Augusztus 20: minden, még év fagylaltja is lesz

A hagyományokat követő, de számos új elemet is tartalmazó kétnapos programmal készülnek a szervezők a közelgő nemzeti ünnepre - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága kedden.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az először 2010-ben megrendezett Magyar Ízek Utcája nagy sikerére tekintettel, idén még több finomság várja az ünneplőket és ezúttal is jótékonysági célra, a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány támogatására fordítják a bevételek egy részét. A budai Duna-parti falatozást koncertek is kísérik. Az aratómenetet, a Szent István napi misét és Szent Jobb- körmenetet követően természetesen idén is lesz tűzijáték. Az Olimpia évére tekintettel az ünnepi programok része lesz a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj, ahol a Londonból hazatérő olimpikonokat is üdvözölni lehet.

Már augusztus 19-én vasárnap délben megnyílik a Magyar Ízek Utcája, az ennivaló vásárfiák az Erzsébet híd budai lábától egészen a Bem térig sorakoznak majd. Közel száz, az ország különböző részeiről érkező kiállító készül ínycsiklandozó finomságokkal. Köztük magyar termelők kínálják majd az általuk termelt gyümölcsöket, sajtot, mézet, kolbászt, lekvárokat. A sétányra üres hassal érdemes érkezni, a készételek mellett ugyanis természetesen megkóstolható lesz Magyarország Tortája, sőt idén először bemutatják Magyarország Cukormentes Tortáját és az Év fagylaltját is.

Zenebona

Falatozás közben az Alagútnál, a Clark Ádám téren és a Bem téren lehet majd egy kis szünetet tartani, ahol vasárnap este nyolc órától koncertek lesznek. Fellépnek: a Keresztes Ildikó Band, Mókus és a Fabula Rasa, Ferenczi György és a Rackajam, a Mystery Gang, Odett és nem utolsó sorban a vintage punk rock and roll trió, a The Silver Shine. A műsor másnap is folytatódik, a Clark Ádám téren Vitéz László bábelőadás, színházi előadás, néptánc bemutató, délután jazz koncertek lesznek (Bársony Bálint és a Sunshine Love, Hot Jazz Band). A Bem téren hétfő délután a Nemzeti Rézfúvós Kvintetté és a Pénzügyőr Zenekaré a színpad.

A program elmaradhatatlan része ezúttal is az összefogás, amely a 2010-es rendkívüli árvíz helyzet idején szervezett augusztus 20-a óta már hagyománynak számít. Mindenki, aki a Magyar Ízek Utcájára ellátogat és vásárol egyúttal támogatja a nehéz helyzetben lévő gyermekek étkeztetését a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványon keresztül.

Katona bácsi haptákba'...

Augusztus 20-án, reggel a Kossuth téri díszünnepség nyitja meg az ünnepnap programjait. A ceremónián katonai tiszteletadás kíséretében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját, majd ünnepélyes keretek között felavatják a frissen végzett honvédtiszteket. Az eseményen beszédet mond Áder János államfő. Az ünnepségen fellép a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Magyar Rádió Zenekara, a Bihari János néptáncegyüttes, valamint Tata, Makó városok és Csepel gyermek néptánccsoportjai.

Délelőtt tíz órakor a Duna fölött egyórás légi parádé lesz katonai és civil gépekkel. Délután egy órakor az Ország Háza ismét megnyitja kapuit az érdeklődők előtt; este nyolc óráig lehet megtekinteni a Parlament épületét. A programok ideje alatt a Duna-partra látogatókat az esemény médiapartnere, a Petőfi Rádió rendezésében zenei kívánságműsor szórakoztatja.

A hagyományokhoz híven délután három órakor a Clark Ádám téren tartják az ökomenikus kenyéráldást, majd elindul az Aratómenet a Lánchídon át a Szent István Bazilikáig, ahol 5 órakor az ünnepi szentmise, azt követően pedig a Szent Jobb körmenet veszi kezdetét.

Olimpiai láz

Az Olimpia évének jegyében rendhagyó módon a nemzeti rendezvényhez kapcsolódik a Gyulai István Atlétikai Magyar Nagydíj is, amelyen olyan atléták vesznek részt, mint Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető vagy az amerikai Sanya Richards-Ross, aki női 400 méteres síkfutásban nyert aranyat Londonban. A sportesemény augusztus 20-án délután négy órakor kezdődik a Puskás Ferenc Stadionban, ahol megjelennek a magyar olimpikonok is.

Nem csak piromániásoknak

Este kilenc órától kezdődik az augusztus 20-i programok elmaradhatatlan eleme, az ünnepi tűzijáték. Idén a Dunán – a Margit híd és a Szabadság híd között elhelyezkedő – három uszályról lövik ki a rakétákat, a Citadella helyett pedig a Lánchídról. A Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. által július 14-én 150 millió forintos keretösszegre kiírt gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárásra egy konzorcium – a tavalyi tűzijátékot is szervező Pyro1 Kft. – nyújtott be pályázatot. A nyertes a tűzijáték műszaki lebonyolításáért, a teljes körű rendezvénybiztosításért és az ezzel kapcsolatos tömegtájékoztatásért felel.

Jók voltatok gyerekek?

A nap folyamán a Parlamentben a legrangosabb állami kitüntetéseket is átadják. Áder János köztársasági elnök 11 órától Orbán Viktor felterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend Kitüntetéseket, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár 13 órától a Külhoni Magyarságért Díjakat adja át.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.