Az Adrián is bevásárolt az Indotek

Az Adriatiq Holidays Group korábban Vitézy Tamás milliárdos vállalkozó érdekeltségi körébe tartozott, de a nehéz anyagi helyzetbe került cég kintlevőségeit tavaly az Indotek-csoport megvette - írta a Napi.hu.

Három pénzintézet követeléskezelő cégétől vásárolta meg az Adriatiq Holidays cégcsoportot a budapesti székhelyű - ingatlanbefektetéssel és követeléskezeléssel foglalkozó - Indotek-csoport. A csődeljárás alatt álló horvátországi cégek felé fennálló követeléseket a magyar CIB és Raiffeisen, valamint a szlovén NLB bank adta el.

A követelések a Napi.hu értesülése szerint együttesen mintegy 100 millió eurót (nagyjából 32,4 milliárd forintot) képviselnek - azonban az adásvétel nagyságrendjéről és a tranzakció részleteiről az érintettek nem adtak információt. Ugyanakkor annyit sikerült megtudni, hogy a hitelek kivásárlása több évet vett igénybe. (A Vitézy-féle cégcsoport magyarországi vállalkozása, egykor a dalmáciai befektetéseket részben kezelő Dalmácia Holiday Kft. jelenleg felszámolási eljárás alatt áll.)

Bérlő lett a tulajdonosból

A tulajdonátruházás három- és négycsillagos tengerparti hoteleket, mintegy 1500 szobát érint. Ezen felül a "csomagban" található két kikötő koncessziós joga - ezek közül a legismertebb a tribunji, amelyet a harmadik legszebb dalmát kikötőnek tartanak, és amely roppant népszerű a magyar elit körében is. Az Adriatiq portfóliójában egy nagy kemping, két szerkezetkész szálloda és jelentős nagyságú fejlesztési területek találhatók.

A szálláshelyek az idei szezonban is kinyitottak, az üzemeltetési feladatokat pedig a régi tulajdonos, Vitézy Tamás cégei látják el, de immár nem tulajdonosként, hanem bérlőként. A visszabérlés időtartamát értesüléseink szerint a felek két évben határozták meg.

A kormány is meg akarta menteni

A Vitézy-cégcsoportot a magyar állam is átvilágíttatta négy évvel ezelőtt: a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. a PwC Magyarország Kft.-t bízta meg a munkával. Ugyanakkor a PwC vizsgálatának eredményéről azóta sem jelent meg hír. A cégcsoport tartozását akkor 15 milliárd forintra taksálták.

Hazai kézben akarták tartani

A magyar állam számára figyelmet érdemlő befektetések a Vitézy Tamás milliárdos vállalkozóhoz köthető - jelentős hitelállománnyal rendelkező - horvátországi idegenforgalmi befektetések - írta 2015-ben egy képviselői kérdésre válaszolva Seszták Miklós fejlesztési miniszter. - A nagy értékű ingatlanvagyon hazai kézben tartása, és az ehhez kapcsolódó munkahelyek sorsa figyelmet érdemel. A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. ezért vizsgálja az Adriatiq Islands Group tőke- és hitelszerkezetének átalakításával kapcsolatos befektetési lehetőségeket. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár egy szintén ellenzéki oldalról érkező kérdésre 2018-ban még úgy válaszolt, hogy "az Adriatic Island Grouppal kapcsolatban sem a kormányzati szervek, sem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., illetve a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. részéről nem történt intézkedés". A lap úgy tudja, hogy az átvilágítás eredményeként meg is indultak a tárgyalások a turisztikai portfólió megvételéről, de végül - számunkra ismeretlen okok miatt - a folyamat leállt, a vásárlás meghiúsult.

Homályba veszett évek

Az Adriatiq Holidays elmúlt éveiről, gazdálkodásáról és terveiről a Napi.hu hiába kérdezte Vitézy Tamást, nem reagált, és a cégcsoport honlapja sem bizonyult kielégítő forrásnak, mert ott a legfrissebb információ 2014-ből származik. (Az árbevétel 2010-ben 26 millió euró volt, a hitelállomány nagysága 45 millió euróra rúgott. 2014-re 30 millió eurós bevételt terveztek.) Az érintett létesítményekben komolyabb fejlesztések, vagy korszerűsítések azóta nem történtek, a honlap tanúsága szerint a csoport 2014-ben még jóval több hotelt és szálláshelyet üzemeltetett, mint tavaly.

A hotelek sorában a zászlóshajónak tartott Hotel Zora - itt ünnepelték pár évvel ezelőtt Gorbacsov születésnapját -, a Labicena, a Laguna, a Faraon, a Hvar és a Fontana szerepelt. Ezek 3 és 4 csillagos minősítésűek. A Magyar Narancs 2017-es cikke szerint a cégcsoport értékét mintegy 200 millió euróra taksálta, ennek felét tehették ki a Primostenben és környékén lévő ingatlanok.

Peres ügyek sorozatban

Vitézy Tamás 2013-ig szerepelt A 100 leggazdagabb című kiadvány listáján. Abban az évben vagyonát 10,5 milliárd forintra becsültük. A cégcsoport háza tájáról már akkor kedvezőtlen hírek érkeztek, ezek perekhez és végrehajtásokhoz is vezettek. Nem sok jót ígért előre, hogy a Raiffeisen Bank 2014 májusában felmondta a Dalmácia Holiday Kft.-vel kötött, 54 millió eurós hitelszerződését. A felmondást követően a hitelösszegre 10 millió euró erejéig kezességet vállaló Vitézy Tamás nem fizette meg ezt az összeget, így az ügy bíróságra került.

Hiába rokona szegről-végről a kormányfőnek, a periratok tanúsága szerint előbb a Fővárosi Törvényszék, majd idén februárban a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben marasztalta el a cégcsoport vezetőjét és kimondta, hogy a tulajdonában álló üzletrészek és ingatlanvagyon nem nyújtanak elégséges fedezetet a banki követelésre. (Minden bizonnyal a bankok jogérvényesítésének nehezítését célozta, hogy Vitézy a szerződés felmondását követően feleségének ajándékozta vagyontárgyait. Azonban a bíróság szerint ezzel kimerítette a fedezetelvonás tényét, ami akár további jogi eljárást is vonhat maga után.)

A végrehajtás is sikertelen

Könnyen meglehet az is, hogy az üzletember végérvényesen kiesik a magyar milliárdosok elit klubjából, mert időközben a bank végrehajtást is kért Vitézy vagyontárgyaira. A végrehajtást végző Balla Zoltán végrehajtó irodájától szűkszavú információt kaptunk ezek állásáról. "Az adós üzletrészeire vezetett árverések sikertelenek voltak, és azokat törvényes határidőn belül végrehajtást kérő sem vette át a követelése fejében, ezért azokra a vonatkozó törvény (Vht.) alapján fogjuk folytatni az eljárást" - közölték lapunkkal. Az egyik árverési hirdetmény alapján egyebek mellett Vitézy balatonalmádi ingatlanát is érintette a végrehajtási eljárás. A mindössze 12,6 millió forintos kikiáltási árú terület egy 2173 négyzetméteres telek, amelyen egy földszintes ház áll. Szakmai körökben korábban többször felröppent az a pletyka, hogy Vitézy Tamás egy nagy befektetővel a háta mögött visszavásárolja cégcsoportját, vagy annak egyes elemeit. Erre azonban az elmúlt években elindult felszámolások és végrehajtások alapján nem utalnak jelek.

Forrás: Napi.hu


Izgalmas vásárok és kiállítások Brnó-ban

Izgalmas vásárok és kiállítások Brnó-ban 

Brnó a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb vásárszervezője, ahol évente számos szakmai vásárt és kiállítási eseményt rendeznek.
Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.