hirdetés
hirdetés

Átadás előtt az első Palóc sajtút-állomás

Nógrád megyében, a Középső-Cserhát szelíd lankáin, a palóc föld szélén, a Szente patak völgyének festőien szép kistelepülése Szente, mely a fővárostól 70, Balassagyarmattól 20 kilométer távolságra van. Itt gazdálkodik a tejelő tehenészetére épített kézműves tejfeldolgozóját üzemeltető Maszlik Zoltán, aki joggal dicsekedhet azzal, hogy idén augusztus 10-én nála nyílik meg a Sajtút Hálózat első állomása, a Palóc sajút-tállomás. 

hirdetés

Vasárnap, augusztus 10-én ünnepélyesen felavatják az országos Sajtút Hálózat első Palóc sajtút-állomását. A kis, 300 lelkes községben a meghívottak majdnem többen lesznek, mint az itt lakók.

Több mint 100 meghívott vendég és turista, újságíró csodálja majd meg a Maszlik Családi Gazdaság több hónapos munkával létrehozott sajtállomását, ahol a bátrabb turisták sajtot készíthetnek, az ijedősebbek pedig megnézhetik a „szakemberes” készítést.

Maszlik Zoltán, a gazdaság vezetője munkatársunknak elmondta, hogy a turistákra gondolva úgy szervezik majd meg a bemutatókat, hogy a turisták jövet-menet Hollókőre is eljussanak, náluk pihenjenek meg egy-két órát, és kukkantsák meg a sajtkészítés furfangját.

Nem vetekedhetnek a nagyobb, és híresebb községek vonzerejével, nem számítanak arra, hogy itt több napot vagy éjszakát eltöltenek a turisták, de néhány órás jó programot tudnak nyújtani.

Trappista helyett kézműves sajt

Igaznak látszik az a mondás, hogy a magyar háziasszonyok többsége csak a trappistát meri leemelni a polcról, azt is az olcsóbb árkategóriából. Holott egyre több és jó minőségű sajtot készítenek a hazai kézművesek, akik eddig csak a szűkebb környezetükben értékesítették a termékeiket, illetve termelői piacokon, fesztiválokon árultak. Nem volt számukra olyan lehetőség, ahol termékeiket állandó jelleggel értékesíthették volna, hogy az a megélhetésüket is biztosítsa.

Most úgy látszik, valami megmozdult, mert a KKASE – Sajtkészítők Egyesülete 2010-ben elkezdte kidolgozni a Magyar Sajtút Hálózat koncepcióját, 2013 nyarán pedig lehetőség nyílt arra, hogy a LEADER térségek közötti együttműködés keretében pályázzon két kistérségi sajtút: a Völgy Vidék Sajtút és a Palóc Sajtút megvalósítására. A sikeres pályázat eredménye: két térségben is nyílik sajtút-állomás, elsőként Szentén.

Egy-egy sajtút olyan turisztikai programcsomagot kínál, amely komplex gasztronómiai élményt nyújt az odalátogatóknak, színesítve a térség turisztikai kínálatát, gyarapítva a térségbe látogatók számát. Bővülnek a sajtkészítők településein az agroturisztikai szolgáltatások, az emberek megismerkedhetnek a mesterséggel, a sajtkészítők életmódjával, a tejelő állatokkal, hagyományos ételekkel, szokásokkal.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai