Az egész országot megmozgatta a csillagászati program

Ezrek kémlelték az eget augusztus 5. és 14. között szerte az országban az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat eseményein: a néha borús időjárás ellenére is közel 15 ezer ember vett részt a mintegy 150 észlelésen. Az idén harmadik alkalommal megrendezett programsorozat elérte céljait: felrázta és bevonta a tudományág népszerűsítésébe a hazai csillagász közösséget, amatőr csillagászok „születtek” és találtak egymásra, továbbá sok-sok gyerek és felnőtt látogató tekint ezután másként az égboltra.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár az időjárás nem mindig kedvezett a csillagászati megfigyeléseknek, mégis - minden szempontból - sikeresnek értékelték a szervezők az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot.


Csoda a könyvtár mellett
„A gyakorta borult időjárás miatt több eseményt is le kellett mondani, a tervezett 180 programból azért körülbelül 150 megvalósult. Mindezeken átlagosan 70-80 látogató vett részt: a magányos amatőr csillagászok akár 15-30 főt is be tudtak vonzani, egy csoport tipikus bemutatója 50-60 fővel üzemelt és volt jó pár kimagasló est is. Szegeden például közel 500 látogatónak nyújtottunk programot. Ez az idei rekord - árulta el Dr. Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a program egyik alapító-szervezője. - Várakozáson felül teljesített a szentesi könyvtár programja is 300 érdeklődővel, akik az intézmény melletti téren kémlelték az eget. Becsléseink szerint az országos programsorozat keretében a látogatók összlétszáma akár a 15 ezer főt is elérhette.”

Az idei rendezvény is bővelkedett a különleges mozzanatokban, jelenetekben, már az is sokat elárul a rendezvény fogadtatásáról, hogy minden jelentősebb országos és helyi médium hírt adott róla és még az utolsó órákban is jelentkeztek új eseményszervezők - jellemzően saját távcsövükkel kitelepülő amatőr csillagászok.
A fővárosban és környékén a Magyar Csillagászati Egyesület Polaris Csillagvizsgálójának teltházas estéi mellett volt pesti járdacsillagászat, közösségi hullócsillagles és távcsövezés a Normafán, valamint bemutatók Szentendrén, Gyálon és Fóton. Augusztus 12-én, péntek este a Svábhegyi Csillagvizsgáló is különleges programmal készült, ahol egyszere 120 fő, 4 külön állomáson, térkép segítségével tájékozódva látogathatta meg az izgalmas programokat. Nagyon nagy népszerűségnek örvendtek a csillaglegendák, és a tetőteraszon felállított távcsövek, amelyekkel a látogatók elkészíthették és hazavihették saját holdfotóikat. Volt még ezen kívül Szaturnusz és Gyűrűs-köd kémlelés a Budapest kupola nagytávcsövén át, valamint valódi égből hullott meteoritokat is megfoghattak és közelről megvizsgálhattak a látogatók.  

Félezren a csillagok alatt
Idén első alkalommal csatlakoztak határontúli észlelők is a kezdeményezéshez a Csallóközi Észlelők Baráti Körének, valamint a sárréti UMa Observatorynak köszönhetően. Gyöngyöstarjánban Murányi Lajos nyugdíjas amatőrcsillagász minden este 50-60 érdeklődőnek mutatta meg a csillagok és a bolygót világát saját távcsövével. Dág közelében egy baráti társaság 70 látogatónak tartott bemutatót a Károly-hegyen, és még egy kóbor eb is társuk lett a kémlelésben. Szentesen és a Bánki-tónál a közvilágítást is lekapcsolták a nagyobb élmény érdekében. Hévízen a Pokróc Fesztivál keretében több mint háromszázan települtek ki a csillagos ég alá és a Vega Csillagászati Egyesület távcsövei mellé. A Bükki, Hortobágyi és Balaton-felvidéki Nemzeti Parkok éjszakai programjai is megteltek, a Zselici Csillagoségbolt Parkban pedig minden éjjel félszázan gyűltek össze közösségi hullócsillagvadászatra.

Jövőre még színesebb programok
A bemutatókat tartó csillagászok számos megindító jelenetről számoltak be: sokszor előfordult, hogy „alig lehetett elvonni” egy-egy látogatót (különösen a gyerekeket) a távcsőtől, hogy más is belenézhessen az eszközbe és nem ritkán fél éjszakán keresztül együtt maradt az alkalmi „csillagvizsgáló” társaság. Nagyon népszerűek voltak a vegyes, nem pusztán csillagászati bemutatót tartalmazó - zenés, illetve könyvtárlátogatással vagy természetfigyeléssel egybekötött - programok, így a szervezők jövőre több hasonló eseményt szeretnének megvalósítani.


A program támogatói voltak:
·       Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
·       Svábhegyi Csillagvizsgáló
·       Magyar Csillagászati Egyesület
·       Budapesti Távcső Centrum


Az esemény a tudomány eredményeinek népszerűsítésére kiírt NKFIH Mecenatúra pályázat MEC_N_140862 azonosítójú nyertes projekt keretében valósul meg.



Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.