hirdetés
hirdetés

Aktív turizmus az Írottkő-Geschriebenstein Natúrparkban

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület október közepén tanulmányutat szervezett szakújságírók részére hogy bemutassák az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával megvalósuló IGEN – Írottkő Geschriebenstein Naturpark című projektet, melynek költségvetése 87 millió forint volt.

hirdetés

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület megalakulása óta létrehozott egy 16 kilométer hosszú kitáblázott kerékpárutat, 14 tanösvényt, pihenőhelyeket, felújított forrásokat, kijelölte a turistaútvonalakat, fotó-és helytörténeti gyűjteményeket.

Bakos György elnök vezetésével az IGEN projekt keretén belül változatos, minden évszakot felölelő és bemutató programokat szervezett, és képzések és továbbképzések szervezésével bemutatta a Natúrpark céljait. Négy alkalommal közös, kétnyelvű natúrpark magazint adtak ki, két tanulmányutat szerveztek a magyar és az osztrák munkatársaknak, két tanéven át iskolai vetélkedőt rendeztek, szemléletformáló tréningeket szervezetek.

Idén elkészül a Közös Natúrpark kézikönyv, mely a térség aktív-kulturális és ökoturisztikai kínálatát és praktikus turisztikai információit felölelő, határon átnyúló tananyag és információk gyűjteménye lesz. Bakos György kőszegi tájékoztatóján elmondta azt is, hogy kidolgoznak egy egységes minősítési és kritériumrendszert, és kiírják a „Natúrparkbarát termék és szolgáltatás” címet is.

A kőszegi séta során ismerkedtünk a patinás kisváros nevezetességeivel, a Fő térrel, gótikus és barokk templomaival és a várral. A Szulejmán kilátóhoz sétálunk Bogáti András túravezető segítségével, elmegyünk a Jurisics Miklósról elnevezett kollégium felújított épülete mellett, ahol a nyári szünetben turisták szállnak meg. A kőszegi várat idén nyáron adták át teljes felújítás után, már rendeztek benne kiállításokat is. 

Kőszeg a harangok, és a becsületkassza városa - állapítottuk meg. Lépten, nyomon kapualjakban és sarkokon gesztenyét, almát, körtét árulnak takaros csomagokban, amelyekre ráírták az árat is, a pénzt pedig perselyben gyűjtik. Márciusban retek, tojás, sárgarépa várja a vevőket. A városban sok idős él, kis kertjük termékeit hozzák és kínálják. Senki nem lopja el az árut, és a kis perselyek is érintetlenek.

A városnézést gyalogtúrák követték, megnéztük a Hétforrást, s a mellette álló határőrlaktanyát, amely a vasfüggöny lebontásáig működött. Cák zsúpfedeles, boronafalú Pincesorát is láttuk, ahol a nagy filoxéravészig nem csupán préselték, hanem tárolták is a szőlő nedvét. A kipusztult szőlőtőkék helyébe ugyan újat telepítettek, de ez már nem tudta visszahozni a hajdani fényes borkultúrát, lassan elnéptelenedtek a borospincék.

Lombkorona tanösvény Óhodászon

Az osztrák-magyar határon átnyúló együttműködés egyik eredménye a Lombkorona tanösvény Óhodászon, osztrák nevén Althodis-ban, amely 250 méter hosszan vezet a fák lombjai között. A falábakon álló méretes fahíd legmagasabb pontja 22 méter, s 11 tornyáról különleges látnivaló tárul a vendég elé.

Felépítése alkalmassá teszi kerekesszék és babakocsi használatára. Ezt a csodálatos világot egy osztrák férfi, Hubert Reschl, a Geschriebenstein Naturpark elnöke álmodta meg, majd meg is valósította az IGEN projektnek köszönhetően. A maga is mozgáskorlátozott Reschl nemcsak sorstársaira gondolt a tanösvény megalkotásakor, hanem vak és gyengénlátó embertársainkra is. Mint mondta, a környező iskolákban sok a mozgáskorlátozott és gyengén látó diák, számukra építtette a tanösvényt, s faragtatta a bemutatandó állatokat.

Burgenlandban jelenleg 6 natúrpark működik, bennük különböző témájú tanösvények. A Lombkorona tanösvényen kívül Rohoncon vadászati és borászati, Óhodászon gomba, Kisostoroson gabona és Városhodászon pillangó tanösvény készült. Lékán erdei élményút és a Margit kilátó várja a természet kedvelőit.

Útba ejtettük a Lékai Várat is, amelyet nemrégiben restauráltak, így ma ismét régi pompájában tündököl. A XVII. század közepén épült lovagvár ma több bemutatóteremre tagolódik: van itt -még ma is üzemelő – konyha és lovagi étterem, kínzókamra egykori rekvizitumokkal, a keresztes lovagokat – templomosokat és johannitákat - bemutató kiállítótermekkel, főúri étkezővel, és a gótikus Szentháromság kápolnával. Ez utóbbiban egy kortárs festő kiállítása látható. Így találkozik a múlt és a jelen, az ódon falak között a mai expresszionista művész alkotásai.

Köszönjük a meghívást az Írottkő Natúrparkért Egyesületnek.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai