hirdetés

Akcióban a gerillaszobrász

Nem, most nem az éppen a napokban 1 millió dolláros vétel után a saját művét széttrollkodó Banksy-ről lesz szó, hanem Mihajlo Kolodkóról, Magyaroszág (és Ukrajna) mini-gerillaszobrászáról.

hirdetés

Ugyanis lapunk közvetítésével érkezett hozzá a felkérés: mivel portréfilm készül gyerekkorától kezdve egyik nagy kedvencéről, a most 88 éves Sajdik Ferencről - Kossuth-díjas magyar grafikus-karikaturisa -, akinek egyik ismert rajzfilmbeli alakja, a Nagy ho-ho-horgászból a Főkukac, és ez karikaturafigura volt a szobrász egyik mini-gerillaszobrának ihletője. Ő ezt így magyarázta lapunk 2018. 7/8. számában, a vele készült interjúban: "Hogy megértsd, miért készítettem, ahhoz vissza kell repülnünk az időben a gyerekkoromig, a nyolcvanas évekhez. Amikor még Ungváron laktunk a szüleimmel, és a szovjet tévében hetente egyszer volt meseműsor, a magyarban pedig – amit szerencsére tudtunk fogni – mindennap! Egyik kedvenc mesém akkoriban A nagy ho-ho-horgász volt, amelyben mindig szerepel a névadóval a kukac is, számos közös kalandot átélve. Ezt formáztam meg először kicsiben, és tettem ki odahaza az Ung partjára, hogy szerencsét hozzon a horgászoknak. Meg azért is, mert akkor már tudtam, hogy átköltözünk a családdal, és mintegy búcsúképp, szomorúan helyeztem el. Ezért került egy ugyanilyen 2016-ban Budára is, a Duna mellé, csodálva a pesti látványt, meg persze azért, hogy az Ung partján lévő társával egyfajta hidat képezzenek: ott az elköszönés, itt az érkezés jelképeként."

Most tehát ugyanott - ahol a kis Főkukac bámulja a Dunát és a szemben lévő partot a Bem rakpartnál - találkozott a karikatúrák hazai királya a gerillaszobrász Kolodkóval, aki kedves gesztusként ihletadó Mesterének ajándékozta a rakparton heverő kis szobor egy számozott másik példányát. A találkozáson nemcsak a tévéstáb, hanem mi is jelen lehettünk, itt született ez a felvétel.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai