Amerikai álom egyiptomi módra

Ahol a sivatagi forróság végeláthatatlan, élettelen homokhegyei és a Vörös-tenger simogató hullámai találkoznak, egy darabka paradicsom született. A Hurghada közelében fekvő El-Gounán az őszinte vendégszeretet a legtermészetesebb viselkedési forma.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem kizárólag az egész évben óhajtott kényelem, a teljes kikapcsolódás, testi-lelki feltöltődés és felüdülés helyére érkezünk, ha nyaralásunk úti céljaként El-Gounát választjuk, hanem egy olyan településre is egyben, ahol valóban mindenki értünk dolgozik és a magáénak érzi a területet. Minduntalan eszünkbe jut: igen, valahogy így kellene élnünk, távol a mindennapok zajától és stresszétől. Life as it should be, olvasható az információs füzetek lapjain, a térképeken, a képeslapokon, a honlapokon és közösségi portálokon, mindenhol. Hogyan valósult meg ez az álomszép környezet, és miért helyénvaló ez a szlogen? Ennek jártak utána az Anubis Travel által szervezett szakmai tanulmányútra meghívott utazási irodák és a sajtó képviselői.

A lagúnák világa

Néhány órás repülés Budapestről a hurghadai nemzetközi repülőtértől mindössze húsz percre lévő, 20 ezer állandó lakosú település, El Gouna, ahol a study-tour főhadiszállása is volt. A mesterségesen kialakított, kőhidakkal összekapcsolt szigetecskék és a közöttük mélyített lagúnarendszer, a partjain létesült nyaraló- és lakóövezetek, a keleti stílusban épült szállodák sora briliáns módon megtöbbszörözi a néhány kilométer hosszú homokos tengerpartot.

Az üdülőhely a vízi sportok, a búvárkodás, a kite-szörf és snorkel szerelmeseire specializálódva éppúgy vonzó az Európából érkező nyugdíjasoknak, mint a kisgyermekeseknek. Itt nem nagyon hallani orosz szót, viszont az üdülőhelyen három szállodát is üzemeltető Three Corners szállodalánc helyi vezetője magyarul is kifogástalanul deríti jókedvre a tőlünk érkező vendégeket. Kerthelyiségek, nemzetközi éttermek, bárok, kávézók, bazárok, valamint egy nagyméretű, 18 lyukú golfpálya található itt. Saját kórháza, könyvtára, múzeuma van a településnek, amelynek utcáin a leggyorsabb és legolcsóbb közlekedési eszköz a motorvázra épített ún. tuk-tuk. Még kopt-keresztény templommal és az egyiptomi „NB I.”-ben helytálló labdarúgócsapattal is büszkélkedhet e hely. 1990-től fejleszti a területet az egyiptomi Orascom nevű cég, illetve az alapító Sawiris család. A família feje a már montenegrói állampolgárságú Onsi Sawiris, akinek becsült vagyona 1,4 milliárd dollár, vagyis ő a 879. leggazdagabb ember a földön, és a svájci FC Luzern labdarúgócsapatában is van tulajdonrésze.

Több mint vízpart

El Gouna tehát egy sajátos település, saját szolgáltatásokkal. Szállásunk elfoglalásakor kis útlevelet kapunk, amely ismerteti az állandó lehetőségeket és programokat. A Dine around rendszer most épül ki az üdülőhelyen, ami azt jelenti, hogy nem csupán a saját szállodánkban fogyaszthatunk akár korlátlanul is, hanem megízlelhetjük a szomszéd konyha remekeit is. Kóstoljunk is, hiszen a halas és a tengeri gyümölcseit felvonultató fogások mellett a hagyományos európai ízek is megtalálhatóak. Kirándulhatunk is a környéken, itt van Al-Mahmya, a szinte érintetlen turistalátványosság a védett Giftun szigeten, páratlan korallszigeteivel. Ha nemcsak merülnénk, hanem az évezredes kultúrát is beszippantanánk, keressük fel Luxort és a többi nagy nevezetességet!

Egyik jobb, mint a másik!

Ha laza, pihenős és nyugodt nyaralást tervezünk, távol a városi nyüzsgéstől, akkor El-Gouna szállodái a legmegfelelőbbek. Maguk a szálláshelyek is annyi aktív programot nyújtanak kicsiknek és nagyoknak, hogy szinte észrevétlenül elrepül a lovaglással, szörfözéssel, snorkellezéssel vagy golfozással tarkított nyaralásunk ideje! Amennyiben belekóstolnánk az igazi egyiptomi városi légkör nyújtotta pezsgésbe is az élménystrandok és a Vörös-tenger kínálta kalandok mellett, nem fog csalódást okozni Makadi Bay vagy Soma Bay szállodáinak egyike sem, kezdve az Ali Babától a Titanicon át a Sunny Beachig. A tanulmányút résztvevői pedig – miután nagyon sok mindent láttak és kipróbáltak – hitelesen tudják bemutatni Egyiptom páratlan lehetőségeit.

Ókori világcsodák

Nem kerek az üdülés a Vörös-tenger partján legalább egy kulturális kirándulás nélkül. Hurghadáról repülőgéppel vagy busszal juthatunk el a Nílus völgyébe, ahol világcsodák sorát járhatjuk végig. Ezek közé tartozik a félmillió lakosú Luxor, amelynek közelében volt az ókorban Théba, Egyiptom déli fővárosa. A város területén, illetve közvetlen közelében olyan híres ókori műemlékek találhatók, mint a Királyok völgye, a Királynék völgye és az Dejr el-Bahari-i templom. A karnaki templomegyüttes az ókori Egyiptom egyik leghíresebb épületkomplexuma, a világ egyik legnagyobb ókori vallási helyszíne. E látnivalók mellett csak a gízai piramisok vonzanak több látogatót Egyiptomban. Több mint száz hektáron terül el és három nagy, elkerített templomkörzetet, valamint több kisebb templomot foglal magába. Az építkezés legalább harminc fáraó uralkodásához köthető, a Középbirodalomtól egészen a görög-római korig. Az ókorban Ipet szutnak („kiválasztott hely”) hívták, és Egyiptom újbirodalmi fővárosa, Théba mellett állt.

Egy körülbelül fél évezredes időszak folyamán, az i. e. 16–11. század között királyok és nagy hatalmú nemesek számára épültek sírok e völgyben, amely a Nílus nyugati partján helyezkedik el, Théba városával átellenben. A sírrablóktól már előre tartva itt nem építettek igazi piramist, hanem egy természetes módon kiemelkedő völgyoldal jelenti a fő piramist, amely visszaadja a már ismert formát a völgy bejárata felől nézve. A területen jelentős régészeti és egyiptológiai kutatást végeztek a 18. század végétől, és a sírok ma is sok kutató érdeklődését felkeltik. A legújabb korban a völgy Tutanhamon sírja miatt is a világ egyik leghíresebb régészeti lelőhelye lett. 1979-ben a Királyok völgyét a thébai nekropolis többi részével együtt a világörökség részévé nyilvánították. Mivel a helyszínen fotózni tilos, ezt a helyet valóban muszáj személyesen felkeresni!

A szomszédban fekvő terület leghíresebb építménye a gyönyörű Deir el-Bahari-i templom, amely a királynő halotti templomának épült. A templom falain ábrázolt jelenetek Hatsepszut életének és uralkodásának főbb eseményeit elevenítik fel.

A csodaszer a fáraó bosszújára

Van egy kellemesnek nem mondható egyiptomi baj, amelyet az ottani víztől, illetve az abban található baktériumtól kap a kényes gyomrú vendég. Nem kell csapból innunk ennek megszerzéséhez, az italokba rakott jeget és a fagyit is általában csapvízből készítik, a gyümölcsöket is abban mossák. Az eredmény igen durva hasmenés, és a magyar gyógyszerek sajnos hasznavehetetlenek. Az Antinal, amely kint minden patikában néhány száz forintnak megfelelő összegért kapható, viszont pont erre jó, hiszen semmit sem kavar meg a szervezetben, és még a szalmonellát is megöli. Megelőzésként is szedhető, nem kell megvárni a bajt. Igaz, az itthon kínált, magasabb kategóriájú üdülőhelyeken a higiéniával nincsen gond.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.