Az olaszrizling falujában fejlesztik a turizmust

Egerszólát egyre inkább kitárja kapuit az érdeklődő idegenek előtt – mondta a Turizmus Online-nak Verebélyi György, a község polgármestere. A Gyógyvizek Völgyében elhelyezkedő kis falu nemrég nyerte el a "Magyarország legkedveltebb borvidéki települése" címet.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hevesi megyeszékhelytől, Egertől alig több mint tíz kilométerre található Egerszólátot ligetszerűen veszik körül az új és a régi telepítésű szőlők. Közel négyszáz hektár ültetvény fogja körbe a települést, amely régi házaival és egyéb látványosságaival megőrizte az értékeit. Kékfrankos, cabernet franc és cabernet sauvignon, merlot, zweigelt és különösen az olaszrizling jól csengő nevek itt, hiszen ezek teremnek a dűlőkben. Az egri borvidék borászai közül többeknek jelentős termőterülete van Egerszóláton.

Hajóssal közösen osztoztak a díjon

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy az alföldi Hajóssal megosztva kapták az említett szakmai elismerést, ugyanakkor az egerszólátiak idén az Egri Borvidék legkedveltebb települése címet is kiérdemelték. Az olaszrizling országosan is elismert termőhelye a falu, amelyet 2004-től zászlósborként tisztelnek a szakmában. Ebben az évben szeptember 6-án immár 17. alkalommal rendezték meg az Egerszóláti Olaszrizling Fesztivált, amely ma már nemzetközi hírnévnek örvend. Ezen több mint hétszáz vendéget fogadtak, és felvonultak a helyi civil szervezetként működő borlovagrend tagjai is. Közöttük ismert és elismert közéleti személyiségeket tartanak számon. A falu borászai arra törekszenek, hogy olaszrizlingjük mihamarabb visszanyerje a régi hírnevét.

A kiemelkedő elismerések pedig arra ösztönzik az önkormányzatot, hogy továbbfejlesszék a turizmust a faluban. Jelenleg kevés a szálláshely, melyek számát a jövőben szeretnék gyarapítani. Egerszólát tagja az Gyógyvizek Völgye TDM-nek, amelyet Egerszalókkal és Demjénnel közösen alapítottak. Az utóbbi két településen gyógyfürdőket és szállodákat létesítettek, ahol évente sok vendég fordul meg. Egerszólát viszont közöttük a legkisebb, ahol inkább a község hagyományos értékeit igyekeznek megőrizni és gyarapítani.

Tájházzal gazdagodhatnak

Ebbe a faluba elsősorban azok jönnek pihenni, akik az aktív turizmust választják. Így szívesen gyalogolnak, vagy kerékpározva kívánják megismerni a Gyógyvizek Völgyét, illetve Eger környékét. Látnivaló természetesen itt is akad. Így például a barokk, műemlék római katolikus templom vagy az egykori Brezovay-kastély és a Szórád-kúria, amelyek manapság magánszálláshelyként működnek. A régi temetőnél pedig a védett Fájdalmas anya-szobor látható a Piétával, a falu másik oldalán viszont a régi tufába vájt pincesor hívja fel magára a vendégek figyelmét. Ezek mellett a nemrég felújított közösségi ház is érdekességnek számít szép megjelenésével.

Egerszóláton egyébként egy olyan vállalkozó is dolgozik, aki sajtüzemet működtet. A termékeit legutóbb novemberben, a Gyógyvizek Völgye TDM által szervezett Borkorcsolya-napokon mutatta be az érdeklődőknek. Ebben a jó levegőjű, komfortos és biztonságos kis faluban a vezetők azt a turisztikai attrakciót keresik, amellyel még inkább felkelthetik az érdeklődést a település iránt. Ezért az önkormányzat tárgyalásokat kezdett egy százéves parasztház megvásárlására. Ezt szeretnék felújítani és tájházként berendezni, ahol a régi szóláti életmódot mutatják majd be bútorokkal, eszközökkel és népviselettel. Ennek a megvalósítására támogatásért pályáznak.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.