Az osztrákoknál a nyár a két kerék körül forog

Az aktív és kerékpáros turizmusról nyugati szomszédunk mindent tud. Az Österreich Werbung nyárindító rendezvényén jártunk. 

Az Ausztria turisztikai marketingjéért felelős szervezet Salzburgot, Klagenfurtot és Burgenlandot hívta meg vendégként és a rendezvény középpontjában a kerékpáros turizmus állt. Ennek jegyében a saját kerékpárral érkezőket bringaszervizzel is meglepték. 

Az esemény résztvevői megtudhatták, hogy Salzburgban egész évben egymást érik a kimagasló művészek által fémjelzett rendezvények, idén pedig a Salzburgból világhódító útjára induló karácsonyi sláger, a „Csendes éj! Szentséges éj!” 200. születésnapját ünnepli. Talán sokan tudják már, hogy a Mozart-város igazi kerékpáros fellegvár. Az egész települést behálózó kerékpárúthálózat 184 kilométer hosszú és 13 különböző, jól kitáblázott útvonalat foglal magában. Ezeknek köszönhetően Salzburg közvetlen és távolabbi környezete egyaránt nagyszerűen felfedezhető két keréken. A 3 EuRegio-hegycsúcsot, a Gaisberget, a Buchberget és a Höglt 2015. májusától köti össze a 160 kilométer hosszú slow bike – Salzburg és Berchtesgaden kerékpáros körtúraútvonal. Az infrastruktúrát úgy alakították ki, hogy elektromos kerékpárral is nekivághassunk a túrának (kölcsönzők, töltőállomások, iránymutató táblák stb.) Ez a fajta kezdeményezés, amelynek középpontjában a korszerű és környezettudatos mobilitás, valamint a természet- és tájvédelem kombinációja áll, egyedülállónak számít.

Ausztria legdélebben fekvő tartományi fővárosa, Klagenfurt ideális állomáshely a kerékpárosok számára: számos regionális kerékpárút vezet át a városon és kalauzolja el a kirándulni vágyókat a környéken található érdekes helyszínekre. A városban számtalan helyen találni kerékpárkölcsönző állomásokat, ahol bérelhetünk elektromos kerékpárokat is és 2018-ban a tartomány már több mint 40 különböző pontján adhatjuk vissza azokat. A közeli Wörthi-tó kerékpárral történő megkerülését kedvünk szerint megszakíthatjuk és visszatérhetünk Klagenfurtba hajóval. Április végén indult Klagenfurtban a nextbike kerékpárkölcsönző rendszer, amelynek köszönhetően összesen 10 állomáshelyen a nap 24 órájában kölcsönözhetünk kerékpárt egy mobilalkalmazás vagy telefonos forródrót segítségével. A Közép-Karintiában található 65 kilométer hosszú Kultúrkerékpárút (Kultur.Rad.Weg) Klagenfurtból indul és a stájerországi Dürnsteinig vezet, amely érinti többek között Friesach települését, ahol ma is zajlanak egy új vár építési munkálatai, amihez kizárólag középkori eszközöket használnak. Az idei jubileumi év a városban és rengeteg kulturális programot ígér. 500 évvel ezelőtt I. Miksa császár adta meg a kezdő lökést Klagenfurt fejlődéséhez és indította el a települést a tartományi fővárossá válás útján: a Habsburg-császár, miután Klagenfurt szinte porig égett egy tűzvészben, a karintiai rendeknek adományozta a várost, amivel a XVI. században kezdetét vette a település felemelkedése és gyors bővülése.

Burgenland 7 kiemelt kerékpártúrával várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat. A tartomány északi részén található Pannon-síkságtól a közép- és dél-burgenlandi dombvidékekig összesen 2500 kilométernyi kerékpárút található. Valamennyi útvonal tökéletesen kitáblázott, túlnyomó részt aszfaltozott és csaknem hibátlan kerékpáros infrastruktúrával rendelkezik. A számtalan kölcsönzőnek, szervizállomásnak, kompra szállási lehetőségnek, térképanyagnak és az elmúlt évben bevezetett outdoor applikációnak (ingyenesen letölthető: apps.burgenland.info) köszönhetően magas színvonalú kerékpáros kirándulásban lehet részünk. A legjobb kerékpárutak kínálatát folyamatosan optimalizálják és újabb útvonalakkal egészítik ki.

 

A 130 kilométer hosszú Fertő- tavi kerékpárútnak (B10) köszönhetően Észak-Burgenlandban vezet Ausztria első ötcsillagos kerékpárútja (az ADFC, vagyis a Német Kerékpáros Klub értékelése alapján). Burgenland déli része földrajzi adottságaiból kifolyólag valamivel több kihívást tartogat a kerékpárosoknak. A 260 kilométer hosszú Paradies kerékpárút kulináris élményekben gazdag kirándulásra csábít: a többnapos kerékpártúra alkalmával ugyanis sorra fedezhetjük fel a különféle regionális ínyencségeket előállító Paradies manufaktúrákat. A kerékpárút ráadásul átfogó e-bike infrastruktúrával is rendelkezik. Közép-Burgenlandban nemcsak a sokak által ismert Rosalia kerékpárút (R32) várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat, hanem egy igazán különleges családi szórakozás is: a közlekedésből már kivont vasúti szakasznak köszönhetően vidám hajtánytúrán vehetnek részt a vállalkozó szellemű családok. 

Forrás: Turizmus Online


Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?