Az MTÜ-nél a Mentsük meg a turizmust! szervezői

A személyes találkozón az alábbiakról egyeztettek. Ha nem születnek hathatós intézkedések, keményebb lépéseket fontolgatnak.

Rogán Antal miniszter megbízásából dr. Guller Zoltánnal, az MTÜ vezérigazgatójával tárgyalt a Facebook-on alakult Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete (TSZSÉ). A személyes találkozóra szeptember 30-án került sor. A turisztikai szektor képviseletében jelen volt Heindl Csaba, Nagy Ildikó és Szalai Edit. A javaslatcsomag több pontját sikerült ütköztetni, amelyekben egyetértés volt. Ezek az alábbiak:

1. A vagyoni biztosíték kérdése:

A legégetőbb kérdés az utazásszervezők vagyoni biztosítékának a megoldása, hiszen ezt a jövő évre október 31-ig meg kell kötni. Jelenlegi információk alapján a biztosítók nem adnak minden utazásszervezőnek ajánlatot, így a bankgarancia és a pénzletét jöhet szóba, amelyek viszont alig egy hónap leforgása alatt képtelenség tető alá hozni. Ennek rendezésére az MTÜ-vel tárgyaló szakemberek szerint állami alapot kell létrehozni vagy az államnak kezességet kell vállalnia az utasok és a vállalkozások megsegítése érdekében. Amennyiben az utazásszervezők nem tudják igazolni a vagyoni biztosíték valamely formáját, az engedélyüket visszavonják és tevékenységük megszűnik. Ebben az esetben a még életben lévő biztosítások veszik át a teljesítés, visszafizetések helyét az utasok felé, mely a teljes megrendelésállományra vonatkozik. A jövő évben felhasználható voucherek értékét is a biztosítónak kell visszafizetnie. Erre a kérdéskörre az ígéretek szerint megoldást talál a turizmusvezetés, a Főnix manőver kidolgozói nagyon bíznak ennek sikerében.

2. Az MTÜ-vel tárgyaló szakemberek ígéretet kaptak az áfa visszaigénylésének gyorsítására és korlátjának eltörlésére is

3. Az autóbuszos vállalkozások fenntarthatósága jelen helyzetben a közszolgáltatásokban rejlik, melyeket uniós direktíva szabályoz. A TSZSÉ képviselői szerint már évekkel ezelőtt ki kellett volna részben vonni a monopolhelyzetű nagyvállalatokat a közszolgáltatásokból. Hamarosan tehát labdába rúghatnak e téren a buszos magáncégek is. Szintén uniós mintára az iskolabusz szolgáltatásokat is magánkézbe lehet adni, mely szintén segítséget jelent a buszos szakma számára.

Az MTÜ kijelölte a további egyeztetésre Farkas Dávidot, aki a válságkezelésért felelős. A TSZSÉ szerint tavasszal még elegek lettek volna kisebb, nem anyagi jellegű intézkedések, de szeptemberben a kormányunk által bevezetett újabb szigorú utazási korlátozások értelmében már nagyobb anyagi segítségre szorul az ágazat. Az EU-n belül ezek a szigorú korlátozások (határzárak, és magas tesztárak) példa nélküliek, ennek ellenére más országokban (EU-n belül és kívül) a kkv-k már részesültek vissza nem térítendő támogatásokban és külön programokat is kidolgoztak (pl. a SURE program), mivel a szektor gazdasági jelentősége más államokban is rendkívül nagy, és jóval nagyobb összegekkel járul hozzá a GDP-hez, mint amennyi támogatásra most szüksége volna. Az Európai Unió egyébként partner a globálisan óriási hanyatlást mutató szektor támogatásában és eddig 16 tagállamban mintegy 87,4 milliárd euró támogatást kaptak a turisztikai vállalkozások. A TSZSÉ szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország irányából nem tapasztalták, hogy kértek volna ilyen célú támogatást az uniótól.

A javaslattevők szerint az EU irányelvek alapján a fertőzöttség mértékét kellene figyelembe venni a határkorlátozások, határzárak esetében. A Magyar Turisztikai Ügynökség az egyszeri vissza nem térítendő támogatást nem részesítette előnyben a megbeszélés napján, mivel egyelőre nem tudják megjósolni a járvány végét és a turizmus újraindításának időpontját. A Miniszterelnök Úr viszont az október 3-ai sajtótájékoztatóján behatárolta, hogy 2021 első félévében nem várható a nemzetközi piac megnyitása, valamint a turizmus újraindítása. Ez eseteben a Főnix manőver megalkotói szerint alapvető fontosságú lenne az irodákat és buszos vállalkozásokat oly módon segíteni, hogy a belföldi programok esetében a más országokhoz képest irreálisan magas mértékű 27%-os áfát lecsökkentenék és inyenessé tennék a legálisan tevékenykedő és jelenleg is adót fizető kiutaztató irodáknak a belföldi vagyoni biztosítékot, hogy átmenetileg tudjanak belföldi utakat is szervezni. A jelenlegi szabályozás - az MTÜ-vel tárgyaló szakemberek szerint - irreálisan magas árat generál a belföldi utak számára a külföldikéhez képest és csak a fekete utazásszervezést segíti elő, amelyből adóbevétel nem származik.

Egységes álláspontjuk továbbá, hogy a szakma bevonása nélkül, nem lehet meghozni olyan döntéseket egyik napról a másikra, amely veszélyezteti az utazóközönség által befizetett részvételi díjakat és a vállalkozások fennmaradását, valamint a munkahelyeket. Guller Zoltánnal tárgyalva a TSZSÉ képviselői kérték a szakma bevonását az érdemi döntésekbe a későbbiekben. Úgy vélik, amennyiben nem kap érdemi segítséget az ágazat, az az egész ország gazdaságára és lakosságára nézve beláthatatlan következményekkel jár.

Jelenleg várják a hivatalos írásos választ a felvetett kérdéseikre, amennyiben azonban nem kapnak érdemi segítséget, kénytelenek határozottabb lépéseket tenni - hangsúlyozták.

Forrás: Turizmus Online


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?