Adókönnyítéssel gyorsítana a HoReCa szektor

Egységes áfa-szabályozást, az italokat, az elszállított ételeket és a szállásszolgáltatást terhelő magasabb kulcsok csökkentését szorgalmazzák a szállodai és a vendéglátóipari érdekképviseletek vezetői. A HoReCA szektorban a legnagyobb kérdés, hogy fenntartható-e az elmúlt évek gyors növekedési üteme, lehet-e bírni fejlesztéssel, munkaerővel és beruházásokkal a bővülést. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a szektor egyik legszínvonalasabb rendezvénysorozata, a három helyszínre látogató VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó.

A szolgáltató szektornak is újra kell fogalmaznia önmagát, hiszen a digitális technológiák nem csak új lehetőségeket, hanem új kihívásokat jelentenek a számukra, legyen szó éttermi vendéglátásról, szállodaüzemeltetésről vagy éppen az ezeket kiszolgáló tevékenységekről – hangsúlyozza Bodrogai Ferenc, az Assist-Trend alapító tulajdonosa és ügyvezetője. Szerinte a HoReCa szektor cégeinek nem csak arra kell felkészülniük, hogy az internetes rendeléssel olcsóbb és egyszerűbb lesz a beszállítóik megtalálása, de arra is, hogy az online térben azonnal minősítik és értékelik őket, így egyetlen kis hibájuk is óriási problémává nőheti ki magát. A szakember szerint a digitális korban a legkisebb cégek is a világvállalatokkal versenyeznek, hiszen ugyanazon platformon keresik a fogyasztóik kegyeit – esélyt számukra pedig a tudás megosztása és az összefogás, a személyre szabott, széles körű szolgáltatási paletta jelenthet.

Az Assist-Trend Kft. partnereivel közösen hatodik éve szervezi meg a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) rendezvénysorozatot, ahol három helyszínen, három szekcióban foglalkoznak a szálloda és vendéglátóipari szakma képviselői a szektor legégetőbb problémáival. A résztvevők olyan új impulzusokkal, hasznos információkkal, újdonságokkal, praktikus megoldásokkal, ötletekkel gazdagodhatnak, melyek segíthetik mindennapi munkájukat, legyen szó managementről, housekeepingről vagy vendéglátásról – ajánlja a rendezvényt az egyik társszervező, Gergely György, a Top Trade Kft. ügyvezetője. Úgy véli: a SzÉSzT eddigi sikereit a sok száz elégedett résztvevő visszacsatolásai igazolják, hiszen a szervezők folyamatosan az igények alapján formálják a rendezvény tematikáját. A szakma számára ingyenes, jó hangulatú, népszerű rendezvényen az idén az előadások és beszélgetések fókuszában a munkaerőproblémák kezelése és a digitalizáció lesz – számtalan szempontból járják körül a szakemberek a kérdést, a dolgozók motivációjától kezdve, az új technológiákban rejlő, emberi erőforrást megtakarító lehetőségeken át az adózási kérdésekig.

A hazai turisztikai szektor versenyképességének növeléséhez a szállásadókat terhelő áfa csökkentésére is szükség volna, hiszen Európában az ötödik legnagyobb adóteher sújtja ezt a szolgáltatást – mondja a rendezvény egyik előadója, Könnyid László. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke szerint az iparág ma is nagyon jó ár-érték arányú szolgáltatásai és a folyamatos fejlesztések látszanak az évről évre megdőlő rekordforgalomban, ám a növekedési ütem fenntartásához elengedhetetlen a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák orvoslása, és a további fejlesztések finanszírozása. Ehhez a szektornak megfelelő forrásra van szüksége, amelynek biztosításához nagyobb nyereségtermelő képesség szükséges – ezt teremthetné meg az adócsökkentés, amely a forgalom növelése mellett a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítása miatt sem feltétlenül járna az állam számára bevételkieséssel.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint is az adóterhek rendezése vezethet el a további növekedéshez. A vendéglátás ágazat teljesítménye az elmúlt két évben a turizmus fellendülésével párhuzamosan érzékelhetően javult, amelynek eredményeképpen a vendéglátóhelyek folyóáras bruttó forgalma az évenkénti 7-9 százalékos növekedéssel az 1000 milliárd Ft-ot is meghaladta. A változatlan áras forgalmat tekintve pedig ismét sikerült felülmúlni a gazdasági válság előtti bevételi adatokat. Ugyanakkor Kovács László szerint a növekedést negatívan befolyásolja, hogy a vendéglátás területén továbbra is komoly problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya, és bonyolult Áfa-szabályozás is nehézséget okoz, amire megoldást jelentene, ha a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan– az alkoholos italok kivételével – valamennyi vendéglátóipari szolgáltatásra kiterjesztenék.

A szakmai körökben elismert VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) rendezvénysorozat első állomása szeptember 19-én Tiszafüreden lesz a Tisza Balneum Hotel**** Wellness és Konferencia Központban. A második állomás október 17-én Alsópáhokon, a Kolping Hotel**** Spa & Family Resortban lesz, míg a harmadik rendezvényt november 7-én Vasadon, a Nádas Pihenőparkban tartják.

Forrás: Vendég & Hotel


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?