A vendégasztal szja-adómentességét kérik az új kormánytól

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) azzal a kéréssel fordul az új kormnyzat fejlesztési tárcájához, hogy támogassa a falusi turizmus keretében nyújtott étkeztetés, az ún. vendégasztal szja-mentességét.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2007 és 2009 között már működött ez a kedvezmény, amellyel elsősorban turisztikai infrastruktúrával ellátatatlan vidékeken éltek, idén január 1-jével azonban eltörölték a vendégasztal intézményét – számolt be a Világgazdaság Online-nak a falusi turisztikában történt visszalépésről Zala Andrea, a FATOSZ főtitkára.

A vendégasztal jogintézménye azt célozta, hogy egy vidéken élő háziasszony, a szállásadás mellett, tiszta konyhájával, falusi koszttal várhassa az érkező látogatókat, akik így olyan tájjellegű magyar ételeket ízlelhetnek meg, amelyek a helyi alapanyagokból készültek.

A most május közepével életbe lépett, kistermelőkről szóló FVM-rendelet újból bevezeti ugyan a vendégasztal intézményét, de csak kis- és őstermelők élhetnek vele, és csak olyan alapanyagok vonatkozásában, amelyek kertjükből-szántójukból, esetleg a háztájijukból származik. Márpedig a falusi turizmussal éppen azok a falusiak szoktak élni – figyelmeztetett Zala Andrea –, akiknek a portáját nem csúfitja disznóól.

A FATOSZ szerint értelmetlen leszűkíteni a vendégasztalt nyújtók körét a kistermelőkre: attól, hogy a gazdasszony a szomszéd ősteremelőtől veszi a levesbe valót, még ugyanolyan ízletes lesz az ebéd. A cél az lenne, hogy a falusi turizmusról szóló ÖM-rendeletbe illeszék be újból a szállásadásra vonatkozó, 800 ezer forintos értékhatárig érvényesíthető szja-kedvezményt, illetve 400 ezres határig a vendégasztal-kedvezményt. Ezzel aligha sérülne az intézményes vendéglátóipar érdeke: a 2007–2009 közötti tapasztalatok szerint falusi szállásadással, vendégasztallal azokon a vidékeken élnek, ahol más turisztikai alkalmatosság nincs.

Konkrét példaként Zala és Zemplén aprófalvait említette kérdésünkre Haász Tamásné, a FATOSZ alelnöke. A vendégasztal elterjedtségét nehéz megbecsülni. Létezésének két éve alatt az illetékes jegyzőknél kellett hozzá engedélyt kérni hozzá, a jegyzőknek azonban adatszolgáltatási kötelezettsége nem volt, a KSH egyébként is csak a szállásadásra vonatkozóan gyűjt adatokat, az értékhatár alatt ráadásul bevallási kötelezettség sem terhelte az így keresett jövedelmet. Jóllehet a vonatkozó rendelet nem kötötte szakhatósági engedélyhez a vendégasztalt, sok jegyző – tévedésből – a tisztiorvosi szolgálathoz irányította a folyamodókat. A FATOSZ több, mint ezer ilyen esetről tud, ebből következtetnek rá: 3-4 ezren éhettek evvel a szolgáltatási formával 2007 és 2009 között.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.