Az EU nem csupán az egységes piacról szól

- jelentette ki szombaton Rigában a 2014-es európai kulturális fővárosi évad (EKF) megnyitója alkalmából felszólaló Androulla Vassiliou, oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rá se hederít a lett nép holmi farkasordító mínuszokra. Mit nekik a fagypont alatti 15 fok a balti éjszakában, ha egyszer a főváros, Riga uniós csatlakozása óta egyik legnagyobb eseménye veszi hivatalosan is kezdetét: az EKF; pont az ország uniós csatlakozásának 10. évfordulóján, az euró bevezetésének évében.

A dermesztő hidegben állnak sorban az emberek kilométereken keresztül, élő futószalagként adogatják a könyveket a rigai belvárostól az Akmens hídon át a 20 éve sok pénzből készülő, de körülbelül a Riga2014-re felhúzott és a lett-amerikai építész, Gunnar Birkets által tervezett Gaismas Pils-be, a Fény Palotájába, mely a régi nemzeti könyvtárat váltja le.

A könyveket a rigaiak ajánlották fel az új könyvtárnak. A kérés az volt, hogy ne a feleslegesnek ítélt kötetekből válogassanak, hanem olyat adományozzanak a leginkább több emeletes tengerjáróra emlékeztető épületben székelő új, lett nemzeti könyvtárnak, ami számukra is kedves. A Riga2014 kulturális fővárosi év szervezői pedig kapva az alkalmon úgy gondolták, ne csupán passzív résztvevők legyenek az emberek a megnyitón. A hosszú láncot elnézve, a rigaiak nem maradtak közömbösek.

Ahogy idén január 18-án is, úgy álltak annak idején 1989-ben sorba a balti államok népei Tallinntól Vilniusig egymás kezét fogva, kifejezve a vágyukat a nagy Oroszország kovácsolta frigyből való kilépésre. A könyvszállító élőlánc mintegy bizonyítékként szolgál arra is, hogy a nyomtatott könyv köszöni szépen, él és élni fog az e-bookok és mindenféle, gyorsan elhasználódó, vagy hamar divatjamúlttá váló okos kütyük világában - nyilatkozták a szervezők.

Egy kevésbé vidám évforduló is felkerült a kulturális fővárosi évad megnyitó eseményeinek listájára: idén 100 éve tört ki az I. Világháború. A Lett Nemzeti Múzeum azonban nem a szokványos hadtörténeti kiállítással készült az első világégés évfordulójára. Rozsdás repeszdarabok, rémisztő gázálarcok és megkopott uniformisok helyett ismert, kortárs európai művészek - köztük Vaszary János és Mednyánszky László a Magyar Nemzeti Galéria által a kiállításra rendelkezésre bocsátott képei - tolmácsolásában tudunk meg személyes történeteket.

Persze nem ez a megnyitó egyetlen látványos eleme; akár csak valami laza, délszaki karnevál, a szigorú északon január 17-19 között 3 napos - a fény jegyében telő - ünnepség sorozattal tisztelegnek az évad előtt. Ami a fényt illeti, a befagyott Daugava folyó partjára szombat este tízezres nagyságrendben kisereglő népet a legvakítóbb északi fényt is lepipáló tűzijátékkal kápráztatták.

Az EKF lebonyolításában Riga sincs egyedül. A Balti-tenger túlpartjáról a svéd Umeå nyerte még el a rendezés jogát. De indult a lett Sigulda városa is. Eredménytelen szereplésükért kárpótlásul egész évben kiegészítik a számos elismert európai művészt és produkciót felvonultató rigai eseményeket.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.