hirdetés
hirdetés

A vendégasztal szja-adómentességét kérik az új kormánytól

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) azzal a kéréssel fordul az új kormnyzat fejlesztési tárcájához, hogy támogassa a falusi turizmus keretében nyújtott étkeztetés, az ún. vendégasztal szja-mentességét.

hirdetés

2007 és 2009 között már működött ez a kedvezmény, amellyel elsősorban turisztikai infrastruktúrával ellátatatlan vidékeken éltek, idén január 1-jével azonban eltörölték a vendégasztal intézményét – számolt be a Világgazdaság Online-nak a falusi turisztikában történt visszalépésről Zala Andrea, a FATOSZ főtitkára.

A vendégasztal jogintézménye azt célozta, hogy egy vidéken élő háziasszony, a szállásadás mellett, tiszta konyhájával, falusi koszttal várhassa az érkező látogatókat, akik így olyan tájjellegű magyar ételeket ízlelhetnek meg, amelyek a helyi alapanyagokból készültek.

A most május közepével életbe lépett, kistermelőkről szóló FVM-rendelet újból bevezeti ugyan a vendégasztal intézményét, de csak kis- és őstermelők élhetnek vele, és csak olyan alapanyagok vonatkozásában, amelyek kertjükből-szántójukból, esetleg a háztájijukból származik. Márpedig a falusi turizmussal éppen azok a falusiak szoktak élni – figyelmeztetett Zala Andrea –, akiknek a portáját nem csúfitja disznóól.

A FATOSZ szerint értelmetlen leszűkíteni a vendégasztalt nyújtók körét a kistermelőkre: attól, hogy a gazdasszony a szomszéd ősteremelőtől veszi a levesbe valót, még ugyanolyan ízletes lesz az ebéd. A cél az lenne, hogy a falusi turizmusról szóló ÖM-rendeletbe illeszék be újból a szállásadásra vonatkozó, 800 ezer forintos értékhatárig érvényesíthető szja-kedvezményt, illetve 400 ezres határig a vendégasztal-kedvezményt. Ezzel aligha sérülne az intézményes vendéglátóipar érdeke: a 2007–2009 közötti tapasztalatok szerint falusi szállásadással, vendégasztallal azokon a vidékeken élnek, ahol más turisztikai alkalmatosság nincs.

Konkrét példaként Zala és Zemplén aprófalvait említette kérdésünkre Haász Tamásné, a FATOSZ alelnöke. A vendégasztal elterjedtségét nehéz megbecsülni. Létezésének két éve alatt az illetékes jegyzőknél kellett hozzá engedélyt kérni hozzá, a jegyzőknek azonban adatszolgáltatási kötelezettsége nem volt, a KSH egyébként is csak a szállásadásra vonatkozóan gyűjt adatokat, az értékhatár alatt ráadásul bevallási kötelezettség sem terhelte az így keresett jövedelmet. Jóllehet a vonatkozó rendelet nem kötötte szakhatósági engedélyhez a vendégasztalt, sok jegyző – tévedésből – a tisztiorvosi szolgálathoz irányította a folyamodókat. A FATOSZ több, mint ezer ilyen esetről tud, ebből következtetnek rá: 3-4 ezren éhettek evvel a szolgáltatási formával 2007 és 2009 között.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk