Ádámnak szurkolhatunk az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon

Szeptember 11-én kezdődik az Ifjúsági Szakács világbajnokság, melynek a METRO Gasztro Akadémia ad otthont. 5 kontinens 22 országából érkeznek 27 év alatti fiatal szakácsok, akik közül többen díjazott és elismert - nem egy esetben Michelin csillagos - éttermekben szereztek már tapasztalatot. Hazánkat Mede Ádám, a budapesti Onyx étterem ifjú szakácsa képviseli.

A METRO Gaszto Akadémián óriási a készülődés, ugyanis 3 nap múlva kezdődik az Ifjúsági Szakács Világbajnokság, melynek idén Budapest ad otthont. A versenyről a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaság magyarországi szervezetének elnöke, Novák Iván Péter, valamint a verseny technikai szervezője Kovács Lázár tartottak sajtótájékoztatót.

Novák Iván Péter elmondta, hogy 2015 februárjában született meg a döntés a verseny helyszínéről, amikor Dr. David Terault, a Világszervezet Igazgatótanácsának tagja, az Ifjúsági Szakács Világbajnokság Bizottság és a zsűri elnöke, a kanadai Chaine Egyesület elnöke Budapesten járt és a METRO Gasztro Akadémiát a világverseny megrendezésére ideális helyszínnek tartotta. Itt ugyanis biztosítva van a verseny szervezéséhez szükséges valamennyi feltétel, a modern főzőhelyeken túl a különtermek, a zsűriszoba, a menüíró szoba valamint várakozó helység áll a versenyzők rendelkezésére.

A most 25 éves magyarországi egyesület a szeptember 11-én sorra kerülő Világbajnokság megrendezését megtiszteltetésnek és egyúttal eddigi eredményei elismerésének tekinti. Óriási érdem, hogy a 12 tagú nemzetközi zsűriben ezúttal három magyar séf is felkérést kapott, Ádám Csaba az Olimpia étteremből, Barka Áron a Continental Hotel Budapest valamint Bicsár Attila az Alabárdos étteremből. A verseny technikai igazgatójának pedig Kovács Siklósi Lázárt kérte fel az egyesület -tette hozzá Novák Iván Péter elnök. Idén mindemellett rekordszámú, mintegy 170 fős  külföldi delegáció érkezik a rangos eseményre, akik a magyarországi egyesület által szervezett 6 illetve 8 napos szakmai programon vesznek részt. A vendégek, versenyzők, zsűritagok és hozzátartozók 22 országból érkeznek és több budapesti szállodában, köztük a Hiltonban, Kempinskiben, a Continental Hotel Budapestben, a Four Seasonsben, a versenyzők pedig kivétel nélkül a Flamenco Hotelben szálnak meg. Az esemény összességében több mint 1000 vendégéjszakát és nagy nemzetközi médiavisszhangot generál a magyar turizmusnak.

A verseny részleteiről Kovács Siklósi Lázár technikai igazgató számolt be, aki elsőként megemlítette, hogy nagy lehetőség ez az esemény a rendező országnak is, hiszen ilyenkor kicsit jobban megmutathatja magát. Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége ugyanis, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott "meglepetés kosár" (Black Box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt egy 3 fogásos menüsort (előétel, főétel, desszert) 4 fő részére. A versenyen  2 csoport van, az egyik egyik egység délelőtt, a másik délután versenyzik. A versenyzők először megkapják az un. Black Boxot, mely a verseny során kizárólagosan használható alapanyagokat tartalmazza. Ezútán a versenyzők a recept szobában megírják a recepteket, majd nekikezdhetnek az ételek készítésének. A receptek angol nyelvre történő fordításában külön fordító szakemberek működnek közre. Az ételek felszolgálásában valamint a verseny előkészítésében pedig a Budapesti Gazdasági Főiskola 19 ifjú tanulója segít a verseny szervezőinek.

A verseny programjáról a Vendég & Hotelnek Kovács Siklósi Lázár azt árulta el, hogy a szakmai programok és  étteremlátogatások mellett igyekeznek minél többet megmutatni Magyarországból is. Így a vendégek programjában a Nagycsarnok és a Parlament látogatáson túl éppúgy megtalálható a romkocsmatúra, a Lázár Lovasparkos kirándulás vagy a folklór program is. A verseny egyik legizgalmasabb eseményének a szeptember 12-i eredményhirdetés és a mintegy 250 fős gálavacsora ígérkezik a Hilton Budapest szállóban, ahol a verseny ételeinek kóstolása mellett új tagok avatása is történik majd a nemzetközi egyesület életében.

Barka Áron, a Continental Hotel Budapest séfje, egyúttal a 3 tagú "Konyhai zsűri" egyik jeles tagja, a Vendég &Hotel kérdésére elmondta, hogy azért is várja izgatottan az  eseményt, mert bár "Kóstoló zsűriben" már szerepelt korábban, de "Konyhaiban" ez lesz az első alkalom, hogy részt vesz. A feladata ezúttal nem a kóstolás, hanem elsősorban a konyhai munkafolyamatok, azaz tisztítás, előkészítés, rendszerezés, a tiszta munka, az alapanyagok gazdaságos felhasználásának figyelemmel kísérése és megítélése. Ez a szerepkör azért is kihívás számára, mert ezekre a folyamatokra fontosságuk ellenére csak az utóbbi időben helyeződött nagyobb hangsúly a szakmai körökben illetve a nemzetközi versenyeken.

A helyszínen a Magyarországot képviselő Mede Ádám gyakorol, aki éppen különféle falatkákat és mini süteményeket készített. Ádám, akit a Vendég&Hotel a felkészüléséről kérdezett, elárulta, hogy mindössze csak 1,5 éve dolgozik az Onyxban, azonban egy nagyon jó csapatra talált. Az eredményhirdetés óta eltelt 3-4 hónap intenzív felkészüléssel telt, melyben főnökei, a már korábban dobogós helyezést elért Szulló Szabina és Széll Tamás valamint az egész Gerbeaud ház támogatta. Rengeteg alapanyagot próbáltak ki és a megfogalmazott kritikákon keresztül sok új tapasztalatra tett szert. Kedvenc alapanyaga a sertés- és a marhahús, de úgy érzi bármiből szívesen főzne, azaz felkészülten vág neki a nemzetközi versenynek és reméli sikerül majd érmet szereznie.

Mede Ádámnak eredményes szereplést kívánunk a Világbajnokságon!

Viva la Chaine!

A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. Az 1990. január 2.-án Magyarországon bejegyzett Egyesület tagjai amatőr és a vendéglátással foglakozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács) természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?