hirdetés

Az MSZÉSZ elemzése az első 9 hónapról

Itt a legfrissebb Trend Riport!

hirdetés

Szeptemberben a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 1,3%-kal csökkent. Ezen belül a belföldiek 4,6%-kal elmaradtak a múlt évitől, a külföldiek 0,9%-kal meghaladták azt. A kereslet csökkenése ellenére a hotelek havi árbevétele országos szinten 6,9%-kal, Budapesten 5,7%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 8,3%-kal, a balatoni régióban 8,2%-kal nagyobb volt a 2018 évinél. A forgalom növekedése alapvetően a bruttó átlag szobaár 8,1%-os emelkedésének, illetve a HUF/EUR árfolyam múlt évivel szembeni szeptember havi 2,3% gyengülésnek tulajdonítható, miután a havi 66,4% szobafoglaltság 0,3%-kal alacsonyabb volt a bázisnál.

Az I.-III. negyedévben országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 0,2%-kal kevesebb volt a tavalyinál, a külföldieké 0,2%-kal felülmúlta azt.

A belföldi vendégéjszakák számának kis mértékű csökkenése ellenére január – szeptember között a SZÉP kártya forgalom 38,9%-kal, szeptemberben kiugróan 75,8%-kal volt nagyobb a 2018 hasonló időszakában elértnél.

Az első kilenc hónapban a 10 legnagyobb beutazó piacunkról növekedés mutatkozott Romániából (+6,1%), az Eegyesült Királyságból (+4,7%), az USA-ból (+4,3%), Lengyelországból (+2,1%), Oroszországból (+1,7%), Izraelből (+1,1%) és Csehországból (+1,1%). Visszaesés történt hagyományos piacaink közül Olaszországból (7,2%), Németországból (-6,1%) és Ausztriából (-4,6%). A magyarországi szállodákban jelentkező külföldi vendégéjszakák 76,6%-a Európából, 13,5%-a Ázsiából, 8,5%-a Amerikából, 1,4%-a Ausztráliából és Afrikából érkezett.

Az európai országokból 0,6%, az Európai Unióból 1,7% volt a vendégéjszakák számának csökkenése. Ezzel szemben az USA-ból 4,3%, Ázsiából 4,6% volt a növekedés. Utóbbi főleg a 17,1%-os dél-koreai bővülésnek köszönhető.

Szeptember végéig a szállodai kategóriák között revPARban – egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel – országos szinten az 5*-os hotelek teljesítettek a legjobban (32.437 Ft) 12,5% növekedéssel. Január – szeptember között a szállodai vendégéjszakák száma 5 turisztikai régióban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Tisza-tó) nőtt, 4 régióban (Budapest - Közép-Dunavidék, Balaton, Nyugat-Dunántúl, Dél-Alföld) csökkent.

Az első kilenc hónapban Magyarországon összesen 10 új szálloda nyílt 1088 szobával, Budapesten 8 szálloda (Meininger, Mystery Hotel, Hilton Garden Inn, Párisi Udvar, Monastery Hotel, Barceló Hotel, T62 Hotel, M-Square Hotel) a fővároson kívül 2 szálloda (Donautica Étterem és Hotel, Fadd-Dombori, 4 Évszak Hegyihotel, Mátraháza) 62 szobával.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai