetevővel érjük el a tökéletes aromát és ízhatást.”

MIÉRT JÓ FŐZNI?

Klaus Erfort nem a szakmai elvárások szerint főz, hanem azért, hogy vendégei arcán az elégedettséget lássa: „A legjobb dolog a mi munkánkban, hogy tudjuk az emberek hangulatát, munkáját is befolyásolni azzal, ha jó étel kerül ebédre vagy vacsorára eléjük. Aki azt hiszi, hogy a főzés unalmas dolog, valószínűleg nem készített még jó ételt, vagy nem ismeri a konyhák világát” – mondja.

EGYIK CSILLAG A MÁSIK UTÁN

Egy kis Saar-vidéki étteremben kezdte pályafutását, először Claus Peter Lumpp mellett dolgozott a Bareiss konyháján, majd Harald Wohlfahrt mellé került a Fekete-erdőbe. Onnan a Hotel Traube Tonbachba (Baiersbronn) vezetett az útja, és mindössze 21 éves volt, amikor az Orangerie étterem konyhájára került a Parkhotel Gengenbachba, ahol először kapott Michelin-csillagot. Ugyanezt a sikert ismételte meg a Gourmet-Restaurant Imperialban – egy kastélyhotel konyháján, ahol már a „haute cuisine” elkötelezett német híveként tartották számon.

HÁROM A NÉMET IGAZSÁG

2002-ben nyitotta meg saját éttermét Gästehaus Klaus Erfort néven, ahol 2004-ben munkásságát ismét Michelin-csillaggal jutalmazták, ugyanitt kapta meg 2007-ben a harmadikat is. Nem sok német szakács dicsekedhet azzal, hogy három Michelin-csillagos sztárséf: mindössze kilencen vannak.

KÖZBEN NEM LETT MÉDIASZTÁR

Erfort e hatalmas kitüntetést ráadásul úgy érte el, hogy sosem szerepelt tévéshow-k sztárjaként, nem írt látványos szakácskönyveket, soha nem engedte be sem magánéletébe, sem a konyhájára a médiát. Az egyetlen mérce számára, amiért és akiknek dolgozik: a vendég.

KÖRNYÉKBELI ALAPANYAGOK

Bár étterme nincs messze a „haute cuisine” fellegvárának tartott francia határtól, ő mégsem a tiszta francia vonalat követi,hanem sajátos elvet vall: a tiszta ízeket saját elképzelése szerint éri el. Például sült galambot készít tengerisó-kéregben, amit szarvasgombás zellerkrémmel tálal. Nagy rombuszhal kerül ki a konyhájáról csiperkegombával, tejszínes spenóttal. Az alapanyagok többségét a környékről szerzi be, elve: „Nem számít más a kiválasztás során, csak és kizárólag a minőség.”


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.