Asztali örömök az Észak-Alföldön

Az Észak-Alföld igazi Hungarikum: a puszta – benne a Hortobágy, – az egyetlen olyan tájforma, amelyet Európa magyarnak ismer. Szatmár és a Bereg pedig élő múzeumként mutatja meg, hogyan nézett ki a török uralom előtti Magyarország településszerkezete. A táj és ősisége természetesen meghatározza a helyi ételeket is: nem véletlen, hogy a pásztorok gulyása, a nemzetközileg legismertebb magyar étel éppen e régióhoz kapcsolódik.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

A világörökség listájára felkerült első magyar nemzeti park, a hortobágyi 80 hektáros területének egyötödén napjainkban is több mint 200 pásztorcsalád foglalkozik legeltetéssel, 9000 marha, 50 000 juh és 400 ló járja a legelőket. 17 hektáron ökológiai gazdálkodás folyik, ez hazánk legnagyobb bioterülete – mondja Boda Mihály, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Közhasznú Társaság gazdaságiigazgató-helyettese. A rackajuhok és a szürkemarhák, a mangalicák és a házi bivalyok, a nóniusz lovak nemcsak megőrzött, megnézhető látványosságok, de minősített bioélelmiszerek alapanyagai is. Aki a hazai kereskedelem útvesztőiben a Hortobágyi Bio-Szalámira, a Bivalyerős Bivalyszalámira és a Rackacsemegére rátalál, az biztos lehet abban, hogy szabadon mozgó, a puszta illatos füveit legelésző állatok egészséges húsát fogyasztja. A pusztai emberek főzési szokásai és ételei egyszerűek. Azt használják fel, ami kéznél van: a legeltetett állatok húsát és a hazulról hozott száraztésztát. Az elkészítés módja is a vándorélethez igazodott, szabadtűzön, bográcsban vagy nyárson sütve készül ma is az ugyancsak ízes ennivaló.

Pünkösdi gulyásverseny

Pünkösd hétvégéjén minden évben nagy és ősi virtusokat vonultat fel Hortobágy. Szombaton a Pusztai Állatparkban, az Országos Gulyásversenyen és Pásztortalálkozón 15-20 féle pásztorételt kóstolhat meg a nagyérdemű: szürkemarhagulyás, szürkemarha büszkesége, birkapörkölt, kecskepaprikás, mangalicapörkölt, slambuc, lebbencsleves, bivalypörkölt, báránypaprikás, farok- lábszár pörkölt, sziki csiperkepörkölt, paprikás gyöngyös, kakaspörkölt, halászlé, halpaprikás, nyárson sült borjú, bárány és mangalica. Hétfőn a Hortobágyi Lovasnapok alkalmából hagyományos slambucfőzőversenyt rendeznek; 80-100 bográcsban készült a leghíresebb hortobágyi pásztorétel. Ehhez füstölt szalonna, lebbencstészta, burgonya, só és csípős paprika meg tengernyi tapasztalat és jó érzék kell.

A hortobágyi pünkösdi rendezvények fő attrakciója azonban az állatokkal foglalkozók ügyessége: a szombat a szürkemarhát őrző gulyásoké, ők versengenek öltözetben, állathajtásban, a gulyásbot és karikás használatában, pányvadobásban és vízhúzásban.

Vasárnap és hétfőn a Mátai Lovasudvarban a lovasoké a főszerep, a lófuttatáson eldől, ki lesz a „pünkösdi király”, ki ihat az ünnepeken ingyen a csárdában. Felvonultak és versenyeztek a magyar népies fogatok. A díjugratóderbin a legnevesebb hazai lovasok különleges nehézségű pályán vetélkednek az elsőségért. Az idén először mutatkoztak be nálunk a magyar lovas pólósok. A puszta ad helyszint Kassai Lajos lovas íjász új műsorának is. Kettes és négyes fogataink rangos nemzetközi mezőnnyel mérik össze tudásukat. A közönség kedvencei, a bátor „ördöglovasok” állva hajtják ötös fogataikat.

Cinke & Co.

Kulináris örömök várnak a régióban a vegetáriánusokra is: A Nyírségben a hús nélküli ételek készítésében is mesterek. A cinke főtt, tört krumplival összekevert, lisztes pép: olajba mártott evőkanállal galuskaformákat szaggatnak belőle, amelyet aztán ízlés szerint hordós káposztával, hagymás zsírral, kapros-juhtúrós öntettel ízesítenek. A hagyományos módon (cukor és tartósítószer nélkül) feldolgozott gyümölcstermékek ma a bio- és reformkonyha áhított alapanyagai. A vadon növő szilvafák terméséből készül a szatmári szilvalekvár, a híres milotai diót akácmézbe téve kínálják, és a szabolcsi almából aszalékot és almalevet gyártanak. A régió gyümölcseiből készült pálinkák íze és illata kiváló. A puliszka mindenhol közismert étel, de készülnek errefelé dercelével savanyított, az ország nyugati felén nem ismert levesek is. Igazi finomságokhoz a helyi vendéglátósok, a falusi turizmus háziasszonyainak jóvoltából juthatunk hozzá. Meg is szervezték a bemutatás módját, van Kisszilvaút, Nagyszilvaút, sőt Tormaút is.

A debreceni és a hajdúszoboszlói módi

A debreceni Aranybika Szállodában (A Hajós Alfréd tervezte, szépségesen felújított épület az idén lesz 92 éves) az ízes falatokról a testsúlyukra ügyelőknek sem kell lemondaniuk. A modern táplálkozástudomány a legelőnyösebbnek a hús-zöldség kombinációt tartja. Hupuczi László, a Cívis Hotels Rt. vezérigazgatója elárulta nekünk, hogy a reformkonyhához szelídített híres debreceni töltött káposzta a legkelendőbb náluk, versenyben az ugyancsak debreceni pulykából készült különféle, párolt zöldségekkel körített fogásokkal. Sok saláta, gyümölcs, rostos üdítőitalok jelzik az új étkezési szokásokat. A Hortobágyról száraz puszta jut az eszünkbe, pedig ennek is egy része halastó. Az ártéri ligetek vadban, a folyók halban, azaz bioalapanyagokban gazdagok. Soós Sándor ügyvezető igazgató szerint a hajdúszoboszlói Barátság Gyógy- és Wellness Szálló a wellnessdivatot megelőzően, már hat éve rendszeresen kínál bio-élelmiszereket. Kínálatukban csak ellenőrzött, garantált származású termékek találhatók, gyermek és szenior menüket is kínálnak, de gondolnak a cukorbetegekre és a lisztérzékenyekre is.

A régió különleges finomságai

Az Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság elsőként írt ki pályázatot azzal a céllal, hogy a régióhoz kötődő, kiváló termékeket kutasson fel. 2002 óta évente gyarapodik az „Észak-alföldi régió ajánlásával” kitüntettek száma. A kiválasztott termékek, szolgáltatások, rendezvények reklámés marketingkommunikációs tevékenységükben felhasználhatják az „Észak-alföldi régió ajánlásával” minősítést, illetve az emblémát. A minősített termékek megjelennek az RMI marketingeszközeiben, illetve azokon a rendezvényeken, ahol a régió szerepel. Az RMI a régióra jellemző ételreceptek leírásával, a rendezvények felsorolásával Gasztronómiai Kalauzt is megjelentetett.

Ajánlott termékek:

• Szatmári szilva- és a szabolcsi almapálinka (Kisvárda)
• Méz dióval (Tarpa)
• Szatmári szilvalekvár (Tarpa)
•Panyolai Elixír (pálinka-termékcsalád) Panyola
• Újfehértói Fürtös Ágyas meggypálinka (Érpatak)
• Hortobágyi bioszalámi (szürkemarhából), Hortobágy
 

Nyitott pincék napja

A bor Magyarországon újra divattá vált. A bor bizalmi termék, éppen ezért nagyon fontos a pincék valódi világába elvezetni a látogatókat, amelynek következményeként a jó bort kínáló, arra érdemes pincék „búcsújáró” helyekké válhatnak. Kulcskérdés, hogy a turisták a bor mellé élményt is kapjanak, mindig elsõ kézbõl szerezhessenek információkat a borokról, a táj látnivalóiról, érdekességeirõl. A Magyar Turizmus Zrt. támogatásával a Nyitott Pincék Szövetsége hagyományteremtõ szándékkal hirdette meg a Nyitott pincék napját, amelyre elsõ alkalommal éppen lapunk megjelenésekor, június 4-én, pünkösdvasárnap került sor. Országszerte közel 200 pincészetben várták a vendégeket, és ezen a napon három pohár bort mindenki ingyen megkóstolhatott! Az idõpontválasztást az 1996 óta immáron tíz alkalommal sikeresen megrendezett Pünkösdi Bortúra rendezvénysorozat inspirálta.

Ízelítő a gasztronómiai rendezvényekből

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.