hirdetés

Augusztusban tovább nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes vendégforgalom együttesen 3,0 százalékkal nőtt.

hirdetés

2017. augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 15%-kal emelkedett. A szállodai szobák ára országos szinten 12%-kal, Budapesten 21%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A külföldi vendégek száma 3,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,8%-kal (2 millióra) emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt.

Az összes külföldivendég-éjszaka felét realizáló Budapesten 1,9%-os volt a bővülés. A Balatonnál 10%-kal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 1,9, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,3%-kal bővült, és megközelítette a 2,4 milliót. A Balaton kivételével mindegyik turisztikai régióban nőtt a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák 36%-át a Balatonnál, 12%-át Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 1,6 százalékponttal, 73,8%-ra nőtt.

A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek.

forrás: 123rf.com
forrás: 123rf.com

Az összes bruttó árbevétel 15%-kal (56 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 16%-kal (37 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 13%-kal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 14%-kal (11 milliárd forintra) emelkedett.

A külföldi szállásdíjbevétel 20%-kal, a belföldi 12%-kal bővült. Miközben a vendégéjszakákból 46%-kal részesedtek, a teljes szállásdíjbevétel 55%-a származott a külföldi vendégektől.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 2,3%-kal kevesebbet, 3,2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az üdülőházak kivételével minden szállástípusban alacsonyabb volt a SZÉP-kártyával kiegyenlített összeg, mint egy évvel korábban.

Hazánkban az előző év azonos időpontjához közel hasonló számú, 3375 kereskedelmi szálláshely működött. A kiadható szobák száma kismértékben nőtt, és megközelítette a 99 ezret.

Az első nyolc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,9%-kal több, összesen 20,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,9%-kal (10,3 millió), a belföldi vendégek 5,1%-kal több (10,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, 59,8%-ra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17%-kal több, 310 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 19%-kal nőtt és meghaladta a 188 milliárd forintot.

(forrás: KSH)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai