Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz kávét igyunk

Ha bárki megkérdezte, „kérsz egy kávét?”, korábban mindig azt feleltem, „kösz, de nem élek vele”. Aztán amikor úgy jó öt-hat éve kikeveredtem a milánói kávékiállításra, a HOST Milanra, majd a családdal eljutottam az ausztráliai Melbourne-be, nos, ez a két utazás megpecsételte a sorsomat. Azóta napi hét-nyolc feketét iszom. Mindjárt megérted, miért.

A lényeg, hogy belevágtam abba, amibe akkoriban nemigen mert rajtam kívül más: speciality kávézót nyitottam Pesten, a város kellős közepén.

ARANYTOJÁST TOJÓ TYÚK? AZT NE ITT KERESD!

Mondhatod persze erre azt, hogy nyilván az üzleti szándék vezérelt, de akkoriban speciality kávézót nyitni felért egy igazi misszióval. Egyrészt, mert az első időkben a kevesen nyitották ránk az ajtót, másrészt, mert ha eljött hozzám tanácsot kérni bárki egy másik hasonló hely nyitásának ötletével, kizárólag azt felelhettem: ha van biztos háttered, kellő anyagi bázisod hozzá, csak akkor vágj bele!

SPECIALITY KÁVÉZÓ. AZ VAJON MI LEHET?

Valamiért azt hittem, mindenki számára világos, mi a speciality kávé lényege, de lehet, hogy sokan nem is tudják, mi az ördög lehet. A speciality kávénak, amelyből az újhullámos (new wave coffee), más néven harmadik hullámos (3rd wave coffe) kávék készülnek, a pontos definíciója a következő: azokat a kiváló minőségű kávékat nevezzük így, amelyeket egy szakértő zsűri százpontos skálán minimum nyolcvan ponttal illet. Az ízeken túl a bírák figyelembe veszik az ültetvények gondos művelését, a kávé aratását és a feldolgozás folyamatát is.

A speciality kávézókban a pörkölés, az őrlés és a főzés során mindig vissza kell adni az adott termőterület karakterét, egyediségét, mindehhez persze meghatározó a professzionális géppark, a barista magas felkészültségi szintje, az organikus tej a kávéhoz és más kísérőeszközök. Az újhullámos kávék mind világos pörkölésűek, mert így megmaradnak a kávészemekben azok a savak, amelyektől az adott kávé egyedi és felismerhető. Aki az olasz kávékat szereti, ne hozzánk, specialitysekhez jöjjön, mert az itáliai, sötét pörköléssel épp ezeket a savakat tüntetik el.

A FILTERES VÁLTOZAT IS NAGY SIKER

Nincsenek műhelytitkok, csak egyértelmű szabályok, amelyeket be lehet tartani, vagy meg lehet szegni – ki-ki belátása szerint. Ám ha nem vagy hiteles – ennek előbb-utóbb híre megy, és azt veszed észre, egyre kevesebben keresik fel az üzletedet. Nekem ilyen jól, mint idén ősszel, még sohasem ment: egyre többen keresik fel a Madách téren a My Little Melbourne Coffee-t, magyar és külföldi kávérajongók. Sokan közülük filteres kávét kérnek, a papír- vagy fémfilter használatával a kávézacc gond nélkül kiszűrhető, bár az ital elkészítése jóval időigényesebb, mint a géppel készített esetében. És sokkal markánsabb, karakteresebb az ízvilág.

Speciality kávézók Budapesten

Sorra nyílnak a fővárosban a speciality kávézók, ami egyrészről örvendetes, hiszen azt jelzi, hozzánk is begyűrűzött immár az igényes kávéfogyasztásról szóló új trend, másrészről félő, hogy hamarosan annyi lesz belőlük, hogy joggal merülhet fel a kérdés a vendégben: vajon mindegyik megfelel-e a topelvárásoknak, ami ennél a minőségi szolgáltatásnál alapkövetelmény. A válasz a következő felsorolásból kiderül.

Addicted2 Caffeine

Kolumbiai kávét és egy berlini (The Barn) pörkölőgépet használnak – mindezek jelentik a biztosítékot a legkifinomultabb kávéfüggőknek ahhoz, hogy itt kiváló minőségű italt kortyolhassanak. A kávézóban reggelit is kínálnak a hozzájuk betérőknek.

Barako Kávéház

Van a választékukban egy Ice Drip, azaz jégcsepp elnevezésű ital, amely eredetileg a japánoknál hódított először, onnan került át hozzánk, az öreg kontinensre. Lényege: hevítés nélkül, jég lecsöpögtetésével készül a kávé, érdemes kipróbálni.

Espresso Embassy

Casino Mocca kávét használnak, és a világ topgépe üzemel náluk, a Victoria Arduino Black Eagle. Ezek után érthető, hogy a baristák nem szeretik – de természetesen teljesítik a kérést, ha a vendég úgy kívánja –, ha a hozzájuk betérő tejjel, cukorral kéri az italát. Pozitív, hogy a kávézóban a megnyitás óta egyenletes minőséget produkálnak, kínálatukból a cortado egyszerűen mesés.

És Deli

Egyedüliként egy ötcsillagos luxusszállodában kapott helyet a speciality kávézó, ahol ruandai (Cyebumba) és guatemalai (Finca Santa Paula) kávét házasítanak 50-50 százalékban. Emellett frissen készült szendvicseket, salátákat és friss croissant-t is készítenek bisztrójukban, amit reggeltől estig kínálnak. Frissen préselt zöldség- és gyümölcslé is szerepel az ajánlatukban.

Kontakt

A belvárosi helyen is La Marzocco kávégéppel dolgoznak, ebből a GS3-as változatot kezeli a baristájuk. Többféle kávét kínálnak, ezek pörkölési módja is izgalmas: svéd és magyar pörkölésűek szerepelnek a portfóliójukban. Filteres kávé készítéséhez otthonra is kínálnak eszközöket.

La Nube

Nemrégiben megnyílt budai kávézó, amelyet egy spanyol–magyar fiatal pár hozott létre, és a La Marzocco géppel, 42-es kávépörkölővel készített, professzionális italok mellé reggeltől estig spanyol ételeket – többek között tapasokat, szendvicseket, sonkákat, sajttálakat, halféléket – kínálnak. Paradicsomlevesük, hummusuk is kihagyhatatlan.

Lumen Kávézó

Saját kávékeverékükkel dolgoznak ezen a helyen, ahol etióp, kelet-afrikai és közép- amerikai kávékat használnak a mixek elkészítéséhez. Az italokat ECM Michelangelo gépen főzik le, és a kávéik mellett kézműves söröket és borokat kínálnak, valamint szendvicsek, saláták is szerepelnek étlapjukon.

Madal Café

Angliai és magyar pörkölésű kávékat használnak, La Marzocco géppel főznek és amiben mást nyújtanak, mint a többi kávézó: a spirituális beállítottság. Jelszavuk is ennek megfelelő: „Good coffee. Good karma.” A hely névadója a neves békefilozófus, Sri Chimnoy, akit Madalként ismernek a világon.

Mantra Specialitiy Coffee Minibar

Filozófiájuk szerint a kávé gyógynövény – eszerint kezelik és kínálják italaikat. Az adott állapothoz illő elkészítési módban segít a személyzet, a kávé különleges hatásában hisznek, és ezt is hirdetik. Filteres kávéikat konyakos-, öblös poharakban kínálják, amelyek jól elegyítik az ízeket, illatokat.

My Little Melbourne Coffe és My Little Brew Bar

A város legrégebbi kávés helye az ausztrál városról elnevezett kávézó, mindkét üzletükben olyan professzionális géppel –Synesso Hydrával – készítik az italt, amely csúcsminőség a speciality területén. Főleg londoni Workshop Coffee Co. termékeket és más európai vendégkávékat kínálnak.

Tamp & Pull Espresso Bar

Itt a világ legjobb, igazi mítosszal övezett kávégépét, a Victoria Arduino Black Eagle-t használják. A bárban Has Bean kávé az alapanyag, amelyet a világhírű angol pörkölőmester, Stephen Leighton állít össze.

The Goat Herder

A kecskepásztorról elnevezett kávézót a kávé felfedezője miatt hívják így. Nicaraguai kávéval dolgoznak itt, kézműves a teljes választékuk – az ételeik is, és Budapesten pörkölik az általuk kínált italok alapanyagát.

Warm Cup

Nem igazán speciality kávézó, inkább egy otthonos, laza hely, kávés kocsmának is nevezhetnénk, ahol a kávé mellé croissant-t és szendvicset is kínálnak. Filter kávéjuk is nagyon keresett, baristáik a tejről, cukorról, ha egy mód van rá, lebeszélik vendégeket. Kávékoktéljaik is különleges ízvilágúak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.