Ádám a nyerő

A Magyarországi Chaine des Rotisseurs Egyesület május 15-én, pénteken rendezte meg a Jeunes Chefs Rotisseurs, Ifjúsági Szakácsversenyt 11 magyar versenyző részvételével a METRO Gasztro Akadémián. Az elismeréseket és a különdíjakat a gálavacsorával egybekötött díjkiosztó ünnepségen vehették át a fiatal szakácsok a Corinthia Hotel Budapestben.

A 2015. évi nemzeti verseny győztese Mede Ádám a Gerbeaud, Onyx Étterem ifjú szakácsa lett, aki képviselni fogja Magyarországot a 2015. szeptember 11-én Budapesten, a METRO Gasztro Akadémián megrendezésre kerülő Jeunes Chefs Rotisseurs Ifjúsági Szakácsvilágbajnokságon. A verseny második helyezettje Garai Ádám lett az Olimpia étteremből, míg a dobogó harmadik fokára Pereszlényi Alexandra, Hilton Budapest szakácsa állhatott. A zsűri különdíját a „leggazdaságosabb alapanyag felhasználásért” ugyancsak Pereszlényi Alexandra, a „legjobban szervezett munkáért” Krizmanics Norbert, a Budapest Bisztro szakácsa kapta. Az első három helyezett kupát és Chaine érmét, a többi versenyző pedig mind kupát kapott a versenyben való részvételért és elért eredményeiért.

A szombati gálavacsorát követően elsőként dr. Niklai Ákos, a Chaine Magyarország elnökségi tagja mondott köszönetet a magas színvonalú gasztronómiai estért, melyet a vendéglátó helyszín a Corinthia Hotel Budapest szervezett. „10 év után jött vissza ismét a magyar Chaine Egyesület a Corinthia Hotelbe és most is, akárcsak 10 évvel ezelőtt kiváló színvonallal találkoztunk. Nemcsak a gasztronómia volt kiemelkedő színvonalú, de említésre méltó a látvány, a luxus, a design összhangja, a harmónia, mely az egész estét végigkísérte.” Ezek után a szervezet nevében Meskál Tiborral, a Corinthia Hotel Budapest Duty menedzserével, egyúttal a Chaine szervezet tagjával közösen okleveleket adott Thomas Fischer szállodaigazgatónak, Szabó Szabolcs Hotel menedzsernek, Bolyki Péter executive chef-nek valamint az estét teljes egészében koordináló Szabó Zoltán Food&Beverage menedzsernek.

 

 A versenyzőknek a díjakat Kovács Siklósi Lázár a zsűri elnöke adta át. Minden versenyző kapott kupát, az első, második és harmadik helyezettet pedig Chaine érmével is jutalmazták.

A 11 magyar versenyző:

Bock Bisztró - Szász Kristóf
Bodrogi Étterem - Keztyűs Ádám
Budapest Bisztró - Krizmanics Norbert
Budapesti Gazdasági Főiskola - Lancsa Szilvia
Danubius Hilton Budapest - Pereszlényi Alexandra
Gerbeaud, Onyx Étterem - Mede Ádám
Olimpia Étterem - Garai Ádám
Pierrot Étterem - Patai László
Sofitel - Gubán Tamás
Thermal Hotel Visegrád - Lichi Roland
Villa Medici - Humli Dávid

„A mostani nemzeti verseny a 2015. szeptember 11-én Budapesten megrendezendő Világbajnokság próbája is volt egyúttal, hiszen ugyanolyan szigorú körülmények között, a nemzetközi szabályoknak megfelelően került megrendezésre. Nagyon láttam az igyekezetet, munkaszervezésben, időbeosztásban, higiéniai feltételek biztosításában voltak elsősorban hibák, de valamennyi részvevő megmérettette magát és teljesítették a feltételeket.” - értékelte a nemzeti versenyt Jakabffy László, a Chaine des Rotisseurs magyarországi alapítótagja, az Alabárdos étterem egykori vezetője, a mai magyar vendéglátás kétségkívül egyik legszínesebb egyénisége.

Mede Ádámot a verseny győztesét szerkesztőségünk arról kérdezte, hogy milyen érzés számára, hogy ő képviselheti Magyarországot szeptemberben a Nemzetközi Ifjúsági Szakácsvilágbajnokságon?
„Nagyon örülök, de egyúttal ez egy óriási felelősség is számomra, szeretném a versenyen a maximumot nyújtani. Rengeteget kell még addig tanulnom! Erre a versenyre is mintegy 1 hónapot készültünk, szinte minden nap gyakoroltam.”
Arra a kérdésünkre, hogy a főzésben milyen elveket követ, az alábbiakat válaszolta:
„Engem leginkább az ízek izgatnak. Szakács és cukrász családban nőttem fel, édesanyám és nagymamám tanítottak az ízek szeretetére, és elsősorban a szívemből főzök és a szakácsművészetben az ízek számomra a legfontosabbak.”

Hamvas Zoltánt, a Chaine magyarországi egyesületének tagja, a Gerbeaud, Onyx éttermének Food&Beverage igazgatója szerint „Mede Ádám rendkívül tehetséges. Azonban itt elsősorban a gyakorlás számít és hogy milyen helyen szerzi a szakács a gyakorlatát. Ádám már egy éve dolgozik nálunk, a Costes étteremből érkezett, tehát az Onyxba már egy képzett szakácsot kaptunk. Rendkívül nagy kihívás lesz a nemzetközi versenyre való felkészülés, és nagy a megfelelési kényszer is, hiszen az Onyxban Mede Ádám sorban már a hetedik, aki szakácsvilágversenyen képviselheti Magyarországot. Ádám pechje, hogy ő nem egy olyan egzotikus országban versenyzik majd, mint elődjei, de hazai pályán megint más élmény lesz versenyezni. Azon leszünk, hogy megnyerjük a versenyt!”

„Idén lesz a magyar Chaine egyesület 25 éves, s a szeptember 11-i világverseny magyarországi megrendezésével egyúttal ezt a jubileumot is ünnepeljük. A METRO Gasztro Akadémiát elfogadta a nemzetközi egyesület helyszínnek, kis technikai kiegészítésre lesz csak szükség. Kovács Lázár ezúttal nem zsűrielnök vagy zsűritag, hanem a verseny technikai igazgatója lesz, ő felel a verseny teljes, zökkenőmentes, világszínvonalnak megfelelő lebonyolításáért. A versenyről élő közvetítés is lesz.” - Novák Iván Pétert, a Chaine des Rotisseurs Magyarországi Egyesületének az elnökét a szeptember 11-i Nemzetközi Ifjúsági Szakácsvilágbajnokságról kérdeztük.

Kovács Siklósi Lázárt, azaz Lázár séfet pedig elsősorban arról kérdeztük, hogyan állnak az előkészületekkel, milyen nehézségek állnak még előttük?
„Mintegy 20 országból jönnek versenyzők, minden ország a saját nemzeti győztesét delegálja a budapesti megmérettetésre. A nemzetközi és a magyar Chaine Egyesület valamint a magyar kormány is támogatja a rendezvényt, mely mintegy 200-300 résztvevő esetén rentábilis. Jelenleg már 80 regisztrált résztvevőnk van, tehát jó úton vagyunk. A helyszín kapacitásbeli korlátai miatt a nemzetközi Chaine tagok és kísérőik elsősorban a verseny előtti és utáni turisztikai, kulturális és gasztronómiai programokon vesznek részt, a verseny helyszínén pedig elsősorban a versenyzők és a zsűri lesz jelen. Azonban maga az esemény élő közvetítésen keresztül végig követhető lesz majd.” „A METRO Gasztro Akadémia helyszíne, adottságai kiválóan megfelelnek a verseny feltételeinek, azonban még néhány technikai kiegészítésre szükség lesz, például fagylaltkészítő gépeket is be kell még szereznünk.” - tette hozzá Kovács Siklósi Lázár a Budapesten szeptemberben rendezendő világverseny technikai igazgatója.

 A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti versenyek győzteseinek, az ifjú szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. A Világbajnokságon 27 év alatti 20 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

A versenyzők anonimként dolgoznak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhetik. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában 3 tagú zsűri figyeli és elemzi a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékeli és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrzi.

„A mostani nemzeti verseny is ezen szempontrendszer alapján került megrendezésre, az ételek ízét, a dizájnt, az eredetiséget, az anyagfelhasználást, a gazdálkodást és a tiszta munkát pontoztuk.” - hangsúlyozta Kovács Siklósi Lázár, a verseny zsűrijének az elnöke.

A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. Az 1990. január 2.-án Magyarországon bejegyzett Egyesület tagjai amatőr és a vendéglátással foglakozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács) természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

Mede Ádámnak eredményes szereplést kívánunk a Világbajnokságon!

Viva la Chaine!

Forrás: Chaine des Rotisseurs

Forrás: Vendég & Hotel Online


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?