Ahol könnyű megszokni a kaviárt

Százhúsz, jellemzően ötcsillagos munkaadó, a másik oldalon pedig állást vagy szakmai gyakorlatot kereső diákok, akik 100 ezer eurót meghaladó tandíjat is kifizettek – a világ vezető hoteliskoláinak állásbörzéjén jártunk a svájci Montreux-ben

Nem felszolgálókat képzünk ennyi pénzért, válaszolja a Swiss Education Group (SEG) egyik vezetője, amikor a sajtótájékoztatón arról kérdezzük, miért a méregdrága magánegyetem diákjai szolgálnak fel a díszebéden. Ugyanakkor kiderül, a világ luxusszállodái jelenlegi igazgatóinak több mint kilencven százaléka részt vett szakmai gyakorlaton az étteremben, a szobaszervizen vagy a konyhán. Nem lehet jó döntéseket hozni úgy, hogy nem ismered részleteiben a teljes folyamatot, mondja a szakember, és valószínűleg igaza van: a náluk végzett diákokért két kézzel kapnak a munkaadók.

103 EZER EURÓS TANDÍJ

A montreux-i székhelyű iskola egyébként Svájc legnagyobb, angol nyelven oktató hotelipari intézménye, a világ vezető szálloda- és vendéglátó-ipari, valamint idegenforgalmi szakemberképző központja. Ötezer-ötszáz diák tanul náluk (áprilistól a tankönyvek helyett iPadből), akik nyolcvan országból érkeznek, és 103 ezer eurót (32,136 millió forintot) fizetnek a hároméves oktatásért (az alapképzés mellett van PGD- és mesterképzés is). Négy intézmény tartozik hozzájuk: a César Ritz a gasztronómiában erős (a séfeket is itt képzik), a Hotel Institute Montreux a pénzügyi területre állt rá, az IHTTI-ben van designszak is, az SHMS pedig (a Swiss Hotel Management School a legnagyobb mind közül) gyakorlatilag a szakma teljes területét lefedi a rendezvényszervezéstől a wellnessrészleg üzemeltetéséig, ez a részleg a legismertebb.

VADÁSZNAK A TANULÓKRA

A képzés gyakorlatorientált, a  diákok a tanév felében a szakmában dolgoznak valós körülmények között. Megtanítják őket az elegáns megjelenéstől a globális menedzsmentig sok mindenre, és arra is van alkalmuk, hogy – mint ahogyan az egyik dékán fogalmazott – a képzési idő alatt „megszokják a kaviárt”. Az International Recruitment Forumot (IRF), vagyis az állásbörzét öt éve minden évben megrendezik, és az elismertségére jellemző, hogy négy vezérigazgató, tíz regionális vezető és hatvan HR-igazgató jött el a világ vezető luxusszállodáiból, és képviseltették magukat szórakoztatóipari csúcscégek, prémium-légitársaságok, turisztikai vállalkozások és üdülőhajókat üzemeltető cégek is. Az állást kereső diákoktól tehát nem az asszisztens asszisztense veszi el az önéletrajzot „majd visszahívjuk!” felkiáltással, hanem magával a döntéshozóval beszélgetnek el a lehetséges együttműködésről. Itt nem a diákok keresnek állást vagy szakmai gyakorlatot, hanem a cégek vadásznak rájuk.

A HAJÓZÁSBAN MOST SOK A LEHETŐSÉG

A végzősök elhelyezkedési statisztikája magáért beszél: diplomázás után egy évvel az egykori diákok 95 százalékának van munkahelye a végzettségének megfelelő állásban, és aki nem hagyja el a pályát, az 10-15 éven belül szállodaigazgató lesz négy-öt csillagos házakban. A cégek közül sokan erre az alkalomra időzítik a fontos bejelentéseiket: a Royal Caribbean luxushajó-társaság képviselője például elmondja, idén és a jövő évben összesen húszezer új embert alkalmaznak, és nyilván nem csak szobalányokat és pincéreket keresnek.

NEM CSAK A SVÁJCI ÓRA VILÁGHÍRŰ

Vajon miért éppen Svájc lett a luxusvilágot kiszolgáló ágazat képzésének fellegvára? A válasz a hagyományokban keresendő: 1893-ban ebben az országban nyílt meg a világ legelső szállodaipari iskolája. Azóta a  „swiss trained”, vagyis a  „Svájcban képzett” kifejezés a minőség szinonimája: kiváló szakmai tudás, nagyfokú mun- kabírás, elegancia, odafgyelés jellemzi a végzetteket. Gyakorlatilag nem találunk olyan luxusszállodát a világban, amelynek vezetésében ne lenne itteni öregdiák.

MANDARIN NYELVEN TANULÓ HALLGATÓK

Bejárjuk az egyik egyetem campusát. A Caux Palace 1902-ben épült az ország egyik első ötcsillagos luxusszállodájának – akkoriban flmcsillagok, világhírű írók, királyi vendégek látogatták előszeretettel, még a mi Sisi királynénk is megszállt itt néhányszor. Az egyetem a kilencvenes években költözött a műemlék épületbe úgy, hogy a szállodai szobákban a hallgatók laknak (összesen 475-en), a szakmai gyakorlatokat pedig az étteremben és a konyhán végzik. Van egy csúcs kategóriás, fne dining éttermük is, amelyet ingyen vehetnek igénybe, csak előre be kell jelentkezni – igaz, az alkalmi vacsoravendégeket az éppen szolgálatos diáktársaik szolgálják ki, és a konyhában is évfolyamtársaik szorgoskodnak, természetesen egy oktató mesterszakács felügyeli a munkát. Megmutatják a Hotel Institute Mont- reux-ben zajló tanítást is. Az egyik teremben mandarinul tanuló diákokat látunk. Nem véletlenül, hiszen a svájci iskolában pontosan tudják, Kína milyen fontos szerepet játszik az elkövetkező időkben.

MAGÁNFINANSZÍROZÁS, ÁLLAMI ÖSZTÖNDÍJ

A diákok a legváltozatosabb országokból érkeznek, és mindenki másképp oldja meg a fnanszírozást. Legtöbbjüknek a szülők fizetik a borsos tandíjat, de akad olyan ország (például Kazahsztán), amely évente 25-30 diákot küld állami ösztöndíjjal, hogy hazatérve elindítsák az ország már épülő luxusszállodáit. Olyanok is akadnak, akik az itteni egyetemi képzés előtt négy-öt évet keményen ledolgoznak hajón, hogy a tandíjat vagy annak egy részét előteremtsék. Mások pedig bankkölcsönt vesznek fel, mert tudják: ha itt végeztél, és beszélsz három- négy nyelvet, akkor nyitva áll előtted minden ajtó. Érdekes megállapítás az is, hogy ezek a magánegyetemek észre sem vették a világválságot: nem kényszerültek tandíjcsökkentésre, náluk mindig túljelentkezés van.


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.