hirdetés
hirdetés

Adj esélyt az egészségnek!

A wellnessmozgalomnak több meghatározó egyéniségét tartják számon, egyik közülük az amerikai dr. Donald Ardell, aki nagyon találóan fogalmazta meg, mi is a wellness: „Részben életstílus, részben életfelfogás, tudatos törekvés a testi-lelki harmónia fenntartására. Tulajdonképpen egyfajta életművészet, amit ha tudatosan fejlesztünk és gyarapítunk, akkor jó esélyünk van egy teljes, hosszú és egészséges életre.”

hirdetés

A wellness célját kúrákkal érhetjük el, amelyeket most részben áttekintünk. Alábbi összeállításunkban azt tartjuk szem előtt, amelyeket Magyarországon is ma már sikerrel alkalmaznak.

Fürdőkúra

Legalább 15 kezelést jelent, amelyeknek időtartama 15-20 perc. Lehetőleg azonos időpontban valósuljon meg, és a kezelés nem történhet éhgyomorra, de teljesen telítettel sem ajánlott. Alkalmazzák: pl. Corinthia Aquincum Hotel, Danubius Thermal Hotel Margitsziget, Danubius Thermal & Sport Hotel Bük, NaturMed Hotel Carbona, Hunguest Hotel Helios, Kék Duna Wellness Hotel, Bio-Sport Hotel Lövér, MenDan Thermal Hotel & Aqualand.

Termoterápia

A szervezet termoregulációját segíti elő. A maghőmérséklet 37 °C, a kéreghőmérséklet a felszín felé egyre csökken, és mindig függ a külső hőmérséklettől is. A fiziológiástól eltérő hőmérsékleti behatások ellen a szervezet mindig védekezik, ezen alapul a termoterápia: melegre verejtéket párologtat el a szervezet és nő a felületes keringés, hidegre izomremegéssel válaszol, valamint belső hőfejlesztéssel. Kezelésfajták: paraffin, hőlégkamra, gőzkamra, szauna, iszapkezelések. Alkalmazzák: pl. Kolping Családi Hotel, Best Western Lido Hotel & Aktív Wellness Centrum, Radisson SAS Birdland Resort & Spa, Barátság Gyógyszálló, Hotel Agro Gyógyszálló, Hotel Európa Fit, Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő Hotel, Szidónia Kastélyszálloda, Vital-Med Hotel Sárvár.

Hidroterápia

A víz különböző hőfokú és mechanikai felhasználását jelenti. Három legfontosabb tényezője: a víz felhajtóereje, nyomása és hőmérséklete. Fajtái: hideg vagy meleg borogatások, súlyfürdő (kimondottan magyar specialitás, Hévízen találták fel és alkalmazták először), tangentor, vagyis víz alatti sugármasszázs, Kneipp-kúrák (lemosások, leöntések, harmatos füvön járás), aromafürdő, szénsavfürdő. Alkalmazzák: pl. Hotel Karos Spa, Duna Szálloda, Hunguest Hotel Aqua-Sol, Gróf Apponyi Kastélyszálloda, Kakadu Wellness Hotel, Hotel Azúr, Hotel Panoráma, Danubius SPA & Conference Hotel Visegrád.

Balneoterápia

Gyógyfürdő, gyógyiszapkezelés és ivókúra a összessége. Vagyis a termál-, ásvány- és gyógyvizek együttes (külső és belső) hatása a szervezetre. Ekkor a kémiai (mikro-, makro- , nyomelemek) és fizikai elemek, illetve tulajdonságok együttesen vannak jelen, így hatásuk is összegeződik. Alkalmazzák: pl. Debreceni Gyógyfürdő, Markhot Ferenc Kórház Törökfürdő, Rába Quelle, Gyulai Várfürdő, Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő, Harkányi Gyógy- és Strandfürdő.

Kiegészítő terápiák

Akupresszúra, akupunktúra

Mindkettő a hagyományos kínai orvostudományból ered, a masszázs enyhe formája. Az akupresszúra a test meghatározott pontjainak stimulálása az ujjhegy enyhe körkörös mozdulataival. Az akupunktúránál a meridiánoknál lévő pontokba leheletvékony fémtűket szúrnak a bőr különböző mélységű rétegeibe, így bizonyos testtájakat és szerveket pozitívan befolyásolnak és stimulálnak. Alkalmazzák: pl. Best Westren Lido Hotel & Aktív Wellness Centrum, Danubius Termál & Sport Hotel Bük, Thermál Hotel Liget, Hotel Európa Fit, Kék Duna Wellness Hotel, Vital-med Hotel Sárvár, Hunguest Hotel Forrás, Hotel Venus.

Aromaterápia

Az éterikus olajak állítólag befolyásolják a limbikus rendszert, azaz az érzelmi világot. Az aromaterápia célja ezért a test és a lélek újraserkentése és megtisztítása. Elemei az inhalálás, az éterikus olajban fürdés és a vele való masszázs. Az olaj így a bőrön vagy a tüdőn keresztül juthat a szervezetbe. Gyakran különböző wellness-szolgáltatást együtt alkalmaznak aromaterápiával, ekkor egyesítik a gyógynövények és a hagyományos kezelések előnyeit. Alkalmazzák: pl. Duna Szálloda, Corinthia Aquincum Hotel, Pólus Palace Thermal Golf Club Hotel, Cívis Hotel Délibáb, Natur Med Hotel Carbona, Rogner Hotel & Spa Lotus Therme, Bástya Hotel, Hotel Panoráma, Hunguest Hotel Szieszta, Villa Vitae.

Caldarium

A klasszikus római fürdőkben használt berendezések egyike, tulajdonképpen forró vizes fürdőhelyiséget, illetve izzasztókamrát jelent. A caldarium átlagos hőmérséklete 40-50 °C, a levegő páratartalmának köszönhetően (70-100 százalék) kevésbé megerőltető a szervezet számára, mint a szauna. Ezért egyszerre 30–40 percig is igénybe vehető. Alkalmazzak: pl. Rogner Hotel & Spa Lotus Therme.

Tepidarium

A gőzfürdő vérkeringést kímélő formája. 37-39 °C-os hőmérséklet és közepes páratartalom mellett kőből, csempéből vagy márványból készült ágyak olyan sugárzási hőt bocsátanak ki magukból, amely rendkívül kellemes élmény annak, aki benne fekszik. A tepidariumban jóval tovább lehet bent maradni, mint a szaunában vagy akár a caldariumban. Alkalmazzák: pl. Hotel Piroska, Radisson SAS Birdland Resort & SPA, Hotel Európa Fit, NaturMed Hotel Carbona, Villa Vitae.

Kleopátra–fürdő

Nevét a szépséges és okos egyiptomi királynőről (i. e. 51-30) kapta, aki a legendák és fent maradt leírások alapján szamártejben fürdött szépsége megóvása érdekében. Ennek változatait alkalmazzák ma a szakemberek. A legelterjedtebb közülük egy olyan tej-olaj összetételű fürdő, amelyik így megfelelő összetételben biztosítja a bőrnek a tej, a só és a fürdőadalék összetételét. Gyakran az olaj-tej összetételű pakolásokat együttesen használják, ilyenkor a kezelt vendég meleg ruhákba vagy fóliákba burkolva pihen. Alkalmazzák: pl. Danubius Thermal and Conference Hotel Helia, Danubius Thermal Hotel Margitsziget, Radisson SAS Birdland Resort & SPA, Gróf Apponyi Kastélyszálló, Danubius Thermal Hotel Sárvár, Vital-Med Hotel Sárvár, Villa Vitae.

Infraszauna

Egy űrkabinra emlékeztető berendezés az infraszauna, amelyből csak a bent lévő feje látszik ki. A kabinban az infravörös sugarak hatására hő és gőz keletkezik, ezek megszabadítják a szervezetet a benne lévő méreganyagoktól, fokozzák a vérkeringést, a nyirokáramlást, oldódik a stressz. Alkalmazzák: pl. Corinthia Aquincum Hotel, Thermal Hotel Liget, Barátság Gyógyszálló, Hunguest Hotel Helios, Hotel Kolibri, Bástya Hotel, Kék Duna Wellnesshotel, Szidónia Kastélyszálloda, Conference & Wellness Hotel Residence, Hunguest Hotel Forrás, Hotel Venus.

Spa-kezelések

A Spa a Sanitas per aqua, azaz a vízzel történő gyógyítást jelenti. Ez történhet tengervízzel, ásványvízzel, illatos fürdőkkel. Alkalmazzák: pl. Kolping Családi Hotel, Danubius Thermal & Sport Hotel Bük, Aquaticum Termál és Wellness Hotel, Danubius Thermal Hotel Aqua, Rogner Hotel & Spa Lotus Therme, Hotel Karos Spa, Gróf Apponyi Kastélyszálló, Kakadu Wellness Hotel, Kék Duna Wellness Hotel, Szidónia Kastélyszálloda, Danubius Thermal Hotel Sárvár, Hotel Azur, Hunguest Hotel Szieszta, Hunguest Hotel Forrás, Danubius SPA & Conference Hotel Visegrád, MenDan Thermal Hotel & Aqualand.

Thalassoterápia

Ez a speciális terápia a tengervízzel való gyógyítást jelenti. Különböző terápiákat egyszerre alkalmaznak a thalasso során: a klíma-, a víz- és a fürdőterápiát. Mivel a tengerek vize sót, oldott gázokat, hasznos mikroorganizmusokat tartalmaznak, ezek együtt segítik a szervezet egyensúlyba kerülését, illetve az egyensúly megtartását. Hatóanyagok: algák, algakivonatok, tengeri iszap, növényi és állati eredetű planktonok. Alkalmazza: pl. Hotel Karos Spa.

Algapakolás

Különböző algafajtákból készült meleg pépet visznek fel a testre és rövid ideig rajta hagyják, hogy hasson. A magasásványi anyag-koncentrációnak köszönhetően elősegíti a bőr szerkezetének javítását és az anyagcsere felélénkülését. Az algák közül néhány antibakteriális, néhány pedig antireumatikus hatással rendelkezik. Alkalmazzák: pl. Danubius Thermal and Conference Hotel Helia, Radisson SAS Birdland Resort & SPA, Aquaticum Termál és Wellness Hotel, Pólus Palace Thermal Golf Club Hotel, Hotel Európa Fit, Hunguest Hotel Helios, Kakadu Wellness Hotel, Hotel Kolibri, Kék Duna Wellness Hotel, Vital-Med Hotel Sárvár, Hotel Azúr, Bio- Sport Hotel Lővér, Hunguest Hotel Forrás, MenDan Thermal Hotel & Aqualand.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai