Az egészségturizmus jövője a Balatonnál

„Az egészségturizmus újabb fejlesztési lehetőségei a Balaton régióban” címmel rendeztek konferenciát Siófokon a Balaton Fejlesztési Tanács, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, Siófok Város Önkormányzata, valamint a Galerius Élményfürdő és Wellness Központot működtető Siotour Kft. szakmai összefogásával.

Suchman Tamás, a BFT elnöke a balatoni turizmus fejlesztési prioritásai között az első helyre tenné az egészségturizmust. Balázs Árpád, Siófok polgármestere hangsúlyozta: amikor a város a Galérius fürdő létesítésével elkezdte az egészségturisztikai fejlesztést, sokan csodálkoztak, de az élet a várost igazolta. Kovács Miklós szakállamtitkár előadásában bemutatta az egészségturizmus eddigi eredményeit a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia megvalósításában, összefoglalva azokat a prioritásokat, amelyek megalapozhatják a célt, hogy a hazai egészségturizmus termál- és gyógyvízre épülő ága Európában vezető helyen legyen 2015-ben.

Javaslatok

A szervezőbizottság (Brachna János, Kosárszky Tibor, Magyarósi György, Perjési Sándor) a következő konkrét javaslatokkal fordult a konferencia végeztével a Balatoni Fejlesztési Tanácshoz: – előkészítő műhelymunkák, egynapos szakmai konzultációkkal, – szakmai nyelvtanfolyam indítása HEFOP-pályázattal, 80% támogatási intenzitással, tekintettel az ágazat anyagi helyzetére, – a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetre (BKÜ) kiterjedő agrártámogatási rendszer a lótenyésztés, bioélelmiszerek termesztése megteremtésének elősegítésére, – egészségturisztikai pályázati támogatás esetén a minimális pályázható összeg ne legyen nagyobb 2 millió forintnál, – a Kodolányi Főiskolánál egészségturisztikai szakképzés indítása, – Siófok nevesítése a „Balaton gyógytérség” szereplői között.

Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója szerint a Balaton régió lehetne Közép-Európa egészségturisztikai központja. Erre a lehetőségek adottak, a fogászatra és esztétikai sebészetre alapozott turizmus éves árbevétele ma 50 milliárd forintra tehető, ami meghaladja a gyógy- és wellness-szállók összbevételét. Fekete György, a Danubius Zrt. hévízi szállodák igazgatója bemutatta a nyugat-balatoni szállodai gyakorlatot. Simon Kornél professzor, a városi kórház osztályvezető főorvosa az egészségügy és a turizmus együttműködését hangsúlyozta.

Puczkó László, a Turisztikai Tanácsadók Szövetségének elnöke felhívta a figyelmet azokra a nemzetközi tendenciákra, amelyeket a hazai fejlesztésekben figyelembe kell venni. Elsősorban jobban be kellene vonni a nem vízalapú szolgáltatásokat a kínálatba. Az egészségturizmus valóban több mint termál- és gyógyturizmus: az egészségturizmus spektruma a spirituális célú utazásoktól a tartózkodás során operatív beavatkozást igénybe vevő utazásokig terjed. A magyarországi gyakorlat azonban jellemzően a termál-, gyógyvízre alapuló, főként gyógyászati célú utazásokat tekinti fontosnak. A nemzetközi gyakorlatban azonban a természetes gyógytényezőkre épülő szolgáltatások a kínálat töredékét alkotják. Kulcsfontosságúvá vált a szolgáltatások összetettsége és az élménygenerálás iránti elvárás. A spaélmények egyre egyedibbé és személyesebbé válnak, az egészségturisztikai igények egyre különlegesebbek lesznek. A globális és a lokális élmény- és szolgáltatáselemek párhuzamos jelenléte szükséges, megjelentek a fúziós kezelések (Aquaveda, Yogalates). Az egészségturizmus és azon belül a wellnesskínálat nemzetközi versenyképességéhez a vízalapú szolgáltatásokat inkább mint specialitást, mint alapvető elvárást érdemes kezelni.

Magyarósi György szervező szerint szükség lenne olyan pályázati kiírásokra, amelyek támogatják a wellness-, fitnesz- és egyéb egészségmegőrző és rekreációs eszközök és állapotfelmérők szolgáltatásainak megvalósítását. Az egészségügyi és turisztikai szakma összefogása nélkülözhetetlen a speciális árualap létrehozásához.

Kosárszky Tibor szervező tapasztalatai szerint a TUI-nál évről évre csökken a tó környékére irányuló, egészségturisztikai célú forgalom, aminek egyik oka az, hogy a balatoni egészségturizmus a kínálatában nem követi a német vendégek igényeit. Brachna János idegenforgalmi szakközgazdász felhívta a figyelmet az egyes szakágak: az egészségügy, a mezőgazdaság, a kultúra és a turizmus együttműködésére a komplex turisztikai attrakciók képzésében.

Perre menne a Magyar Fürdőszövetség

A Magyar Fürdőszövetség Választmánya legutóbbi ülésén áttekintette a gyógyfürdőkezelések társadalombiztosítási támogatása körül kialakult a mai napig rendezetlen helyzetet. „Megállapítást nyert, hogy az Egészségügyi Minisztérium a gyógyfürdőszolgáltatók és az OEP közötti 2008. december 18-án kelt jegyzőkönyvi megállapodásokkal rögzített ármegállapítások hatályba helyezésének elmulasztásával – a szakminiszternek eljuttatott írásbeli megkeresések ellenére - már több mint nyolc hónap időtartamú törvénysértést követ el. Miután az egészségügyi tárca a díjmegállapítások végrehajtása érdekében a pénzügyminisztériumi megkeresési, egyeztetési kötelezettségének sem tett eleget, a Magyar Fürdőszövetség levélben kérte a pénzügyminiszter személyesen felajánlott segítségét a mulasztásos törvénysértés megszüntetéséhez. A Magyar Fürdőszövetség Választmánya egyúttal olyan állásfoglalást is kialakított, mely szerint a kérelmezett törvényi intézkedések elmaradása esetén az üzleti bizonytalanság és az elmaradt haszon okozta károkozás megtérítése érdekében jogi lépések megtételéhez folyamodik” - tájékoztatta a Napi Turizmust közleményében Dr. Németh István, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

Dr. Tamasi József, a Biovital-Melissa Egészségközpont igazgató főorvosa fontos szerepet juttatna a természetgyógyászatnak a balatoni turizmus fejlesztésében. Véleménye szerint Magyarország rendelkezik Európában a legkorszerűbb természetgyógyászatról szóló jogszabályokkal, amelyek komplementer módszerként írják le azt. Magyarországon létezik komplementer orvosi egyetemi tanszék a Pécsi Egyetemen. Ezt a lehetőséget a balatoni turizmus jól használhatná, hiszen a természetgyógyászat 22 területe hivatalosan gyakorolható, az orvosi környezet megteremthető, a medical wellnessbe jól befoglalható. Turisztikai attrakció lehetne egy természetgyógyászati klinika (ambuláns poliklinika sok hotellel a környezetében) olyan programokkal, amelyekhez egy–négy hetet kell a vendégnek egy helyben eltöltenie. Medical wellness lehetne az egyes hotelekben, magas színvonalon és sok természetgyógyászati elemmel. Meg kellene építeni a természetgyógyászat élő parkját, múzeumát valahol a Balaton partján (kolostorkert, kneipp és más alternatív vízterápiás központ, panchakarma központ, nagy gyógyítók szoborparkja, erdei természetgyógyászati túrautak, különböző irányzatú jógaközpontok, csikungklinika, indián gyógyászat). Képzési és továbbképzési központokat kellene létrehozni a régióban. Valamelyik balatoni kórházban létre kellene hozni a természetgyógyászat klinikai hátterét, osztályát, amely biztosítaná a magas színvonalú integrációt.

Dr. Vértes László főorvos, a Magyar Művészetterápiás Társaság elnöke szerint a művészetterápia alkalmas a turizmus segítésére. Szabó László, az MKB Egészségpénztár üzletágvezetője szerint az önkéntes egészségpénztárak jelentős vendégpotenciált jelentenek a szállodáknak. 2009 végén 899 ezer tag volt a pénztárakban, és miután a tag jogán a családtagok is vehetnek igénybe szolgáltatást, körülbelül 3 millió személy érintett. A pénztárakba a tagoknak 50 milliárd forint befizetés érkezett, s a tagok – tartalékaik felhasználásával is – 51 milliárd forint értékű szolgáltatást vettek igénybe. A pénzkereteket belföldi üdülésre is lehet fordítani, de csak a kiadások alig 1,5%-át használják erre: gyógy- és egészségügyi üdülésre 766 millió forintot, rekreációs üdülésre 46 millió forintot költöttek a tagok. Jelentős bővülés érhető el, ha a szállodák értik a pénztári rendszert, és aktívan keresik a tagok „kegyeit” célzott kínálatokkal. Az állam az egészségvédelmi kiadásokat támogatja (kedvezményes adózással, adó-visszaigényléssel) az egészségpénztárakon keresztül. A belföldi egészségügyi és gyógyüdülés a pénztárban elszámolható, bizonyos feltételekkel. Ez nem SZJA-köteles, de éves értékhatárhoz kötött. A rekreációs üdülés bármely wellnessbesorolású szálláshelyen értékhatár nélkül elszámolható, bár SZJA-köteles a tagnál! (2010-ben 21,59% vagy 40,64%).

Nem szükséges szolgáltatói szerződés a pénztárral sem a szállodai, sem a gyógyászati szolgáltatások nyújtására. Ha a szálloda elfogadja a pénztár egészségkártyáját, kártyaelfogadási szerződést kell kötni. Az üdülések elszámolhatóságának előfeltétele, hogy az üdülés résztvevői a számlán is feltüntetett módon egészségügyi, orvosi szolgáltatást vegyenek igénybe, akár közvetített szolgáltatásként is. Gyógyászatnak minősülnek az SZJ 85 csoportba tartozó szolgáltatások. Ha a számlában gyógyászati szolgáltatás igénybevétele szerepel, elszámolhatók a pénztárban a szállás (szoba), panziós étkezés költségei, valamint a sportolási, egyéb orvosi kiadások. Nem számolhatók el a szórakoztatási, szórakozási, illetve szépészeti célokat szolgáló egyéb személyi szolgáltatások, valamint az egyéb kapcsolódó, nem egészségügyi szolgáltatások, az idegenforgalmi adó, közlekedés, alkoholosital-fogyasztás, minibár, parkolás. A számlán egyértelműen fel kell tüntetni: az üdülést igénybevevők nevét, a szolgáltatás tartalmi részletezését, azt, hogy az üdülés során konkrétan megnevezett gyógyászati/egészségügyi szolgáltatás igénybevételére sor került.

Ha nem a szálloda nyújt saját részlegével gyógyászati szolgáltatást, azt közvetített szolgáltatásként kell a számlán feltüntetni. A számla címzettje a pénztár + a tag megnevezése, tagi azonosító száma.A tag készíttethet (a szállodában is!) két évre érvényes egészségtervet. Az erre szerződött orvos készítheti fizikaifelmérés, konzultáció alapján.

Dr. Maria K. Todd, a Mercury Healthcare (Denver, USA) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Magyarországon számos kiváló fogorvosi, plasztikai sebészeti, electiv műtéti szolgáltatás érhető el. Régóta kedvelt célpontja az ország a német és osztrák betegeknek, a közelmúltban pedig Angliában és az Egyesült Államokban is egyre népszerűbbé vált. Az előrelépés érdekében az orvosi és fogorvosi szolgáltatóknak, valamint az egészségügyi és az idegenforgalmi minisztériumoknak össze kell fogniuk, hogy egy egyedi regionális egészségügyi turisztikai központ jöjjön létre az Európai Unióban. Perjési Sándor, a siófoki Galerius Élményfürdőt működtető Siotour kft. igazgatója elmondta: „A konferencia egyik szervezőjeként és házigazdaként úgy értékelem, sikeres és előremutató kezdeményezés részese lehetettem.”

A konferencia előadásai letölthetők a Turisztikai Tanácsadók Szövetségének honlapjáról: www.tutsz.org.hu


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.