hirdetés

Aránytalan versenyelőnye van a lakáskiadóknak

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2015 után 2016-ban is elemzést készített a magánlakások kereskedelmi szálláshelyként történő bérbeadásának tapasztalatairól, javaslatokat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban.

hirdetés

Magyarországon bár a lakások rövid távú bérbeadása engedélyhez kötött, de a bérbeadóknak csupán minimális követelményeknek kell megfelelniük - különösen a szálloda üzemeltetőihez képest - ezért működési költségeik összehasonlíthatatlanul alacsonyabbak, így azoknál sokkal alacsonyabb árakon tudnak megjelenni esetenként a szállodákat is forgalmazó portálokon, ezért aránytalan versenyelőnyt élveznek.

Az MSZÉSZ már 2015 augusztusában készített egy elemzést - ami megtalálható a www.hah.hu honlapon - a közösségi gazdálkoás megjelenéséről a hazai kereskedelmi szálláshelyek piacán. Javaslatokat fogalmazott meg, melyeket eljuttatott a turizmus állami irányításának képviselőihez, melyeket azonban sajnálatos módon nem tartottak szükségesnek figyelembe venni.

Az MSZÉSZ a közösségi gazdaság - collaborating, shadow economy - terjedése Magyarországon 2010 óta, 2014-15 között a kereskedelmi szálláshelyek piacán, s annak hatása különösen Budapest turizmusára címmel elemzést jelentetett meg, melyben részletesen vizsgálja a kereskedelmi célú lakáskiadás terjedését.

Jelen anyagban az MSZÉSZ áttekintette az ún. "lakások rövidtávú bérbeadásának" elmúlt években végbement terjedését nemzetközi szinten és Budapesten, annak szabályozására tett kísérleteket külföldi példák alapján, illetve ismételten javaslatokat tesz erre vonatkozóan.

 

(forrás: Vendég&Hotel Online, MSZÉSZ)
hirdetés

Letölthető fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol, a határzár valóban egy hónapig tart?

Kiadónk társoldalai