Arany- és ezüstérmek a jubileumi londoni IWSC versenyen

Az Agárdi Pálinkafőzde első alkalommal vett részt a világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és párlatversenyén. A londoni székhelyű, idén 50 éves International Wine&Spirit Competition megmérettetésre 2700 nevezési párlatminta érkezett a világ minden részéről. A legtöbb induló – 700 feletti minta – a Gin kategóriában volt, a Skót Whisky-k mezőnyében 400 feletti, míg a Brandy kategóriában 200 feletti minta érkezett.

Hatalmas szakmai sikernek számít, hogy az Agárdi Barrique Szilva Pálinka 98 ponttal aranyérmet és az Agárdi Prémium Málna Pálinka 91 ponttal ezüstérmet szerzett a Gyümölcs Párlatok kategóriában. Még izgalmasabb eredmény, hogy a ginek és whiskyk hazájában az Agárdi Hungarian Dry Gin 90 ponttal ezüstérmes lett a London Dry Gin kategóriában, és az Agárdi Single Malt Whisky 90 ponttal pedig szintén ezüstérmet nyert a nem évjáratos Single Malt Whisky mezőnyében. A nyári eredményhirdetést november 28-án követi a díjátadó gála, s a jubileumi esemény helyszíne a patinás londoni Guildhall lesz.

A bírálási folyamat hét hónapon keresztül zajlott, s a különböző tesztelő-panelekben 5-7 fős szakmai zsűri végezte a munkát, 50-65 párlatot kóstolva egy nap. Az IWSC strukturált és szigorú kétlépcsős bírálati eljárást folytat, először a „kettős vak” bírálati eljárást alkalmazva, vagyis a mintákat előre öntött, számozott poharakban ízlelik meg, hogy a bírók soha ne láthassák az üveget. A zsűri naponta legfeljebb 65 mintát ízlel meg, hogy elkerüljék a szájfáradtságot, és az egyes termékeket egy egész testület értékeli szinkronban, lehetővé téve a csoportos megbeszéléseket. A verseny független bírói bizottsága negyedévente ülésezik, hogy a bírálati folyamat során a lehető legnagyobb integritást, pontosságot és pártatlanságot biztosítsák. Olyan italszakértők vesznek részt az értékelésben, akik az adott kategóriák nemzetközi hírű specialistái. Ma már több mint 400 globális szakértő bírálja el a beérkezett mintákat egy elnökbíró vezetésével. Az italpiac kulcsfontosságú területeit képviselik a bíráló testületek, beleértve a horeca és a retail kereskedelmet, vendéglátóipari szakembereket, szakírókat és kritikusokat. Ez a sokféleség biztosítja az eredmények legnagyobb objektivitását. Az IWSC-ben két bírói bizottság működik: a Borbírói Bizottság és a Szeszesital-bíráló Bizottság, melyeket Philip Goodband MW és Charles Maxwell vezet. A bizottságok felügyelik az összes testület munkáját, és ízlelnek meg minden aranyérmet nyert bort vagy párlatot a végső jóváhagyás céljából. Az aranyérmes 95-100 pont közötti párlatok jellemzésük szerint kiváló párlatok kivételes egyensúllyal, ritka és komplex ízekkel, kiemelkedőek az adott kategórián belül. Az ezüstérmes, 90-94 pont közötti párlatok jellemzésük szerint kiváló párlatok, jó egyensúllyal, erős karakterrel és jó összetettséggel. 

A nyertes termékeket egész évben bemutatják tucatnyi nemzetközi vásáron és több száz fogyasztói kóstolón - és több mint 600 iparági szakember ismerheti meg a novemberi éves díjkiosztó banketten Londonban, amelyet a bor- és szeszes világában az iparág Oscarjaként ismernek.

Az Agárdi Főzde életében hatalmas siker és mérföldkő, hogy a hazai megmérettetések, valamint a Destillata versenyek után az IWSC-n is bizonyíthatott, ráadásul a pálinkák mellett két olyan párlattal – a ginnel és a whiskyvel – melyek hazájának a versenyt szervező országot tekinthetjük, és rendkívül erős mezőnyben kellett helyt állni.

A nemzetközi trendek jól mutatják, hogy napjainkban a gin az egyik legnépszerűbb szeszes ital világszerte, a gin tonik pedig nemcsak a koktélbárok vendégeinek, hanem az otthoni fogyasztóknak is nagy kedvence lett. Az Agárdi Főzde tulajdonosai a piaci jelzéseket figyelve úgy döntöttek, hogy további fejlesztésként gin-portfóliót hoznak létre. Idén májusra elkészült két karakteres, eltérő stílusú desztillált párlatuk: a cigánymeggyel házasított Gypsy Gin és a citrusosabb Chameleon Gin, amely egyúttal izgalmas vizuális élményt is nyújt – erre utal az elnevezése is – mivel a ginbe áztatott trópusi pillangóborsó virágtól (Clitoria ternatea) azúrkék színt kap a palackba kerülő párlat. Tonik vagy citromlé hozzáadása során pedig rózsaszínes, lilás árnyalatú az italunk a pohárban. Vértes Tibor, az Agárdi társtulajdonosa és főzdemestere szerint egy gin elsősorban a boróka jellegét kell, hogy hordozza, de a fiatalos és lendületes jegyeket, így a citrusos, friss, üde, gyümölcsös ízprofilt is érdemes belecsempészni.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.