hirdetés
hirdetés

Háztáji finomságok a vendégasztalról

Falusi íz-lelő napokat hirdetett meg az elmúlt hétvégére a Vidékjáró, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) kezdeményezésére, több szakmai és civil szervezet együttműködésével. A felhíváshoz csatlakozó házi gazdaságok, kistermelők és falusi vendéglátók ezeken a napokon háztáji finomságokat kínálnak.

hirdetés

A programokat koordináló Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesületének (FAVE) elnökem, Gergely Mária Füzesgyarmatra invitálta újságírók egy csoportját, hogy a programot a helyszínen tapasztalhassák meg. A csapatot takaros falusi háza kertjében várta, ahol a nagy melegben jól esett a mentából és bodzából készült hűs szörp, és a hidegtál, amelyen férje, Lévai István, saját békési receptje alapján készült vastagkolbászt és mangalica szalonnát kínált. A kertben már bográcsban rotyogott a két ötkilós kakasból készülő pörkölt.

- A falusi vendégasztal szolgáltatók feladata, hogy olyan képet alakítsunk ki magunkról és az általunk képviselt tájegységről, hogy az oda illő legyen. Egyszerű, természetes környezet és a viselkedésünk tükrözze azt, hogy valóban szívesen látjuk házunknál a vendéget. Sok háznál főznek, süteményt, lekvárt, disznótoros termékeket készítenek, bemutatják a vidéki élet még élő tradícióit, tárgyi, szellemi hagyatékait, hagyományait, a vidéki családi életmódot és sok esetben egy-egy működő gazdaságot – mondta Mária.

-A kertben sok minden van, bodza és mentaszörpöt készítettünk, és lekvárokat tettünk el. 2009-ben lettem agroturisztikai szolgáltató, a kistermelői rendelet 2010. júliusi módosításával sok minden megváltozott. Jó, hogy legálissá vált a házi disznótor, de az idős emberek, akik alig igazodnak el a rendeletekben, nehezen tudnak bekapcsolódni a vendégasztal szolgáltatásban. Éppen ezért is hivatalosan kevés regisztrált vendégasztal-szolgáltató van. Másfajta szolgáltatás a kóstolóasztal is, ebben dolgoznak a méhészek, sajtosok, az a különbség, hogy ők csak bemutatnak, és kóstoltatnak, de ételt nem kinálnak – tette hozzá.

A házaspár tíz évvel ezelőtt vette meg a falusi portát, amelyet aztán a vendégasztalra, és az öt gyermek és párjaik fogadására rendeztek be. Mária asszony nem csak a majdnem húsz tagú Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesületének ügyeit intézi, sort kerít arra is, hogy a négyezer lakosú község is részesüljön ki nem fogyó energiáiból. Két, évente ismétlődő rendezvény szervezése is kapcsolódik az egyesülethez és Mária nevéhez. A Fűszeresek és Kézművesek Vására, amely a helyi termékek bemutatkozását és piacra jutását segíti, valamint a Füzes Grill Kupa, amely elsősorban a fiatalok ételkészítési szokásait eleveníti fel és versenyre hívja őket.

Egy elhanyagolt japánkertet újít fel, éppen érik a kisszemű japán cseresznye, és a mesterséges tóban békák készülnek az esti hangversenyre, de azért még lesz munka itt.

Ebédre meglepetéssel készül, vendéget hív, hogy minél több tájékoztatást kapjunk. Szabó László, a turizmusért is felelős füzesgyarmati önkormányzati képviselő beszél a község turizmusáról. 

-A községben két hangsúlyos civil szervezet van, a Nádas alapítvány, amely a hagyományőrzésre jött létre, és a Híd a jövőért egyesület, amely a község lakosainak örömére július 13-án, a strand területén mindig megrendezi a Csöröge fesztivált, amelyen a köznyékbeli települések önkormányzatai és civil szervezetei is részt vesznek – mondta Szabó László.

-Mintegy száz szállóvendéget tudunk fogadni, a község vonzereje a Füzesgyarmati Kastélypark Fürdő, amelynek gyógyvize sok fürdőzőt vonz. Területén van egy jól működő panzió. Érdemes megnézni a Galambos hintókészítő munkásságát is, bemutatótermük is van, a Nemzeti Vágtára is itt készülnek a kocsik. Tájházunkban, a régi sárréti mesterségek eszközeit, viseleteket lehet megnézni. Nyílt napokat rendeznek a vadászkörök, sajnos a Gara Hotel másfél évvel ezelőtti megszűnésével elmaradtak a külföldi vadászok is – mondta Szabó László.

-A Gara Hotelnek ötven százalékban az önkormányzat a tulajdonosa. A közelmúltban megtartott önkormányzati ülésünkön arról döntöttünk, hogy szükség van a hotelre, hiszen nagyszerű egészségügyi, gyógyászati centrum épült a szállodához, amelyet a társadalombiztosítás támogatott. Nem beszélve arról, hogy Sárrét jelentős idegenforgalmi nevezetessége volt, a külföldi vadászok is itt szálltak, a kezdetben 150, majd 170 férőhelyes szállodában. Önálló gazdasági társulás jön létre, erről már a tavaszi önkormányzati ülésen döntöttünk, most folynak a tárgyalások arról, hogyan lehetne ismét feléleszteni a hotelt – tette hozzá. A végleges szerződés remélhetőleg július elején megszületik, és akkor belátható időn belül újra nyithat a szálloda. Akkor többet tudunk róla mondani – mondta az önkormányzati képviselő.

Az ízletes kakaspörkölt, fokhagymás csuszatésztával készült, amelynek receptjét elkérve megtudtuk, házilag készített laskatésztát főzünk ki, amelyet olívaolajba tett zúzott fokhagymába kell megforgatni. Az ízletes rétes után ellátogattunk a Galambos Sándor hintókészítő portájára, ahol Dengi Imre bognár mutatta be az ott folyó munkát, majd visszatérve Barkóczi Sándor méhész termékeit kóstolhattuk meg. Meglátogattuk a híres fürdőt is, de egy hirtelen jött jégeső és zápor elvette a kedvünket a fürdőzéstől.
A tanulmányút ritka széleskörű összefogással valósult meg, a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesületének, a FATOSZ-nak, a MÚOSZ Borászat és Hungaricum szakosztályának, és Füzesgyarmat önkormányzatának köszönjük ezt a napot.

Az év végéig 16 tematikus napra kerül sor a Vidékjáró programjainak keretében. A FATOSZ és partnerei szeretnék elérni, hogy a programok növeljék a belföldi szolgáltatók vendégforgalmát, a vendégek tartózkodási idejét, a helyi és magyar termékek iránti keresletet és erősítsék a környezettudatos szemléletet. Szándékaik szerint, hagyományteremtő módon a Vidékjáró 2014-ben is folytatódik, kibővülve akár új tematikus napokkal.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai