hirdetés
hirdetés

Az EU nem csupán az egységes piacról szól

- jelentette ki szombaton Rigában a 2014-es európai kulturális fővárosi évad (EKF) megnyitója alkalmából felszólaló Androulla Vassiliou, oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos.

hirdetés

Rá se hederít a lett nép holmi farkasordító mínuszokra. Mit nekik a fagypont alatti 15 fok a balti éjszakában, ha egyszer a főváros, Riga uniós csatlakozása óta egyik legnagyobb eseménye veszi hivatalosan is kezdetét: az EKF; pont az ország uniós csatlakozásának 10. évfordulóján, az euró bevezetésének évében.

A dermesztő hidegben állnak sorban az emberek kilométereken keresztül, élő futószalagként adogatják a könyveket a rigai belvárostól az Akmens hídon át a 20 éve sok pénzből készülő, de körülbelül a Riga2014-re felhúzott és a lett-amerikai építész, Gunnar Birkets által tervezett Gaismas Pils-be, a Fény Palotájába, mely a régi nemzeti könyvtárat váltja le.

A könyveket a rigaiak ajánlották fel az új könyvtárnak. A kérés az volt, hogy ne a feleslegesnek ítélt kötetekből válogassanak, hanem olyat adományozzanak a leginkább több emeletes tengerjáróra emlékeztető épületben székelő új, lett nemzeti könyvtárnak, ami számukra is kedves. A Riga2014 kulturális fővárosi év szervezői pedig kapva az alkalmon úgy gondolták, ne csupán passzív résztvevők legyenek az emberek a megnyitón. A hosszú láncot elnézve, a rigaiak nem maradtak közömbösek.

fotó: Bézsenyi Zsolt
Ahogy idén január 18-án is, úgy álltak annak idején 1989-ben sorba a balti államok népei Tallinntól Vilniusig egymás kezét fogva, kifejezve a vágyukat a nagy Oroszország kovácsolta frigyből való kilépésre. A könyvszállító élőlánc mintegy bizonyítékként szolgál arra is, hogy a nyomtatott könyv köszöni szépen, él és élni fog az e-bookok és mindenféle, gyorsan elhasználódó, vagy hamar divatjamúlttá váló okos kütyük világában - nyilatkozták a szervezők.

Egy kevésbé vidám évforduló is felkerült a kulturális fővárosi évad megnyitó eseményeinek listájára: idén 100 éve tört ki az I. Világháború. A Lett Nemzeti Múzeum azonban nem a szokványos hadtörténeti kiállítással készült az első világégés évfordulójára. Rozsdás repeszdarabok, rémisztő gázálarcok és megkopott uniformisok helyett ismert, kortárs európai művészek - köztük Vaszary János és Mednyánszky László a Magyar Nemzeti Galéria által a kiállításra rendelkezésre bocsátott képei - tolmácsolásában tudunk meg személyes történeteket.

Persze nem ez a megnyitó egyetlen látványos eleme; akár csak valami laza, délszaki karnevál, a szigorú északon január 17-19 között 3 napos - a fény jegyében telő - ünnepség sorozattal tisztelegnek az évad előtt. Ami a fényt illeti, a befagyott Daugava folyó partjára szombat este tízezres nagyságrendben kisereglő népet a legvakítóbb északi fényt is lepipáló tűzijátékkal kápráztatták.

Az EKF lebonyolításában Riga sincs egyedül. A Balti-tenger túlpartjáról a svéd Umeå nyerte még el a rendezés jogát. De indult a lett Sigulda városa is. Eredménytelen szereplésükért kárpótlásul egész évben kiegészítik a számos elismert európai művészt és produkciót felvonultató rigai eseményeket.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai