Asztali patika, kisleltár és citromlécsöppentő

A régi éttermekről írott soroknak szomorú aktualitást ad egy minapi hír: ismét leégett a hűvösvölgyi Balázs vendéglő. Immár negyedszer, és most talán végleg füstté vált, meglehet, csupán az a négy gravírozott ezüstkanál maradt belőle, amelyet az egyik vendéglős leszármazott mutatott kevéske örökségeként a tévé képernyőjén.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Persze az is lehet, hogy a fiatalabb korosztálynak semmit sem mond ez a patinás név, ám az idősebb generáció tagjai életük során legalább egyszer biztosan megfordultak itt. A majálisozók, a búcsújárók, a kirándulók, a gulyáspartizók, az esküvőzők, a születés- és névnaposok, a vállalati bulizók.

Fanyelű kések éjszakája

Pedig a Balázs mindig is fogalom volt: a hagyomány szerint az 1700-as évek végén még kocsma állt itt, száz évvel később már étkezni is lehetett, és vendéglőként a Balázs dinasztia hat egymást követő nemzedéke tette felejthetetlenné a helyet. A Balázs jó negyven évvel ezelőtt egyszer már leégett. Zeke Gyula mesterszakács szemtanúja volt, séfként dolgozott az étteremben. Egy zárlatos kávéfőző volt a ludas, aztán a körülmények összejátszása: nem volt víz, fújt a szél, pillanatok alatt elterjedt a tűz, egy tűzoltó meg is sérült. Gyula urat is fájdalmas veszteség érte: a konyha fiókjaiban az összes fanyelű kése tönkrement. Emlékei szerint a romoknál az „utolsó” Balázs-leszármazott majdnem sírt, pedig akkortájt igencsak jelentős helyen, a Mátyás pincében dolgozott helyettes vezetőként Papp Endre mellett. Ám a szíve a családi régi vendéglőnél maradt.

Unokáink se fogják látni

Sok nagy hírű helyet sodort el az ár, emésztett el a tűz és a történelem. Bár emlékük fennmaradt, tárgyaikat múzeumok őrzik, helyet kaptak nemcsak a szakirodalomban, hanem irodalmi művekben is. A régiek tudtak valamit, amivel nyomot hagytak a vendéglátás történetében. Most éttermek nyílnak meg, majd zárnak be, tiszavirág életű üzleteket kapnak fel vendéglátáshoz amúgy nem értő celebek, hogy aztán újabb újdonságért lelkesedve ejtsék is néhány hónap elteltével, akár a forró krumplit. Aki most nyit éttermet, a legmerészebb álmában sem képzeli, hogy üzlete száz év múlva is állni fog, esetleg unokája is ott dolgozik majd.

Róza mama páratlan káposztája

Régen ez másként működött. Ehhez persze olyan legendás alakok kellettek, mint Gundel János, Glück Frigyes, Spolarich vagy Tarján Vilmos. De említhetnénk akár Palkovics Edét, az Angol Királynő vezetőjét. (Ő alapította 1904-ben a Magyar szakácsok körét.) Az Angol Királynőben – mint Gundel Imre és Harmath Judit írja – „ha a vendég egy dámvad- vagy őzgerincet, esetleg egy szép marhafartőt rendelt, nem egy adagot tálaltak fel neki, hanem egy egész gerincet, fartőt, és a vendég asztalánál szelték le a kívánt részt.” Nagy vonzerőnek számított egy-egy pincér vagy szakács személye is. Sok vendég járt például az egykori Erdélyi Borozóba a tulaj varázskezű” nővére, Róza néni kedvéért. Ő volt a főnök a konyhában, főztjéhez évtizedekig hűségesek voltak híres írók, színészek. A neves énekes, Saljapin például 1930-ban levélben köszönte meg Róza néni kolozsvári káposztáját…

Még a húst is megrágták a vendég helyett

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) gazdag anyagot őriz a régi éttermi felszerelésekből, amelyek nevét ritkán vagy sohasem hallottuk. Elegáns helyről nem hiányozhatott az asztali patika (ecet-, olaj-, mustár- és mártástartók, borsőrlők, cukorszórók), az ún. kisleltár (só-, paprika-, borsszóró), villák csigához, fogók spárgához és jégkockához, citromlécsöppentő, emeletes gyümölcs, süteményeskínálók, asztali kávépörkölők és -főzők, sörmelegítők, pecsenyeléosztók, asztalhoz rögzíthető almahámozók. Az előkelőbb éttermek a hiányos fogú vendégek számára még masticatort (húsaprítót) is beszereztek!

Ha nincs cicoma, busás a bevétel

A kiegyezést követő években nagy tisztelet övezte – főként a nála kosztoló diákok körében – Olzinger vendéglőst (szerény üzletében kőedényekben tálalt kitűnő ételeket), akinek gyakran vetették fel, hogy miért nem teszi elegánsabbá üzletét. Ő reálisan gondolkodott: ha „felcicomázná” az éttermét, akkor a költségeit növelné, és emiatt duplájáért kellene számolnia az adagokat. „A vendégek fele elmaradna, a másik fele kontóra enne” – mondta, és inkább maradt a kis haszon – nagy forgalom elvénél.

Gyula bácsi becsületkasszája

Nem volt ilyen szemérmes egy másik vendéglős, a Kövér Tetű tulajdonosa. A kispénzű vendég belépéskor bádogtantuszt váltott, majd leült az odaláncolt evőeszközök melletti cseréptányérjához, ahová egy hurkatöltőszerű alkalmatosságból nyomták ki a levest vagy a főzeléket – a tantuszért cserébe. Ha nem volt tantusz – visszaszippantotta a szerkentyű az ennivalót.

Nem csak a régmúlt rejt érdekességeket a vendéglátásban. A hatvanas években a Zala megyei Rádón Gyula bácsi vendéglője országos hírre tett szert. Családi háza „összes termeiben” éttermet rendezett be saját bútorokkal, a falakon az ősei képeivel. A felesége főzött a konyhában, Gyula bácsi pedig becsületkasszát működtetett. Az ételárakat ugyan feltüntette, de a kézzel írt étlapra felírta: mindenki annyit fizet, amennyire értékeli az ételt. A kassza őrizetlenül állt egy kisasztalon, a vendégek betették a pénzt, ha kellett, váltottak, és visszaadtak maguknak. Gyula bácsi csak zárás után nézte meg a bevételt, és mint mondta: mindig több volt, mint az „irányár”.

Vajon mi lenne vele a mai világban? Erre kíváncsi lennék…

Somogyi Márta

Vendég & Hotel 2011/3


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.