Alternatív megoldások

Amint azt szeptemberi számunkban megírtuk, az energiaköltségek növekedése súlyosan érinti a turizmust, különösen a légi közlekedési iparágat. Ugyanakkor a szállodaiparban is egyre fontosabbá válik a rezsiköltségek szinten tartása vagy csökkentése, ez a beruházók és üzemeltetők szemében felértékeli az alternatív energiaforrásokat. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a közkedvelt wellness- és bioszállodák imázsához a jövőben egyre kevésbé illeszthető az olaj- vagy gázkazánok működtetése.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az építőipar és az épületek használják fel világszerte az energia 42, a vizek 25 százalékát, és tőlük származik az összes légszennyeződés 42 százaléka is. Az emelkedő energiaárak mellett a fűtés-hűtés megfelelő szintjének biztosítása feladja a leckét a szállodaiparnak is. Az Európai Unióban 2009-től kezdődően energiatakarékosságra ösztönző építési szabályzatok lépnek folyamatosan életbe. Az épület értékének jelentős mércéje az energiafelhasználását minősítő „zöld kártya”, amelynek elkészíttetése az új épületek vagy nagyszabású felújítások esetében kötelező lesz.

Az alternatív energiákról még nem mondható el, hogy olcsóbbak a foszszilis energiaforrásoknál, de hosszú távon három meghatározó előnyük van: megújulnak, a szén-dioxid-kibocsátás elvárt csökkentésével járnak, és az alternatív energiát hasznosító berendezések mintegy 15 év után nemcsak megtérülnek, de üzemelésük további legalább 10 évében tiszta hasznot is hoznak.

Sereghajtók vagyunk

Az Eurostat 2005-ös felmérése szerint a megújulóenergia-termelésben Magyarország a sereghajtók közé számít. 2010-re is csupán 3,6 százalékra szeretnénk növelni energiatermelésünkön belül a megújuló energia részarányát, ezzel pedig hazánk az utolsó helyet foglalja el. 2020-ra Szlovákia harmincnál több, Magyarország 13 százalékot prognosztizál. 2006-ban a megújulóenergia-felhasználás 47 százalékát még mindig a tűzifa tette ki, míg a termálvíz, a nap- és szélenergia, a geotermikus energia aránya szinte nem nem volt mérhető. Az uniós támogatásoknak 5,15 százalékát költjük megújuló források kiaknázására. A 2008-as kiírás szerint napkollektor- és napelemrendszerek kiépítésére 25 százalékos, maximum egymillió forintos támogatást lehet igényelni.

Passzív házak

A legideálisabb persze az az épület, amely jóformán egyáltalán nem használ energiát – ezeket passzív házaknak nevezik. A passzív ház tervezésekor az energiaveszteség elkerülése mellett figyelembe veszik azt is, hogy minden egyes az épületben tartózkodó ember 80 watt energiát termel. A kellően szigetelt passzív ház 80 százalékkal kevesebb energiát használ, mint a hagyományos épületek. A magasabb beruházási költségek a Passivhaus Institut Darmstadt számítása szerint 15 év alatt megtérülnek, és a következő 15 során már tiszta nyereséget termelnek. A jelenleg Németországban a kötelező 10 centiméteres helyett az ilyen épület 30 cm-es hőszigetelést kap. Az ablakokat háromrétegű, a szokásosnál háromszor kevesebb energiaveszteséget garantáló üvegekkel látják el. A sarkok, tetőillesztések és az ablakok fokozott szigetelést kapnak. A szellőztetés fontos szerepet játszik a meleg visszanyerésében: a levegőcsere során a távozó levegő melegét visszatarrtják, és 80 százalékban visszavezetik a beszívott friss levegőbe. Fűtőolajra átszámítva egy passzív ház évente és négyzetméterenként alig 1,5 liter fűtőolaj energiáját igényli, vagyis gyakorlatilag energiaveszteség nélkül működik. Napenergiával biztosítható a melegvíz-szolgáltatás és a hűtés, a napkollektorok felszerelésének költsége 7–10 év között megtérül. A napenergia mellett egyre elterjedtebb a geotermikus hőszivatytyú használata. Ezek új generációja igen alacsony energiafelhasználás mellett ideális fűtési-hűtési viszonyokat biztosít. Ez is, mint minden alternatív energia, nem jár káros kibocsátással, füsttel, porral, tehát különösen az öko- vagy zöld hotel címre törekvő szállodáknál magától értetődő megoldás. Ausztria első nulla energiát felhasználó szállodájának építését idén októberében kezdik meg. A bécsi Hotel Stadthalle új szárnyában földszivattyú biztosítja a fűtést, vízforgató rendszert építenek ki, és az esővizet is felhasználják. De a már meglévő szállodarész is több környezetkímélő megoldást alkalmaz. 130 négyzetméteres napkollektor biztosítja a nyári időszakban a melegvíz-szolgáltatást. A tetőkertet esővízzel öntözik, zöld növényzet hűti a környezetet klímaberendezés helyett.

Van már hazai példa is: a Ferihegyi repülőtér közelében fekvő négycsillagos Airport Hotel Stációban 2006- ban állt szolgálatba a föld hőjét hasznosító fűtő-hűtő rendszer. Az azóta eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy az üzemeltetési költségek terén a téli időszakban 30 százalékos megtakarítást valósítottak meg a gázfűtéshez képest. A nyári időszakban még impozánsabb a megtakarítás mértéke, mivel passzív hűtés esetén 80 százalékkal, aktív hűtés esetén 35 százalékkal fogyaszt kevesebbet a rendszer a hagyományos klímarendszereknél. A magasabb beruházási költség is jóval hamarabb megtérülni látszik a tervezettnél, az utóbbi évek drasztikus mértékű gázáremelése következtében. A hagyományos klímahasználatból fakadó reumás megbetegedés vagy a legionárius betegség megjelenése is kizárt az üzemelés során, hiszen nincs levegőcirkuláció, a hőt vagy hideget a falak közvetítik, ezzel egyenletes hőés hidegérzetet biztosítva a vendégek számára.

„Zöld” ötletek

Egy hagyományos módon épült szállodában is számtalan lehetőség kínálkozik az energiatakarékos, ezáltal környezetkímélő üzemelésre. A Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) évek óta meghirdeti környezetvédelmi pályázatát „Zöld Szálloda” címmel. Legutóbb az alsópáhoki Kolping Hotel Spa& Family Resort, valamint a galyatetői Hunguest Grand Hotel Galya nyerte el a címet. Réger Zsuzsa, az MSZSZ környezetvédelmi szekciójának vezetője maga is egy környezettudatos szállodalánc, az Accor egyik házát vezeti. Az Accor szállodáinak mindegyike az általános Környezetvédelmi Charta előírásai alapján működik. A charta elveit tartalmazó kis könyvet valamennyi dolgozó kézhez kapja, az ebben foglalt szempontok az energia- és a víztakarékosság mellett kiterjednek a szennyvíz- és hulladékkezelésre, a biológiai diverzitás és az ózonréteg megóvására. A Duna Mercure Hotelben a légkondicionáló berendezések termelte „hulladékhővel” melegítik a vizet. A kulcskártya az energiatakarékosságot is szolgálja, hiszen a világítás a kártya kihúzásával automatikusan kikapcsolódik. Helyi, őshonos, klímatűrő növényeket ültetnek, a locsolást másodlagos felhasználású, ún. „szürke” vízzel vagy esővízzel oldják meg. A biodiverzitást azzal segítik elő, hogy ahol lehet, csalánkivonattal permeteznek. A wellness-szállodákban egyre általánosabb, hogy a nagy zöldfelületek ápolásakor egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az energia- és vízforrások takarékos felhasználására. Az ENSZ számára 1983-ban készült tanulmányra hivatkozva Réger Zsuzsa régóta hangoztatja Magyarország kivételesen előnyös szerepét az alternatív energiaforrások tekintetében. Általánosan ismert, hogy az ország 80 százaléka alatt hévíztenger rejlik. A Kárpát-medence alatti földkéreg vékonyabb, mint más helyeken, ezért itt a Föld középpontja felé haladva kisebb távolságok alatt nő a hőmérséklet egy fokkal. Ennek két előnye is van: Magyarországon sokkal kisebb mélységből lehet termálvizet nyerni, mint máshol, és ugyanezen okból különösen előnyös a geotermikus földszivattyúk alkalmazása. Kérdés, mennyire élünk ezzel a lehetőséggel.

Termálszállodáink esetében a fosszilis energiaforrások olyan olcsóak voltak, hogy fel sem merült, hogy drága műszaki megoldásokkal többcélúan hasznosítsák a termálvizet. Az elmúlt évek energiaárrobbanása miatt ma már egyre inkább előtérbe kerül ez a megoldás. A Danubius Thermál Hévíz szállodánál például a kútból érkező, télen- nyáron 42–43 C° hőmérsékletű termálvíz hőjével elő tudják melegíteni a használati meleg vizet és az uszoda vizét is. A kihűlt termálvíz összetevői miatt locsolásra jól hasznosítható lenne, a szállodánál tervezik ennek megvalósítását, annál is inkább, mert Hévízen ezt már több helyen bevezették. További újrahasznosítási módozatok is lehetségesek lennének, de ezek mind beruházást igényelnek, kifejezetten erre vonatkozó állami támogatás pedig nincs.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.