Andragógia, turizmus és élethosszig tartó tanulás

A Budapesti Gazdasági Főiskola „Szociálandragógia és turizmus” címen szervezett konferenciát, melynek egyik fő témája az elöregedő társadalom hatása a turizmusra volt.

Az egyik turizmussal kapcsolatos előadást Dr. Jusztin Márta, a főiskola tanára tartotta “Új utak, új lehetőségek? Elöregedő társadalom és turizmus” címmel. Európa lakosságának 20%-a hatvan év feletti és a korfa egyre öregszik. A szakirodalom 65 éves korra teszi a senior turista definicióját.

A kínálatot tekintve az akadálymentesség fontosságának egyre inkább tudatában vannak a szolgáltatók és általánosak a kedvezmények is. Gazdag a gyógyturisztikai ajánlat, ugyanakkor nem jelenik meg pregnánsan a kultúra.

A keresletet vizsgálva a magas minőség és költési hajlandóság, valamint a szezonalitás hiánya jellemző erre a korosztályra. A speciális igényeket taglalva a kutató a bizonságot, az egyszerű közlekedést, az egyszemélyes keresletet és a kulturális programok fontosságát emelte ki.

Az idős korosztályon belül növekszik az OPAL  (older people with active lifestyle) csoporthoz tartozók aránya, amely az aktív életvitelt kedvelő szépkorúakat fedi le. Ahhoz, hogy a piac az ő igényeikkel tisztába legyen, piackutatáson alapuló termékfejlesztésre van szükség és a leendő szakembereknek a változó igényeket figyelembe vevő oktatására. – zárta előadását az oktató.

Kovács Balázs, főiskolai oktató „A turisztikai képzések helyzete a francia felnőttképzés rendszerében” című előadásában elsősorban a szakképzés és az alapképzés turisztikai képzéseit hasonlította össze a magyar rendszerrel.

Franciaország turistaérkezések tekintetében világelső évi 75 millió látogatóval, míg bevételei alapján az USA és Spanyolország mögött a harmadik. Ennek az az oka, hogy az ország tranzitország is. A turizmus a GDP 6,7%-át adja, egymillió franciának nyújt állandó és további másfél milliónak idényjellegű munkahelyet.

A francia oktatás öt szintre tagolódik, s ezek közül a harmadik a magyar OKJ-képzésnek megfelelő kétéves szakképzés szintje. Itt tanulnak a legtöbben és négy terület közül válogathatnak. A turizmuson belül az egyik a termékfejlesztés és értékesítés, amely inkább a kiutaztató turizmusra fókuszál, míg a  másik a regionális turizmusra koncentrálva a beutazó turizmus köré építi fel a tematikát. A szálloda és vendéglátás is kétféle képzést nyújt, s itt az oktatás nagyrészt állami intézményekben történik. A turizmust inkább privát iskolákban oktatják.

A kutató beszélt az egyik speciális főiskolai alapképzés fajtáról is (licence professionnelle), mely beszámítja az előző kétéves szakképzést, így a diáknak egy évet szükséges csak rátanulnia.

Ez a rendszer átláthatóbb és ösztönzőbb mint a magyar, amely többnyire a tantárgyi felmentések gyakorlatát folytatja. Az élethosszig tartó tanulás korában, amikor is a 35-55 év közöttiek bevonása az oktatásba különösen fontos, ezek az újítások segítenek nem csak a meglévő oktatási kapacitások jobb kihasználásában, hanem egy képzettebb munkaerő kinevelésében is.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.