Nem fogja kitalálni, melyik magyar városban nyílik Beatles-múzeum

Tudomásunk szerint nincs sok kötődés az egykori zenekar és hazánk között, így elvileg bármelyik magyar város szóba jöhetne.

Kiemelkedő napnak ígérkezik Eger turizmusának életében május 15-e, péntek. A belvároshoz közeli, négycsillagos Hotel Koronában nyitják meg Magyarország egyetlen Beatles-múzeumát. A kiállítással a ma már legendának számító egykori brit zenekar tagjainak szeretnének emléket állítani.

„Véletlenül ismerkedtem meg az egri Peterdi Gáborral, aki évtizedek óta szenvedélyesen gyűjti a Beatles relikviákat – mondta a Turizmus Online-nak Bányainé Micski Marianna, a Hotel Korona tulajdonosa. – A gyűjtő olyan helyet keresett, ahol állandó kiállítás keretében mutathatja be a közönségnek a gombafejűek – ahogy nevezték őket – legendás életét. Ezért a szállodánkban olyan helyet ajánlottam fel, amelyet Peterdi Gábor is megfelelőnek talált.”

Különleges szobák a zenekarra utaló elemekkel

Így több éves előkészület után nyithatják meg a maga nemében páratlan jelentőségű tárlatot. Azt is megtudtuk, hogy Európában az egri lesz a második, a világon pedig a negyedik Beatles-múzeum. A magángyűjteményen alapuló összeállítás a budapesti Molnár Gábornak, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzőjének a segítségével vált egységes egésszé. A tárlat végül is Peterdi Gábor, Molnár Gábor és Bányainé Micski Marianna közös munkájának eredményeként született meg, amelyre 15 millió forintot költöttek.

A kiállítás a legkorszerűbb eszközökkel teszi élménygazdaggá a látnivalókat, interaktív módszerekkel mutatja be a legendát. Több különlegességet és egyedi tárgyat mutatnak be. Így például az együttes egykori tagjának, Paul McCartney-nak a születési anyakönyvi kivonatáról készített másolatot. Emellett az 1960-as évekből fennmaradt koncertbelépőket, videókat és fotókat, valamint hangszereket és pótolhatatlan értékű hanglemezeket is láthat a közönség. Sőt, akik szeretnék, egy-egy Beatles slágerbe bele is hallgathatnak.

Az állandó kiállítás a Hotel Korona Csiky Sándor utcai bejáratánál nyílik, melynek a falán helyezték el az egykori négy zenész plasztikáját. A látványosság minden bizonnyal egész évre szóló turisztikai élményt nyújt majd nemcsak az egrieknek, hanem az ország különböző részeiből érkezőnek, ezzel pedig tovább növelhetik a vendégéjszakák számát is a hevesi megyeszékhelyen. Bányainé Micski Marianna arra is utalt, hogy várhatóan még az idén a Hotel Koronában úgynevezett Beatles szobákat is kialakítanak. Ezekben a jeles zenekarról elnevezett csomagajánlattal érkező vendégek pihenhetnek majd. A szobáknak az lesz az érdekességük, hogy a falakat a legendás együttes fotóival, továbbá az ágyneműktől a csészékig, a komplett berendezésekig a Beatlesre utaló elemekkel illusztrálják.

Étlapon ajánlják az együttes kedvenceit

Emellett nemrég külön étlapot is készítettek a hotelben, az egykori zenekar tagjainak kedvenceiből. Például a vendégek megkóstolhatják az étteremben azokat a speciális marha-, illetve pulykahúsból készített ételeket, amelyeket hajdan a Beatles tagjai szívesen fogyasztottak.

Egyébként arról is értesültünk, hogy május 15-én délután 13 órakor ünnepélyes keretek között Bródy János Kossuth- és Liszt-díjas énekes, gitáros, zeneszerző és szövegíró nyitja meg a múzeumot. Ezt követi majd az első közös tárlatlátogatás. Ekkor ötven léggömböt indítanak útjára, amelyekben múzeumi jegyeket helyeznek el. A szerencsés megtalálók ezekkel látogathatják majd a kiállítást.

Később, 16 órától az egri Uránia Filmszínházban vetítik le a Beatlesről készített filmet, a Hard Day's Nightot, este 20 órától pedig a Dobó téren a BlackBirds nevű Beatles emlékzenekar ad koncertet. Ennek a rendezését az egri önkormányzat színpaddal és a hangversenyhez szükséges technikai háttérrel támogatja.

Tárlatlátogatás előzetes regisztrációval

A tárlatra – hétfő kivételével – naponta 10-18 között várják az érdeklődőket. Ehhez viszont előzetesen regisztrálniuk kell a vendégeknek a múzeum nemrég elkészített weboldalán. Ez azért fontos, mert a tárlatlátogatásokat – harmincfős turnusokban – naponta megadott időpontokban indítják a Hotel Koronában.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.