Ánusz Hotel és Kafka feje

Fél a testétől? Viszolyog a szívdobbanástól? Parázna egy végbélben? Igen? Akkor ezeket a helyeket ne látogassa meg… 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az 1990-es évek elején kialakult „blob” mozgalmat, vagy más néven a blobizmust a szakértők az organikus építészet egyik oldalágának tartják. Bár ez az építészettechnológiai irányzat szintén az ívelt vonalak és a lekerített formák nyelvén kommunikál a külvilággal, az ebben a „műfajban” alkotó építészek nem használják fel a természet kínálta építőagyagokat, ők csak betonban, acélban, műanyagban és üvegben gondolkodnak. Konstrukcióik egyedisége elsősorban annak köszönhető, hogy Greg Lynn építész és csapata 1995-ben kifejlesztett egy szabad, nyílt forráskódú, háromdimenziójú grafikai szoftvert, amellyel a poligonális testektől a NURBS-felületeken és a Bézier-görbéken át a metaballikus formákig szinte bármit meg lehet rajzolni, digitalizálni és térben animálni.

Érdekesség, hogy a „Spline” nevű komputer tomográfiai program továbbfejlesztett változata elvégzi a leendő biomorf épület előzetes statikai számításait is, így jelezve előre, ha radikális, vagy extrém formájú ingatlan összedőlne a saját súlya alatt, vagy valamelyik tartó eleme nem bírná el a rá nehezedő terheket. Az ezzel a programmal megtervezett első híresebb konstrukció a Frank Gehry tervezte 1997-ben felavatott bilbaói Guggenheim Múzeum volt.

Gyorsan dobban

Bár nem képvisel külön építészeti irányzatot, de érdemes külön figyelmet szentelni a blobizmus azon „ágának”, ahol a megépíteni kívánt konstrukciók egy emberi testrészre, egy szervre, vagy egy arcra hajaznak. Amikor Graz városa 2003-ban elnyerte az Európai Kulturális Fővárosa program megrendezési jogát, akkor Peter Cook és Colin Fournier megbízott angol építészek például egy emberi szívre hajazó konstrukciót álmodtak meg az osztrák város új művészeti központjának, amelyből több aortagyökre hajazó ablak és szellőző lóg ki.

A Mura folyó melletti  60 méter széles, 23 méter magas, több mint 11 ezer négyzetméteres összterületű biomorfikus épületet kékes árnyalatú akrilüveggel fedték be, amelyből „csak” 2500 négyzetmétert foglalnak el a kiállítóterek. Mivel egy múzeumnak vagy kiállítóhelynek sosem elég a rendelkezésére álló hasznos terület, így a grazi Kunsthaus egy szenzációs, de egyszerű ötletet vetett be a berlini Realitiesunited csoport elképzelése alapján: összesen 925 darab hagyományos, kör alakú, 40 wattos fénycsövet építettek be az épület 900 négyzetméteres külső héjára, amelyeket az emberi szív sejttextúrája mintájára rendeztek el. A fénykörök pixelként működnek, melyeket egy központi számítógép vezérel. Ezáltal a múzeum homlokzata egy hatalmas, alacsony felbontású képernyő-felületként is működtethető, amelyen rendszeresen váltakozó, kifejezetten erre a helyre tervezett műalkotások és kapcsolódó információk jeleníthetők meg, így idézőjelben véve újabb kiállító felületek állnak rendelkezésére a múzeumnak.

Kafka feje

Bár nem épület, de szintén köztéri alkotásnak számít a meghökkentő és provokatív szobrai miatt világhírű-világhírhedt David Černy szobrászművész úgynevezett „Metamorphosis” című szökőkútja is. A 11 méter magas, 14 tonnás Franz Kafkát ábrázoló rozsdamentes acélból készült műalkotás lényege, hogy a cseh származású szobrász az író fejét 42 szeletre osztotta fel, amelyek egy számítógépes programnak köszönhetően különböző ütemben és sebességgel forognak körbe és körbe a geometriai tengelyük körül, hogy óránként ismét egy egésszé álljanak össze.

A tükröződő fémelemezek összeállása esetén nem egy, hanem a fej hét rejtett szökőkútjából kezd el egyszerre kifolyni a víz, amely „érdekes sziluettet és hipnotikus hullámzó játékot tükröz vissza az ismét átalakuló korpusz felületén.” A műalkotást először a prágai Národní třída metrómegálló közelében állították fel, de nemzetközi sikere miatt később megvették az amerikaiak és átszállították az észak-karolinai Charlotte város Whitehall Technológiai Parkjába.

Érdemes szót ejteni egy harmadik emberi szervet megmintázó biomorf épületről is, amelyet bár nem számítógépes programmal terveztek meg, mint a fentieket – sőt, ez az építmény inkább buhera-építészetnek tűnik –, ám a végeredmény mindenféleképpen meghökkentő. Joep van Lieshout holland építész ugyanis a belgiumi Kemzeke határában működő 17 hektáros Geert Verbeke Művészeti Alapítvány park területére egy olyan emberi szervet építtetett fel 2007-ben, amelyet purhabból, hungarocell-darabokból és tyúkketrecrácsból alkottak meg. A bio-art művészet kategóriájába tartozó kinetikus építmény egyébként nem más, mint egy emberi végbelet és az ahhoz tartozó vastagbelet mintázó eres hurka kinagyított másolata, amely jelenleg egylégterű hotelként működik CasAnus néven.

Hogy a meghökkentésen kívül mi volt az Ánusz Hotel megalkotásakor az építész célja az talány, ám tény, hogy a kompozíció anatómiai részletességéért a Genti Egyetem molekuláris biológia tanszékének munkatársai feleltek. A titáni méretű, íves belső térrel rendelkező vékony műalkotásban összesen két ember tud egyszerre megpihenni és aludni 120 euróért naponta, reggeli nélkül 97 euróért. A „hangulatos” anatómiai modellben szó szerint biotermikus (nem részletezném) a fűtés, a külső borításon látható kidülledt erekben van elvezetve az ivó- és a szennyvíz, valamint a franciaágy is a záróizom mellett kapott helyet. Az építész szerint a polgárpukkasztó konstrukció lényege és sikere abban áll, hogy „akkor is tojhatunk a világra és többi embertársunk fejére, ha nyilvánosan és közvetlenül nem (mindig) merjük megtenni.”


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.